Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. De kaas past perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar is ook zeer geschikt om te smelten. Zo komt de kaas uits... De Viking Blue is een kaas gemaakt van gepasteuriseerde koeienmelk.
Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. Perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar ook zeer geschikt om te smelten.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Variërend van milde tot scherpe, blauwe schimmelkaas wordt gemaakt met melk van koeien, geiten en schapen, waardoor een breed scala aan smaak- en textuurcombinaties ontstaat. Het iconische uiterlijk van deze prachtige kazen lijkt op fijn porselein en een helderwitte achtergrond, vermengd met doorsneden blauwe aderen.
Roquefort Papillon is een Franse blauwaderkaas van het hoogste niveau.
Danish Blue is een zachte blauwe kaas geïnspireerd door Roquefort, met een sterk aroma en een scherpe en een beetje zoute smaak . Het is ideaal om te koken, of toe te voegen aan crackers of salades, en je kunt het overal kopen.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
Blauwe kaas wordt gemaakt met behulp van een soort schimmel genaamd Penicillium , die verantwoordelijk is voor de kenmerkende smaak, geur en het uiterlijk. In tegenstelling tot andere soorten schimmels, produceren de soorten Penicillium die worden gebruikt om blauwe kaas te produceren geen mycotoxinen en worden ze als veilig beschouwd om te consumeren.
Over gezond kan je bij gorgonzola niet persé spreken.Er zitten in deze kaas wel eiwitten, mineralen en vitamine B12, maar gorgonzola is ook rijk aan verzadigd vet en bevat veel zout. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten en het natrium in zout zorgt voor een grotere kans op een hoge bloeddruk.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn. Kaas is een van de voedingsmiddelen die veel diëters in het nieuwe jaar laten staan, omdat ze denken dat het calorierijk is vanwege het hoge vetgehalte en dat het gewichtstoename veroorzaakt.
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Schimmelkazen als roquefort, gorgonzola en camembert zijn met speciale schimmels gemaakt die de kazen hun unieke smaak en textuur geven én die dus gewoon eetbaar zijn. Wat deze schimmels 'goed' maakt, is dat ze geen gifstoffen afgeven waar je ziek van kunt worden.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
De Viking Blue is een kaas gemaakt van gepasteuriseerde koeienmelk.
Deze kaas is perfect voor het toevoegen van een krachtige, pittige toets aan salades, pasta's, en sauzen. Of je het nu verkruimelt over een biefstuk, mengt in een dressing, of simpelweg serveert op een kaasplankje, blauwe kaas brengt karakter en diepte in je gerechten.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is. Voor blauwe kazen is de aanwezigheid van blauwe schimmel opzettelijk en veilig om te eten.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten . De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies. Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Beide zijn even welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur , terwijl de romigheid van Gorgonzola het makkelijker smeerbaar maakt.
Gorgonzola is door de zachte en fijne textuur perfect te gebruiken in veel verschillende recepten. Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.