België en Ierland tellen de meeste burgers die dagelijks groenten consumeren: 84% van de bevolking. Hierna volgen Italië, Portugal, Luxemburg, Zweden, en dan Frankrijk op gelijke voet met Slovenië met 71% van de bevolking. Het verschil tussen noord en zuid is dus verdwenen.
Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade. Een gemiddelde Belg eet een ruime zes kilo tomaten per jaar, het equivalent van zestig verse tomaten.
Appels zijn de belangrijkste geïmporteerde fruitsoort. Ze komen uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Brazilië, Argentinië, Zuid Afrika, China en Nieuw Zeeland. De appel eten we het meest in Nederland.
Het varieert tussen 154 en 178 gram per dag. Vrouwen van 65-79 jaar eten gemiddeld meer groente (187 g/dag) dan vrouwen van 18-50 jaar (157 g/dag). Het percentage dat tenminste 200 gram groente per dag eet is hoger voor volwassenen van 65-79 jaar (36%) vergeleken met volwassenen van 18-50 jaar (23%).
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Van alle groenten wordt de tomaat het meest én het vaakst gegeten in Nederland.
Traditionele Nederlandse ontbijt- en brunchmaaltijden zijn in Nederland vrij ingetogen. Je vindt er doorgaans veel brood, zuivel en fruit, samen met ontbijtfavorieten zoals ontbijtkoek en beschuit .
Daarnaast hebben meer dan 2,3 miljard mensen regelmatig te weinig voedzaam voedsel: zij leven in ernstige of “milde” voedselonzekerheid. Niet elke dag, maar wel regelmatig. Bovendien kunnen meer dan 2,8 miljard mensen (dat is ruim 1 op de 3 mensen wereldwijd) zich geen gezonde voeding veroorloven.
Pink Lady® is de eerste appel die in bloei staat en de laatste die wordt geoogst. Deze lange rijpingsperiode vraagt een voortdurende aandacht van de teler.Van de voorbereiding van de bomen tot aan de oogst en de verpakking is extra zorg noodzakelijk.
Gebaseerd op een vergelijking van 163 landen in 2021, stond China op de eerste plaats in appelconsumptie met 35.932 kt, gevolgd door de VS en Turkije . Aan de andere kant van de schaal stond Burundi met 1,00 kt, Tsjaad met 1,00 kt en Laos met 1,00 kt. De totale appelconsumptie bereikte 90.991 kt in 2021 in de wereld volgens Faostat.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Om ervoor te zorgen dat voedzame voedingsmiddelen - zoals tomaten - beschikbaar, betaalbaar, wenselijk en handig zijn, en met name voor de bevolking met een laag inkomen. Tomaten zijn de populairste groente ter wereld.
Amerikanen houden van een stevig ontbijt. Zij eten dat bij voorkeur thuis en nemen er, als het even kan, de tijd voor. Het traditionele Amerikaanse ontbijt bestaat uit cornflakes, wafels of donuts, gebakken eieren, spek en pannenkoeken.
De Nederlandse eetcultuur is sterk gebaseerd op vlees, brood en aardappelen . Het is niet ongebruikelijk dat Nederlanders 's ochtends en 's middags brood eten en de dag afsluiten met aardappelen, groenten en vlees.
1. Poffertjes . Waarschijnlijk een van de beroemdste Nederlandse gerechten, poffertjes zijn kleine pannenkoekjes, gebakken in een ijzeren koekenpan, en traditioneel geserveerd met gesmolten boter en bestrooid met poedersuiker. Je kunt er het hele jaar door van genieten, maar Kerstmis en Nieuwjaar zijn meestal de beste tijden om ze te eten.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
Hoewel het verlies van voedingsstoffen na het koken van groenten veel aandacht heeft gekregen, blijkt dat veel groenten meer biobeschikbare voedingsstoffen leveren na het koken . Dit omvat kruisbloemige groenten zoals kool en broccoli, en een andere favoriet voor de prostaat: tomaten.