Bij progressief variabele kosten worden de kosten per product groter op het moment dat de productie toe gaat nemen. Bijvoorbeeld als 100 producten gemiddeld 2 euro per product kost maar dit bij een productie van 200 producten stijgt naar gemiddeld 2,50 per product is er sprake van progressief variabele kosten.
Er is sprake van progressief variabele kosten als de totale variabele kosten (TVK) van een onderneming meer dan evenredig met de afzet (q) stijgen.
Voorbeelden van variabele kosten zijn:
Inkoopkosten van grondstoffen en materialen. Commissies voor verkopers. Energiekosten. Verzendkosten.
De formule voor de totale variabele kosten (TVK) is: TVK = variabele kosten per stuk x afzet, ook wel: TVK = V x Q. De afzet is het aantal producten en/of diensten geleverd door het bedrijf. Naast de variabele kosten hebben we ook de constante kosten.
De totale variabele kosten (TVK) gaan omhoog wanneer een bedrijf meer gaat produceren. Je moet de variabele kosten dus vermenigvuldigen met de hoeveelheid (q) dat er geproduceerd wordt. De formule voor de totale kosten wordt dan de totale variabele kosten plus de totale constante kosten (TCK).
Veiligheidsmarge = break-even omzet ÷ netto omzet. De procentuele afstand van de werkelijk gerealiseerde omzet tot de gecalculeerde break-even omzet. Biedt een maatstaf voor de kwetsbaarheid van de onderneming door fluctuaties in de omzet.
Hoe bereken ik variabele kosten? De variabele kosten zijn te berekenen door het aantal producten en de totale kosten van elkaar af te trekken en vervolgens door elkaar te delen. Proportionele variabele kosten: Dit zijn variabele kosten die recht evenredig stijgen met de productie.
Wat is de formule voor totale variabele kosten? Omdat variabele kosten meeschalen, zal elke eenheid output theoretisch dezelfde hoeveelheid variabele kosten hebben. Daarom kunnen totale variabele kosten worden berekend door de totale hoeveelheid output te vermenigvuldigen met de variabele kosten per eenheid .
Definitie. De totale constante kosten (TCK) zijn de kosten die onafhankelijk zijn van de afzet (q). Als de afzet verandert, veranderen de totale constante kosten niet.
De variabele leveringskosten, ofwel verbruikskosten, zijn de kosten die je betaalt per verbruikte kWh stroom of m3 gas. De variabele kosten stijgen naarmate je meer energie verbruikt en verschillen per leverancier. De variabele leveringstarieven zijn afhankelijk van de stroomprijs en de gasprijs.
Kosten worden grofweg onderverdeeld in vier typen: vaste kosten, variabele kosten, directe kosten en indirecte kosten .
U kunt variabele kosten verlagen door uw producten en diensten nauwkeurig te onderzoeken op mogelijkheden om kosten te besparen, betere voorwaarden te onderhandelen met leveranciers, loon- en salariskosten te beheren, variabele kostengemiddelden te bewaken, uw budgetteringsstrategie te herzien, te investeren in geavanceerde bedrijfstechnologie en virtuele betalingen te gebruiken.
Vaste kosten c.q. constante kosten
Enkele voorbeelden van vaste kosten zijn: - Loonkosten van vast personeel; kosten van oproepkrachten voor een productie afdeling is dan weer een voorbeeld van variabele kosten.
Progressivisme is een politieke stroming die gebaseerd is op progressie (vooruitgang). Dit begrip wordt beschouwd als de tegenhanger van conservatisme, een stroming die gericht is op behoudsgezindheid.
In tegenstelling tot de vaste leveringskosten, betaal je variabele leveringskosten voor wat je aan stroom en/of gas gebruikt aan energie. Dat zijn dus kosten per kuub (m3) gas of kilowattuur (kWh) stroom of gigajoule voor stadswarmte. Deze kosten vind je terug in je contract en op je jaarafrekening.
Wat valt er onder variabele kosten? Hieronder vallen alle kosten die maandelijksveranderen en/of afhankelijk zijn van de productiehoeveelheid. Het beste voorbeeld is meel voor de bakker. Als de bakker namelijk 1.000 broden produceert heeft hij veel minder meel nodig dan als hij 100.000 broden maakt.
Om het break-evenpunt in eenheden te berekenen, gebruikt u de formule: Break-evenpunt (eenheden) = vaste kosten ÷ (verkoopprijs per eenheid – variabele kosten per eenheid) of in omzetdollars met behulp van de formule: Break-evenpunt (omzetdollars) = vaste kosten ÷ contributiemarge.
De juiste formule voor variabele kosten is d. Variabele eenheidskosten × Verkoopvolume (in eenheden) . Variabele kosten zijn evenredig aan de geproduceerde hoeveelheid, dus vermenigvuldiging van de variabele eenheidskosten met het verkoopvolume geeft de totale variabele kosten.
Bij progressief variabele kosten worden de kosten per product groter op het moment dat de productie toe gaat nemen. Bijvoorbeeld als 100 producten gemiddeld 2 euro per product kost maar dit bij een productie van 200 producten stijgt naar gemiddeld 2,50 per product is er sprake van progressief variabele kosten.
Marginale kosten bij proportioneel variabele kosten
De totale kosten van het bedrijf zullen dan steeds met € 20 stijgen als er één extra product wordt gemaakt. De extra kosten voor een extra product (MK) zijn dus € 20. Dat zijn de variabele kosten per product. Dus bij proportioneel variabele kosten geldt: GVK = MK.
De meest gebruikte manieren zijn de integrale kostprijscalculatie, de kostenplaats-berekening en Activity Based Costing (ABC). De makkelijkste methode is de integrale kostprijscalculatie. Bij deze methode worden de directe kosten en de indirecte kosten bij elkaar de kostprijs.
Wat is de formule voor de veiligheidsmarge? In de boekhouding wordt de veiligheidsmarge berekend door het break-evenpuntbedrag af te trekken van de werkelijke of begrote verkopen en dit vervolgens te delen door de verkopen ; het resultaat wordt uitgedrukt als een percentage.
De veiligheidsmarge houdt je belangrijke ontwerpdetails veilig. Zorg ervoor dat teksten, logo's en andere belangrijke elementen minstens 3 mm vanaf de snijrand blijven. Deze veiligheidsmarge voorkomt dat iets per ongeluk wordt weggesneden als er een minimale afwijking optreedt tijdens het snijden.
Je winst per tas is dus €20,79. Op basis hiervan bereken je je marge met de formule winst / omzet x 100. Op elke tas zit dus een marge van ongeveer 35%. Afhankelijk van hoeveel tassen je verkoopt, is deze marge ruimschoots voldoende voor een financieel gezond freelance bedrijf.