Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs.
De makkelijkste en snelste manier om eten minder pittig te maken is het toevoegen van een beetje suiker, honing of zoetstof. Zoet is het omgekeerde van pittig, dus als je een schepje suiker toevoegt aan een pittige saus of curry wordt deze vanzelf minder pikant.
Zoet en zuur zijn antagonisten in de keuken; ze heffen elkaar op. "Als iets te zoet is, kun je er iets zuurs aan toevoegen, en andersom", legt Klosse uit. Met zuur bedoelt hij niet alleen citroen of azijn, maar alles wat 'strak' of 'samentrekkend' is. "Verse gember of rode peper bijvoorbeeld.
Als je je aan het recept houdt en ½ eetlepel suiker en zout toevoegt, krijg je de perfecte balans tussen een zoete en een zoute smaak. Hoe kan ik mijn tomatensaus minder zuur maken? De beste oplossing is iets meer suiker toevoegen, totdat je de gewenste smaak bereikt.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet. Voeg vervolgens je andere ingrediënten toe, zoals verse of gepelde tomaten, overige groente en kruiden.
Het 'tegenovergestelde' van zuur is niet zoet, zoals je misschien zou verwachten, maar basisch. Basische oplossingen kennen de meeste mensen minder goed omdat ze nauwelijks in ons voedsel voorkomen. Toch heb je er thuis wel veel mee te maken: veel schoonmaakmiddelen zijn basisch, bijvoorbeeld ammonia, soda en zeep.
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of vervang die door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Zout is een tegenhanger van zoet en voor bitter. Probeer naast zout ook eens sojasaus, vissaus, ansjovis, spek of kaas.
Te zoet. Een sterke zoete smaak kun je in balans brengen door pit, zout of zuur toe te voegen. Afhankelijk van je gerecht, kun je kiezen voor witte wijn, azijn of citrussap. Chilivlokken, chilisaus of cayennepeper werken ook, net als sojasaus en zout.
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Verwijder aanslag op je tong met een tongschraper, gebruik kauwgum bij een te droge mond (met xylitol) en gebruik een goed, niet te scherp of agressief mondwater. Gebruik een effectieve neusspray bij een luchtweginfectie en verzorg je gebit en tandvlees goed door dagelijks te stokeren, rageren en flossen.
Als je tomatensauzen en soepen te zuur zijn, hoeven ze meestal alleen maar veel langer te koken. Je kunt de zuurheid verminderen met vet, suiker of een base zoals baking soda, maar tomaten worden van nature milder als ze worden verhit. Restaurants gebruiken tomaten die urenlang hebben gepruttelt.
Je moet meer zout toevoegen tot het niet meer flauw smaakt. Voeg een snufje toe, roer het door, proef het en herhaal dit zo vaak als nodig is.
Een base of loog – ook wel alkali genoemd – is een substantie die eigenschappen heeft tegengesteld aan een zuur. De mate waarin een in water opgeloste stof basisch is, wordt aangegeven met de pH-waarde: 7 is neutraal, hogere waarden zijn basisch, lagere waarden dan 7 zijn zuur.
Smaak neutraliseren
Probeer eerst eens het zure weg te krijgen met een scheutje water. Ook helpt het om wat suiker, honing of melk toe te voegen. Dit zijn vier goede manieren waarop je korte metten maakt met de zure smaak. Eet smakelijk!
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Hierbij komt er extra lucht in de maag, waardoor de maag sneller gevuld is. Dit heeft drukverhoging tot gevolg. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, chocola, cola, vruchtensap en alcoholische dranken, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden.
Yoghurt kan helpen tegen maagzuur door de probiotica die het bevat, die de balans van darmbacteriën bevorderen en de spijsvertering ondersteunen. Een banaan kan helpen tegen maagzuur doordat het een natuurlijk antacidum effect heeft en de zuurtegraad in de maag kan verminderen.
Bij brandend maagzuur kan het helpen om een product voor maagzuur te gebruiken, zoals een maagzuurremmer. Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter.
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
Een beetje zuur kan geen kwaad, maar deze tomatenpuree heeft net iets te veel pit. Laat de puree sudderen in een klontje boter en de zure smaak en geur zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.