Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Spruitjes geven een nare geur af bij het koken. Een geur die nog lang in je huis kan blijven hangen. Om dit te vermijden, schil je een ajuin, en leg je die mee in het kokend water waarin je de spruitjes gaat koken.
"Dus het echte geheim van het koken hiervan is om ze minder dan vijf minuten te koken ." U kunt onaangename geuren van Thanksgiving Day nog verder verminderen, zegt Corriher, door uw spruitjes een dag van tevoren te koken. Kook ze iets minder dan vijf minuten, zegt ze, en spoel ze vervolgens af met koud water om het koken te stoppen.
Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Spruitjes zitten boordevol vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten die uw gezondheid en welzijn ondersteunen. Hoewel spruitjes een klassiek verachte groente zijn, verbeteren methoden zoals stomen, grillen, roerbakken en roosteren hun unieke smaak en textuur en werken ze goed in talloze gerechten .
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Wortel- en kruisbloemige groenten (denk aan wortels, pastinaken, rapen en spruitjes) kunnen een dag van tevoren worden gewassen, geschild en gesneden voor een heerlijke mix van geroosterde groenten.
Hoe lang moet je spruitjes koken? De kooktijd van spruitjes ligt aan de grootte van het kooltje. Grote exemplaren kook je in 8 tot 12 minuten (beet)gaar, kleine spruitjes hebben 2 tot 6 minuten nodig. Kook ze vooral niet te lang, dan worden ze bitter.
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Snijd de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en spoel de spruitjes onder lopend water. Tip: koop verse spruitjes die hard aanvoelen. De kleintjes hebben een heerlijke notensmaak. Je kan spruiten invriezen maar vers zijn ze het lekkerst.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Naast vitamine C zijn er nog meer antioxidanten te vinden die hieraan bijdragen zoals vitamine E, mangaan, zink en carotenen. Ook voor spruitjes geldt dat wanneer de groente zo kort mogelijk wordt verwarmd (liefst stomen) de spruitjes het best hun werk doen in ons lichaam.
Er zijn ook voedingsverschillen: kool bevat minder calorieën dan spruitjes , maar ook minder voedingsstoffen. Spruitjes bevatten daarentegen hogere concentraties vitamine A en C, foliumzuur, kalium, magnesium en fosfor.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Waarom een kruis in spruitjes zetten? Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden. Zet hiervoor vóórdat je de spruiten kookt met een scherp mesje een kruis in het stammetje.
Hoe gebruik je Spruiten Op Stam? De spruiten op stam zijn uniek voor in de oven: de stam kan namelijk mee de oven in.Daarna moeten de spruitjes wel van de stam afgesneden worden, die is namelijk niet eetbaar. De spruitjes kunnen ook voor de bereiding van de stam afgesneden worden.
Kortom: Spruitjes kunnen rauw worden gegeten. In tegenstelling tot bepaalde andere groenten, granen en peulvruchten, bevatten spruitjes niet de gebruikelijke antinutriënten die sommige mensen vermijden. Wel kun je het glucosinolaatgehalte verminderen door ze te koken.