De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon.
Wellicht kun je dan overwegen om de restjes gember te malen zoals genoemd maar dan met alleen wat citroensap en een klein beetje water. Dit natte mengsel kun je in een ijsblokjesvorm invriezen. En je kunt dan blokjes gembercitroen in een curry of wat dan ook gebruiken.
Wanneer is gember niet meer goed
Je ziet dat je gember aan het einde van zijn latijn is zodra er schimmelplekjes en een gerimpelde 'huid' ontstaat. Vaak kan je dit nog wel wegsnijden, maar wanneer de gemberstronk bruin van binnen is en niet meer fris ruikt, dan kun je deze beter weggooien.
Als de gember verkleurd of beschimmeld is, ruikt het slecht of voelt zacht of vochtig aan, dan is het niet meer goed.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Wanneer is gember niet goed meer? Hoewel gember zo'n twee tot drie weken in de koelkast goed kan blijven, kun je de gember het beste testen door te zien, ruiken en proeven. Soms is het overduidelijk dat de gember niet meer goed is; het is verkleurd, ingedroogd en er zit schimmel op.
Je zou die laatste twee nooit eten als ze beschimmeld zijn, maar bij sommige harde voedingsmiddelen, aangezien de schimmel niet zo diep doordringt, kun je de beschimmelde delen er meestal afsnijden (misschien wil je voor de zekerheid iets meer dan alleen de schimmel wegsnijden) en dan zou het nog steeds eetbaar moeten ...
Wanneer u verse gember koopt, let dan op stevige stukken, met een strakke bruine schil en minimale droge plekken. Als de gember er verschrompeld, uitgedroogd of met zachte plekken uitziet, is dat een teken dat de gember zijn beste tijd gehad heeft en geen goede textuur of smaak meer heeft .
Na overleg met onze wetenschapsredacteur kwamen we erachter dat gember minder zuur wordt als het langere tijd in een koude omgeving wordt bewaard, en dat dit ervoor zorgt dat sommige anthocyaanpigmenten veranderen in een blauwgrijze kleur . Het is nog steeds veilig om te eten, maar we vroegen ons af of er een verschil in smaak was.
Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Ten eerste is elke zichtbare schimmel of onaangename geur een duidelijk teken dat u het niet moet consumeren. Als de gember zijn roze of gele kleur heeft verloren, kan dit een ander teken zijn dat het niet meer goed is om te eten. Ook als de gember extreem hard wordt of zijn knapperigheid verliest, kan dat erop wijzen dat het bedorven is.
Tip: Plant iedere keer weer een nieuw stukje gember als je groene puntjes ziet verschijnen, zo hoef je nooit meer gemberwortel te kopen.
De bladeren zijn rauw eetbaar, maar hebben over het algemeen een taaie, vezelige aard. Gemberbladeren worden niet vaak in hun geheel gegeten. In plaats daarvan worden ze fijngehakt en gemengd in salades, gestrooid als garnering, of fijngehakt en geroerd in graangerechten .
Het heeft zelfs verschillende voordelen om dit niet te doen. De wortelstok heeft vaak allerlei vreemde uitstulpingen en bij het schillen gaat dan veel van de knol zelf verloren. Door hem niet te schillen, voorkomt u dit. In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen.
Voor 1 kopje (een grote mok) gemberthee heb je nodig: 300 ml gekookt heet water. 3-5 schijfjes verse gember. Optioneel: schijfje citroen of sinaasappel.
A: De witte gember die je in de winkels ziet is de ingemaakte versie zonder toegevoegde kleurstoffen . De felroze gember die je in de winkelrekken ziet, is niet van nature roze.
Dit hoeft echter niet te betekenen dat je gember niet meer goed is en dat je de knol moet weggooien. Het blauwe kleurtje is eerder uitzonderlijk en wijst op de aanwezigheid van een krachtig enzym genaamd zingibain. In plaats van vervallen, beschikt je gember dus over een extra heilzame troef.
Verse gemberwortel is meestal lichtbruin aan de buitenkant en lichtgeel aan de binnenkant. Gedroogde gemalen gember heeft een fijne textuur en is lichtbruin van kleur. Gekristalliseerde gember is donkerder geel tot amberkleurig van kleur.
Andere visuele signalen die aangeven dat het tijd is om de gember weg te gooien, zijn vlekken of schimmel aan de buitenkant of afgesneden uiteinden, of een verkleurde binnenkant (donkergeel, bruin, grijs) wanneer gesneden. Textuur: Verse gember is stevig, dus als het zacht of papperig aanvoelt, is dat een teken dat de gember bedorven is.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Gemberwortelpoeder — Deze heerlijke gebroken witte tot lichtbruine specerij wordt gemalen uit de gedroogde gemberwortel. Het is een handige vorm voor gebakken gerechten, sauzen, curry's en chutneys, en om te strooien over appelmoes en andere gekookte fruit- en groentegerechten .
Wanneer gember lange tijd in een koude omgeving wordt bewaard, wordt het minder zuur, waardoor sommige anthocyaanpigmenten veranderen in een blauwgrijze kleur.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.