Leverworst is een bewerkt vleesproduct dat bestaat uit gemalen lever en restvlees afkomstig van het varken, soms vermengd met andere dierlijke eiwitbronnen. Hoewel er een richtlijn bestaat dat de worst ten minste 30% varkenslever hoort te bevatten, verschilt dat percentage van land tot land.
(b) “Leverworst” of “Leverworst” is een gekookte worst gemaakt van vers, gepekeld en/of bevroren varkensvlees, rundvlees en/of kalfsvlees en ten minste 30 procent varkens-, rundvlees-, kalfs-, schapen- en/of geitenlevers berekend op basis van het gewicht van de verse levers . Het kan ook varkens- en/of rundvleesbijproducten bevatten.
Leverpastei is een soort broodbeleg. Het is een op leverworst en paté gelijkende roze massa gemaakt van gekookte en fijngemalen varkenslever, vet spek en verschillende kruiden, zoals peper, kruidnagel en nootmuskaat.
Leverworst is uiterst voedzaam: het levert vrijwel elke essentiële voedingsstof. Zo is leverworst een uitstekende bron van compleet eiwit, extreem hoog in vitamine A, een belangrijke bron van vitamine B12 en rijk aan de mineralen ijzer en selenium.
Lever, spek en afgekookt vlees gemalen door de grove plaat met heerlijke kruiden en specerijen die zijn toegevoegd. Lekker voor bij de borrel of als broodbeleg. Dat leverworst al een tijd bestaat, weten we omdat er een leverworstrecept bekend is uit de 17e eeuw.
Leverworst is een bewerkt vleesproduct dat bestaat uit gemalen lever en restvlees afkomstig van het varken, soms vermengd met andere dierlijke eiwitbronnen. Hoewel er een richtlijn bestaat dat de worst ten minste 30% varkenslever hoort te bevatten, verschilt dat percentage van land tot land.
Leverworst kan een goede bron zijn van gezonde vetten, aminozuren, mineralen en vitaminen, waaronder vitamine A en B12 . De aard van het orgaanvlees brengt ook goede hoeveelheden ijzer, magnesium, selenium en zink.
Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt met de leeftijd langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen zoals Keto of Carnivore, is Leverworst iets beter omdat het minder koolhydraten bevat (2,2 g) dan Braunschweiger (3,1 g) . Ook hebben ze allebei een hoge hoeveelheid vet (28,5 g), wat ze geschikt maakt voor deze vetrijke koolhydraatarme diëten.
Gezond genieten
Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling.
(Smeer)leverworst. (Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Paté is de (Franse) aanduiding voor vleesproducten waarin het rauwe vlees van de lever wordt gebruikt. De naam heeft dezelfde afkomst als het Nederlandse pastei; oorspronkelijk stond het voor een bereiding met deeg. Lever is erg bederfelijk, en met deze wijze van verwerking werd bereikt dat het langer houdbaar is.
Nee, paté is GEEN rauw gerecht . De basisingrediënten die erin gaan - of het nu lever, vlees, gevogelte, vis of groenten zijn - worden voorgekookt voordat ze worden gemalen of gezeefd met het vet om de pasta te vormen. Dit geldt in ieder geval voor commercieel geproduceerde paté.
Leverworst. Teveel leverworst is schadelijk, omdat een hond hierdoor teveel vitamine A binnenkrijgt. Vitamine A vind je vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, zuivelproducten, vis, enzovoort. Het opslaan van vitamine A is het probleem niet, het uitscheiden wel.
De gevolgen van de dodelijke listeria-uitbraak die verband houdt met Boar's Head Deli Meat duren voort. De uitbraak kostte negen mensen het leven in verschillende staten, 57 anderen werden in het ziekenhuis opgenomen en eind juli riep het bedrijf zijn Strassburger Brand Liverwurst terug vanwege bezorgdheid dat deze de potentieel dodelijke bacterie bevatte.
De perfecte smaak, de juiste structuur en de beste afwerking, dit zijn de kenmerken van de Groninger leverworst van Karst de Jong waarmee hij het kampioenschap in de categorie beste leverworst van Nederland heeft gewonnen.
Leverpasta is een Filipijns blikproduct dat gemaakt wordt van gepureerde varkens-, runder- of kippenlever gemengd met granen en/of orgaanvlees , vergelijkbaar met de Franse paté en Duitse leverworst .
Boar's Head kondigde afgelopen vrijdag aan dat het stopt met de productie van de meest controversiële koude vleeswaren van de delicatessenzaak. Leverworst is het slachtoffer van de gevolgen van een listeria-uitbraak die leidde tot een enorme terugroepactie .
Het kan een goede bron zijn van eiwitten, ijzer en vitamine A, maar het bevat ook veel vet en cholesterol. Overmatige consumptie van vetrijk voedsel zoals leverworst kan leiden tot een verhoogd risico op obesitas, hartziekten en beroertes.
De sleutel tot een gezonde leverworst zonder de nadelen te hoeven vermijden, is om te kiezen voor worsten van de hoogste kwaliteit en met de minste bewerking. Eet leverworst niet vaker dan 3 keer per week om te voorkomen dat u te veel vitamine A binnenkrijgt.
Voedingswaarde lever
Opvallend is dat varkenslever minder vitamine A bevat dan runderlever, maar wel weer veel meer vitamine B2. In vitamine B12 is runderlever toch echt de winnaar, met wel 3214,29% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Een echte uitkomst voor mensen met een B12 tekort.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Niet op één hoop gooien
' Enkele vette vleeswaren zijn spek en bacon, maar ook in grill-, boterham- en leverworst zit bijna 10 procent verzadigd vet. 'Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van je bloed en dus kans op hart- en vaatziekten', meldt het Voedingscentrum.
Leverworst, leberwurst of leverworst is een soort worst gemaakt van lever. Het wordt gegeten in heel Europa, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika, met name in Argentinië en Chili . Sommige leverworstvarianten zijn smeerbaar. Leverworst bevat meestal varkens- of kalverlever.
,,Ja, leverworst wordt gemaakt van de minder gangbare delen van het varken. De kop. De lever dus.