Yukon gold potatoes staan bekend om hun uitgesproken nootachtige smaak en de zachtheid van boter – wat ook de smaak beïnvloedt! Deze unieke smaak maakt Yukon gold potatoes zeer gewild bij consumenten. Omdat het zo flexibel is, kan de Yukon gold potato aan verschillende recepten worden toegevoegd om de kwaliteit te verbeteren.
Vastkokende aardappelen (bijvoorbeeld Nicola of Charlotte) behouden bij het koken goed hun vorm, bloemige aardappelen (zoals Bintje of Bildtstar) vallen een beetje uit elkaar. Kies liever niet voor té bloemige aardappelen zoals pureeaardappelen: die zijn beter om, zoals hun naam al zegt, puree van te maken.
Kruimige aardappels zorgen voor zachte friet met knapperige buitenkant. Risico is wel dat de friet uit elkaar valt. Vastkokende aardappels vallen minder snel uit elkaar maar resulteren vaak in slappe friet. Er zijn daarom speciale rassen ontwikkelt speciaal voor het maken van friet: Santana, Innovator en de Agria.
De Frieslander is een vastkokende aardappel met een mooie ovale vorm. Doordat deze aardappel uit de klei komt heeft hij een volle smaak! En het is tevens een van de meest gegeten aardappelen van Nederland.
Opperdoezer Ronde-aardappels zijn een ware delicatesse en uniek in haar soort: het is één van de zes Nederlandse producten met een beschermde oosprongsbenaming, wat betekent dat ze alleen zo mogen worden genoemd als ze daadwerkelijk uit Opperdoes (Noord-Holland) komen.
Om smaak in elke hap van je aardappelen te krijgen, kun je ze het beste eerst uit elkaar halen. Laat de gebakken aardappelen vijf minuten rusten voordat je ze doormidden snijdt.Verwijder het binnenste en doe ze in een kom met boter, zout en peper .
Zout toevoegen aan het water helpt het water tijdens het koken in de aardappelen te trekken.
De Doré is bijvoorbeeld een heerlijke vroege aardappel. Deze kruimige aardappel is uitermate geschikt om een heerlijke stamppot van te maken.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Bloemige aardappelen: bloemige aardappelen zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken gemakkelijker uit elkaar. Ze zijn geschikt voor de bereiding van puree, frietjes, soep en soufflés. Hoe meer zetmeel de aardappel bevat, hoe bloemiger deze is. De bekendste soort is Bintje.
De ideale aardappel
Kruimige aardappelen zijn ideaal voor stamppot, omdat ze makkelijk uit elkaar vallen na het koken en mooi tot puree te stampen zijn. Goed kruimig zijn bijv. eigenheimers, bildtstar, santé, doré, irene, frieslander, lekkertanden en resonant.
Rode aardappelen
Deze zijn favoriet vanwege hun zoete smaak en rode schil. Ze hebben weinig ogen en zijn het lekkerst als ze jong zijn. Je kunt ze bakken, frituren of roosteren – kook ze alleen niet! Rode aardappelen hebben een dunne schil en vruchtvlees dat in kleur varieert van wit tot rood met paarse tinten.
Kies de juiste aardappel
En dat is een vastkokende, zoals Charlotte of Nicola. Deze aardappelen slorpen namelijk minder vet op tijdens het bakken, waardoor ze lichter en krokanter worden. Ze worden bij het koken ook minder kruimig en bakken daardoor gaver, zonder kleine brokjes die in de pan rondzwerven.
Vergelijkbaar met een russet en met een gemiddeld zetmeelgehalte, hebben witte aardappelen een gladdere, dunnere en lichtere schil. De term 'Chef Potato' werd aan het product gegeven vanwege het grote formaatprofiel en de veelzijdigheid . Extreem veelzijdig en kan worden gebruikt voor bakken, koken, frituren, pureren, roosteren of stomen.
Het zout dringt door in de aardappel en verbetert de smaak echt . Dit is echt de sleutel tot een aantal van de romigste aardappelen die ik ooit heb gehad! Nou, daar heb je het, als je iets speciaals wilt om je aardappelen wat pittiger te maken, voeg dan het zout toe! Het duurt maar een minuutje extra, maar het maakt echt een verschil!
Doe ze in een pan met koud water en een snuf zout en zorg dat ze net onder staan. Aardappelen moeten in koud water worden gekookt om te voorkomen dat de aardappelen uiteen vallen tijdens het koken. Als je al begint met kokend water, heb je bovendien meer kans dat de aardappels te snel aan de buitenkant gaar worden.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Om je aardappelpuree smaakvoller te maken, kun je toppings toevoegen zoals geroosterde knoflook, zure room, roomkaas, bieslook, spekjes of Parmezaanse kaas . Experimenteer met verschillende kruiden zoals knoflookpoeder, uienpoeder, paprika of verse kruiden zoals rozemarijn of tijm.
Er zijn verschillende kruiden die je kan gebruiken bij gebakken aardappelen. De meest voorkomende zijn rozemarijn, marjolijn, tijm of verse peterselie of bieslook. Indien je er echt nog meer smaak aan wil geven kan je er lookboter of kruidenboter bij serveren.
Zetmeel is een goede bondgenoot, maar te veel zetmeel kan de kwaliteit van uw frietjes aantasten. Daarom raden we aan om de aardappelen te spoelen na het schillen.
We kennen allemaal de verrukkelijke Jersey Royals , met hun heerlijk kenmerkende smaak; Cara's zijn uitstekend om te bakken; King Edwards zijn heerlijk geroosterd, gepureerd of gechipt; Maris Piper's zijn droog en melig en geschikt voor alle bereidingswijzen, terwijl het stevige, sappige vruchtvlees van Charlotte's heerlijk is voor aardappelsalade.
Vastkokende aardappelen zijn stevig qua structuur en vallen na het koken niet uit elkaar. De vastkokende aardappelen worden iets kruimig aan de buitenkant, maar zijn uiterst geschikt voor de lekkerste gerechten. Onder vastkokende aardappelen vallen onder andere de Bildtstar, Frieslander, Bintjes en Nicola aardappelen.
Die aardappel heet de Bonnotte de Noirmoutier , maar wordt vaak simpelweg "La Bonnotte" genoemd. Hij wordt alleen verbouwd op het eiland Noirmoutier, voor de westkust van Frankrijk (vandaar de naam).