Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Viognier. Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen. De mossel neemt ook de smaak van de saus over.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Bij mosselen drink je eigenlijk altijd witte wijn. Rode wijn, rosé wijn en mousserende wijn gaan namelijk minder goed samen met de smaak van de mosselen.
Minerale witten of pilseners met basisbouillon .
Voor wijn kiest u voor frisse, pittige witte wijnen met zoute mineraliteit, zoals Franse Muscadet of Chablis (Chardonnay die daadwerkelijk naar oesterschelpen kan smaken). Een pittige pilsner is het bierequivalent en een geweldige keuze.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan drie dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Drink steeds kleine hoeveelheden, maar in totaal 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap en frisdrank zijn minder geschikt, die kunnen de diarree erger maken.
In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.
Het toevoegen van bier of wijn bij de bereiding van mosselen dient vaak om extra smaak en aroma aan het gerecht toe te voegen. Het kan de smaak van de mosselen versterken en een complexere smaakbeleving creëren.
Wat is de beste witte wijn om mosselen in te koken? Een droge witte wijn is de ideale wijn om het beste recept voor mosselen in witte wijnsaus te maken, zoals een Sauvignon Blanc, die toevallig ook een van onze favorieten is om te drinken nadat we een kopje en een half hebben afgemeten om te koken!
En wat eet je dan bij mosselen? Een klassieke combinatie is (stok)brood of patat. Maar je kunt ook mosselen eten met pasta (spaghetti alle cozze), met couscous of met zalm en venkel als pakketje van de BBQ.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Je gebruikt best een witbier (zoals Hoegaarden), een abdijbiertje of een stevige tripel. Voor 2 personen volstaat normaal gezien 250 ml, maar dit is afhankelijk van de bereidingswijze en het recept. Zo kan je ze bijvoorbeeld maken op de barbecue, in soep of ze laten gratineren.
Kook de mosselen in 5 tot 8 minuten gaar. De mosselen zijn gaar als opengesprongen zijn. Controleer dit dus regelmatig.
De klassieke bereiding van mosselen in witte wijn vraagt om een wijn die de aroma's van het gerecht versterkt. Een lichte, droge en ziltige wijn zoals de eerder genoemde Muscadet of een Chablis zou hier uitstekend bij passen.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
De kleur zegt helemaal niks over de smaak. Het is ook niet zo dat oranje mosselen vrouwtjes zijn en witte mosselen mannetjes. Die kleur heeft gewoon te maken met het pigment van de mossel, net zoals bij mensen. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.
Een glas melk drinken achteraf kan eventueel helpen. Mosselen en andere schelpdieren uit de Middellandse zee kunnen besmet zijn met het Hepatitis A-virus. Hepatitis A wordt overgedragen via menselijke ontlasting, besmet water of voedsel.
Ik gebruik de bovenkant van de mossel als een soort lepel om de mossel uit de onderste helft van de schelp te scheppen. Mijn favoriete manier om mosselen in witte wijnsaus te serveren is in een kom met een snufje peterselie . Zorg ervoor dat je er ook wat bouillon overheen giet.
Hoeveel mosselen per persoon? Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Bij gebakken mosselen doe je er goed aan een wijn met meer structuur te kiezen, zoals een droge weissburgunder/ pinot blanc/ pinot bianco. Ook chenin blanc uit de Loire of Zuid-Afrika (daar ook wel Steen genoemd) zal heerlijk smaken bij gebakken mosselen.
Soms wordt er zelfs bloem aan het water toegevoegd. Mosselen zouden zichzelf dan reinigen van zand en het vlees zou mooi blank van kleur worden. Tegenwoordig is niets van dit alles nodig. De Zeeuwse mossel is absoluut zandvrij.
Dichte mosselen gewoon eetbaar
Het is een misvatting dat je gesloten mosselen niet kunt eten. Sommige mosselen hebben gewoon een sterkere sluitspier, waardoor de mossel gesloten blijft. Af en toe betreft het een slikmossel. Dat is een mossel die zich heeft volgezogen met zand.
Verlammende schelpdiervergiftiging
PSP wordt veroorzaakt door het eten van schelpdieren die besmet zijn met saxitoxinen. Deze krachtige neurotoxinen worden geproduceerd door verschillende dinoflagellaten. Een breed scala aan schelpdieren kan PSP veroorzaken, maar de meeste gevallen doen zich voor nadat mensen mosselen of venusschelpen eten.
Volkorenbrood, havermout of zilvervliesrijst is dus precies wat je moet eten als je diarree hebt. Eet kleine porties en voeg niets toe tot je je weer een beetje aangesterkt en beter voelt. Wat ook werkt tegen diarree: een mix van appelazijn.