Primitivo wijnen zijn vaak afkomstig van oude wijnstokken, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van hun smaakprofielen. Deze wijnen kunnen variëren van licht en fruitig tot diep en geconcentreerd, afhankelijk van factoren zoals terroir, oogstjaar en vinificatiemethoden.
De wijn heeft een hoog alcoholpercentage en is daardoor zwaarder dan de meeste andere rode wijnen. Het smaakprofiel van Primitivo is fruitig met een lichte kruidigheid en bevat tonen van zwart fruit, kersen en pruimen. Daarnaast zijn er ook tonen van peper en anijs en tabak te ontdekken.
Kenmerken van Primitivo
Elegant, soepel, intens, vol fruitig, rijp, lage aciditeit en een subtiel restzoetje. Smaak: Wat kenmerkend is van de Primitivo zijn de smaken kersen, pruimen, kruidige specerijen en chocolade.
Primitivo is een rode wijndruivensoort die ook wel zinfandel wordt genoemd . Het is de op twee na meest aangeplante druif in Puglia, in Zuid-Italië. Primitivo maakt wijnen die groot, jammig en rustiek zijn, met een hoog alcoholpercentage, stevige tannines en een zoete afdronk.
Zinfandel komt oorspronkelijk uit Kroatië en werd in het begin van de 19e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht. Primitivo, daarentegen, is inheems in Italië en kan worden teruggevoerd naar de regio Puglia.
Zinfandel – De Amerikaanse neef
Primitivo en Zinfandel zijn genetisch identiek, maar hun expressies kunnen net zo divers zijn als de landschappen waarin ze leven. Zinfandel, die gedijt in verschillende Californische terroirs, presenteert vaak een iets gewaagder, meer jammy profiel, met lagen framboos, braambes en zoete specerijen.
Rode Primitivo en Zinfandel zijn twee wijnen die, hoewel ze onder verschillende namen bekend staan, feitelijk afkomstig zijn van dezelfde druivensoort.
Zinfandel. Als u van grote, gedurfde Shiraz houdt, is dit uw alternatief. Zinfandel (ook bekend als Primitivo in Italië) is een rijke, volle wijn met smaken die variëren van braambes, zwarte peper en bosbes tot kers, vanille en tabak . Denk aan grote tannines, veel alcohol en biefstuk of BBQ.
De naam Primitivo kan grofweg worden vertaald als "vroege" ( hier is een duidelijke link met Tempranillo, wat hetzelfde betekent in het Spaans ) en verwijst naar de vroegrijpheid van de variëteit.
Boordevol kruidige pruimen- en frambozensmaak, dit is een rijke, donkere, fluweelzachte rode wijn. Het is van maestro van Puglia, Angelo Maci, en zijn trots en vreugde wijnmakerij die vijf keer is verkozen tot Italiaanse wijnmakerij of coöperatie van het jaar. Een vaste favoriet bij onze vaste klanten.
Primitivo werd in het verleden voornamelijk gebruikt in blends. De druif is krachtig en geeft veel alcohol (14 tot 14,5 procent). Tegenwoordig staat de wijn bekend als verleidelijke, zoete wijn, vol rijpe tannine en robuust.
Het bewaren van Primitivo
Lichte wijnen kunnen tot 3 jaar na het oogsten bewaard worden en de beste wijnen tot 5 jaar. Dit bewaren dient dan wel te gebeuren onder de beste omstandigheden, dit om ervoor te zorgen dat de smaak beter wordt en er niet slechter van zal worden.
De volle en krachtige smaken van Primitivo passen perfect bij gegrild rood vlees, stevige stoofschotels en gerijpte kazen.
Definitie van 'Primitivo'
2. een sterke rode wijn gemaakt van deze druif . Oorsprong van het woord. 21e eeuw: uit het Italiaans, letterlijk: primitief, waarschijnlijk omdat de druif de neiging heeft om eerder te rijpen dan andere druiven.
Primitivo voedselcombinaties
Als je een barbecue hebt, is Primitivo een geweldige wijn om te combineren met zoete en hartige sauzen op gegrild vlees . Primitivo past ook goed bij gerechten met tomatensaus, zoals pizza, aubergine met parmezaanse kaas en pasta met Bolognese. Klaar om een fles Primitivo te proberen?
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Primitivo-druiven staan bekend om hun krachtige, intense smaken, hoge suikergehalte en uitstekende eigenschappen voor de productie van zowel droge als zoete wijnen.
Rioja staat bekend staat om zijn Tempranillo. Maar in de rioja worden ook witte, rosé en rode wijnen gemaakt. De belangrijkste blauwe druivenrassen voor de rode en rosé wijnen zijn tempranillo, garnacha, mazuelo en graciano.
Primitivo di Manduria DOC: Primitivo en Primitivo Riserva. De wijn moet minimaal 85% Primitivo-druiven bevatten, en maximaal 15% niet-aromatische zwarte druiven uit de Primitivo di Manduria DOC-zone [5]. Salento IGT: Rood (rosso) – plat, sprankelend, late oogst, passito, novello.
Primitivo is een donkere druif die wijnen produceert met een hoog alcoholpercentage, veel tannine en een diepe smaak en kleur.
Schiava: Ook bekend als Vernatsch of Trollinger, dit is een zeer lichte variëteit uit de noordoostelijke regio van Italië, Trentino-Alto Adige . Deze regio met een koel klimaat maakt een aantal fantastische rode wijnen, gemaakt van de Lagrein- en Teroldego-druiven, maar deze wijnen hebben meer vlees en Syrah-achtige jam.
Chianti en Montepulciano d'Abruzzo zijn beide onnavolgbare, fijne wijnen, maar de smaakprofielen zijn behoorlijk verschillend. Met geheel unieke bodemsoorten en microklimaten kun je meer fruit- en bloemaroma's verwachten in een Chianti, terwijl Montepulciano een minerale en kruidachtige kwaliteit laat zien .
Zinfandel (ook bekend als Primitivo ) is een wijndruif met een zwarte schil.
Primitivo is dus dezelfde druif als zinfandel, en wordt in Kroatie ook wel Crljenak Kastelanski of Tribidrag genoemd. Het is een afstammeling van de Plavac Mali druif.
Het beste alternatief voor een rijke, fruitige rode Zinfandel-wijn is een Shiraz , hoewel deze wijn doorgaans kruidigere tonen en een andere structuur heeft.