Ingrediënten: varkenslever* 31%, water, varkensvlees* 19%, TARWEBLOEM, zonnebloemolie, gemodificeerd maïszetmeel, zout, gebakken uien (uien, palmolie, TARWEMEEL, zout), dextrose, specerijen, specerij extracten, aroma, conserveermiddel (E250). * = Beter Leven keurmerk 1 ster.
varkenslever* 38%, varkensvlees* 20%, water, varkensspek*, varkenszwoerd*, tomatenpuree, zout, emulgator: E472c, varkenshemoglobine, dextrose, suiker, gebakken uien (uien, palmolie, TARWEMEEL, zout), specerijen, antioxidanten: E300, E316, kruiden, aroma, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (SOJA, maïs), conserveermiddel: ...
Leverworst is een bewerkt vleesproduct dat bestaat uit gemalen lever en restvlees afkomstig van het varken, soms vermengd met andere dierlijke eiwitbronnen.
"Bewerkt vlees" verwijst naar vlees dat een bewaarbehandeling heeft ondergaan zoals roken, drogen, zouten of het toevoegen van chemische bewaarmiddelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld ham, spek, salami en sommige worstensoorten zoals frankfurterworstjes.
Boterhamworst, in België ook wel hespenworst (Frans: saucisson de jambon), is een worst gemaakt van gemalen varkensvlees als hoofdbestandsdeel, soms ook met rundvlees, aangevuld met andere ingrediënten. De worst wordt onder meer genuttigd als broodbeleg, als snack of als bestanddeel van een maaltijd.
Boterhamworst is een gekookte of gerookte worst gemaakt van fijngemalen vlees, meestal van varkens. Zoals de gerookte Ardenner boterhamworst, of de Parijzer boterhamworst, die is gemaakt van grof gemalen varkensvlees.
Smeerleverworst. Smeerleverworst bevat ijzer, vitamine D en B-vitamines, maar er zit ook veel zout en verzadigd vet in. Goed om te weten: smeerworst en andere leverproducten bevatten veel vitamine A in zit. 'Veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie. Vette vleeswaren bevatten 3 keer zoveel calorieën.
Gezond genieten
Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Veelvoorkomende ingrediënten van smeerleverworst zijn: varkenslever, varkensspek, varkenscollageen, roomboter, zout, volle melkpoeder, olie, ei, suiker, specerijen, conserveermiddelen en antioxidanten (E-nummers). Smeerleverworst (ookwel smeerworst, paté, leverpastei) is dus meestal gemaakt van varkenslever.
Zijn vleeswaren gezond? Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te veel en niet te vaak te eten.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Nee, dat maakt in beide gevallen niet uit. Ook salami en ham van de slager vallen onder bewerkt vlees. Daarnaast bevat biologisch vlees net als niet-biologisch vlees heemijzer. Bij het conserveren van biologisch vlees ontstaan hierin dezelfde kankerverwekkende stoffen als in niet-biologisch vlees.
Schouderham wordt iets lager gewaardeerd door een hoger vetpercentage vergeleken met de beenham. De schouder is ook wat kleiner waardoor het vlees soms wordt samengeperst om er mooie stukken uit te snijden.
Extra magere kip- of kangoeroeworstjes zijn vaak de gezondste worstoptie. Magere worstjes bevatten vaak ook minder calorieën en zout.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Schutte: "Rookworst staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het bewerkt vlees is en hier vaak veel zout in zit, maar ook omdat het wordt gemaakt van rund- of varkensvlees. Dat valt onder rood vlees. Rood en met name bewerkt vlees worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.
Spek, hotdogs en andere bewerkte vleessoorten
Het feit is dat spek niet alleen vol zit met verzadigd vet, maar ook veel natrium bevat, wat beide in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Hetzelfde geldt voor frankfurters en vleeswaren zoals salami, ham en pastrami.
Een rauw stuk kipfilet uit de supermarkt is geen voorbeeld van bewerkt voedsel. Gegaarde kipfilet voor op brood (met vaak toevoegingen zoals kaliumlactaat, natriumasorbaat, dextrose, bamboevezel en natriumnitriet) is dat wel. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 50-60% van onze huidige energie-inname komt van bewerkt voedsel.
Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord: eet niet te veel rood vlees of bewerkte voedingsmiddelen. Maar onderzoek toont aan dat bewerkt rood vlees, zoals bacon, hotdogs en salami , het grootste probleem vormen.
(Smeer)leverworst. (Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
Bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet
Verzadigd vet is geen essentiële voedingsstof en bij een toenemende inname is er een verhoogd risico op coronaire hartziekten (IOM 2005a; USDA en DHHS 2010).