Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
Souvlaki – Souvlaki is een typische Griekse specialiteit en ook populair onder toeristen. Met deze specialiteit worden twee dingen bedoeld: de vleesspies met kruiden of een pita met gyros, patat, tomaat, uien en tzatziki.
Hét nationale gerecht van de Grieken: souvlaki.
Denk bijvoorbeeld aan een typisch Griekse moussaka (een soort lasagne), souvlaki of gyros (op Griekse wijze gekruid en gebraden vlees), en natuurlijk iets met fetakaas of tzatziki (een frisse yoghurtsaus met komkommer).
Moussaka is de go-to als je een stevigere Griekse maaltijd nodig hebt. Het is een ultratraditioneel gerecht en je zult moeite hebben om een restaurant in Griekenland te vinden dat geen variant ervan serveert. Moussaka wordt meestal gemaakt met aubergine en aardappelen, samen met rundvlees of lamsvlees.
Een van de populairste Griekse gerechten, typische moussaka, is een gelaagde ovenschotel met aardappelen, gebakken of gefrituurde aubergine, tomaten, rundvlees of lamsvlees, gesmolten kaas en Franse bechamelsaus. Het resultaat is een heerlijk gelaagd gerecht dat naar verluidt smaakt als lasagne.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Houd in Griekenland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Athene. Wees in Athene extra alert op het Omoniaplein en in smalle drukke straten in de wijk Monastiraki. Let ook op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Vooral vrouwen besteden veel aandacht aan een goed verzorgd uiterlijk. Thuis en bij vrienden en familie kleden Grieken zich het liefst informeel. Men zal zich niet zo gauw storen aan toeristen in zomerse kleding. Maar het dragen van badkleding hoort in hun ogen alleen aan het strand.
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Moussaka: Het nationale gerecht van Griekenland is een prachtig feest. Begin met een laag aardappelen. Voeg dan een laag aubergine en saus toe. Voeg dan een laag aubergine en saus toe.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Baklava is een Turks woord, maar geen Turkse lekkernij en we vinden het zoals eerder gezegd, ook in andere landen. Toch wordt baklava gezien als een Griekse lekkernij. Uiteaard komt dit voort uit het verleden toen volkeren zich mengden door oorlog en overheersing.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
In Griekenland is het volgende illegaal: geen foto-ID bij je dragen , zoals een duidelijke kopie van je paspoort. wapens van welke aard dan ook bij je dragen (inclusief zakmessen en pepperspray). roken op openbare binnenlocaties.
Het sanitair in Griekenland is over het algemeen van goede kwaliteit. Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Maar populaire cultuur eist dat je ook de frappé ontdekt – instantkoffie met water, melk en suiker, ooit een vast onderdeel van het ontbijt. De meest gebruikelijke ochtendkoffie voor Grieken vandaag de dag (niet alleen in de zomer) is een iced freddo espresso of freddo cappuccino .
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Een van de bekendste Griekse gerechten is de souvlaki. Dit recept is heerlijk van de bbq. Serveer het met tzatziki en eventueel een pitabroodje. Kofta betekent gehaktbal en wordt in Griekenland vaak gegeten met tomatensaus, met pitabrood of aan een spies.
Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische 'mezze' (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!
Boter (βούτυρον bouturon) was bekend, maar werd zelden gebruikt : de Grieken zagen het als een culinaire eigenschap van de Thraciërs van de noordelijke Egeïsche kust, die door de Midden-Komische dichter Anaxandrides "botereters" werden genoemd.