Alcohol beïnvloedt namelijk van veel antibiotica de effectiviteit, met name van tinidazol, doxycycline en metronidazol. Ook is het risico op bijwerkingen groter wanneer je alcohol en antibiotica tegelijkertijd gebruikt. Bovendien kan alcohol de lever extra belasten en zo voor problemen zorgen.
(fruit)sappen, melk en alcohol zorgen alle voor een verminderde werking. Eet na het doorslikken van een antibioticum de eerste drie uur geen yoghurt. Ook yoghurt vermindert de werking van het medicijn. Alcohol en antibiotica zijn geen goede combinatie.
Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruit of sinaasappel eet of het sap ervan drinkt.
Een enkel glaasje alcohol kan weinig kwaad in combinatie met antibiotica, tenzij de bijsluiter anders aangeeft. Hierop zijn namelijk een paar uitzonderingen. Het is onverstandig om veel te drinken aangezien beide midddelen moeten worden afgebroken door de lever. De lever wordt dan dus extra belast.
Zuivelproducten zijn onder andere melk, boter, yoghurt en kaas. Na het nemen van een antibioticum moet u mogelijk tot drie uur wachten voordat u zuivelproducten eet of drinkt. Grapefruitsap en voedingssupplementen met mineralen zoals calcium kunnen ook het effect van antibiotica verminderen.
Wachttijd voor eieren
Vanaf het moment dat je een antibioticum gebruikt kun je de eieren even twee tot drie weken na het stoppen met de antibioticum niet opeten. Je kunt de eieren wel aan je kippen geven, zo krijgen ze vanzelf voldoende eiwit en kalk binnen. Kook de eieren dan eerst en prak ze fijn voordat je ze geeft.
Je lichaam neemt de werkzame stoffen in die medicijnen beter op als ze met voedsel in je maag en darmen komen. Daardoor werkt het medicijn beter. Andere medicijnen mag je juist weer niet samen met eten innemen. Bijvoorbeeld omdat bepaalde stoffen in voedsel ervoor zorgen dat je lichaam het medicijn niet goed opneemt.
Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee en cola combineren niet goed met sommige antibiotica. De combinatie zorgt ervoor dat je lichaam cafeïne minder goed afbreekt, waardoor deze zich ophoopt en je last kunt krijgen van cafeïnebijwerkingen zoals slapeloosheid of hartkloppingen.
Om de hinder tijdens en na een antibioticakuur te beperken, let u het best goed op uw voeding: Eet voldoende gekookte groenten en fruit, rijk aan zachte prebiotische vezels.
In melk en yoghurt zit bijvoorbeeld calcium.Dat heeft ons lichaam nodig. Maar je kunt het beter niet tegelijk innemen met bepaalde medicijnen. Sommige antibiotica bijvoorbeeld 'plakken' aan de calcium vast.
Als je een van de antibiotica-soorten inneemt die niet samengaan met zonlicht, probeer dan de zon zoveel mogelijk te vermijden. Als je toch buiten moet zijn, draag dan beschermende kleding en smeer je altijd goed in. Een vijftal dagen na het einde van de antibioticakuur kan je terug in de zon komen.
Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen. Per medicijn staat vermeld waar het precies om gaat, waarom dat zo is en wat kan worden gedaan. Sint-janskruid heeft een interactie met veel medicijnen.
In de waarschuwingscampagne van het CBG worden tien kruiden eruit gelicht: ginseng, rode salie, kurkuma, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en rode zonnehoed.
Daarnaast is het belangrijk om de capsule staand of zittend in te nemen en na inname een half uur niet te gaan liggen. Deze gebruiksinstructies zijn te vinden in de bijsluiter en op het apotheeketiket op de verpakking van het geneesmiddel [4].
Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruitsap drinkt of een grapefruit eet.
Fruitsap, melk en alcohol kunnen de absorptie verhinderen. Neem de hele kuur, dan zijn alle bacteriën vernietigd. Stop je voortijdig, dan kan de infectie opflakkeren en werk je antibioticaresistentie in de hand. Yoghurt kan de werking van antibiotica verminderen, wacht tot 3 uur na de inname van het tabletje.
Vroeger adviseerden medische experts om het BRAT-dieet (bananen, rijst, appelmoes en toast) te volgen bij het nemen van amoxicilline. Ze nemen nu ook de volgende voedingsopties op in hun aanbevelingen: Smakeloze maar eiwitrijke voedingsmiddelen zoals gebakken kip, roerei en yoghurt .
Je mag vaak geen alcohol drinken met antibiotica, of alleen in zeer beperkte mate. De combinatie van alcohol en antibiotica wordt afgeraden vanwege de negatieve effecten op de effectiviteit van een antibioticakuur, een groter risico op bijwerkingen en andere mogelijke gezondheidsklachten.
In vlees, vis, melk en eieren van dieren behandeld met antibiotica zijn er praktisch geen resten te vinden. Dit komt door strenge wetgeving (zie hieronder bij veiligheid). Een teveel aan antibiotica kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
Werken met antibiotica op kantoor kan verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Ten eerste kunnen antibiotica bijwerkingen veroorzaken, zoals vermoeidheid, maagklachten en allergische reacties.
Op de nuchtere maag
Een half uur later kan de concentratie in het bloed al hoog zijn. Geneesmiddelen waarvan snel effect wordt verwacht zijn bijvoorbeeld pijnstillers, slaapmiddelen en antibiotica. Deze middelen worden bij voorkeur op de nuchtere maag ingenomen.
Voedingsmiddelen met een hoog zuurgehalte – Citrusvruchten en sappen zoals sinaasappel en grapefruit, frisdrank, chocolade en tomatenproducten hebben een hoog zuurgehalte, wat de hoeveelheid medicijnen die in uw systeem worden opgenomen voor bepaalde antibiotica kan verminderen.
Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.
Yoghurt zit vol met bacteriën, waaronder Lactobacillus acidophilus, die kunnen helpen om je bacteriële balans te herstellen terwijl je een antibioticum neemt. Je kunt ook andere voedingsmiddelen eten die prebiotica of probiotica bevatten, die beide in verband worden gebracht met een verbeterde darmgezondheid.