Pannenkoeken zijn stukken vriendelijker voor de lijn dan bijvoorbeeld koffiekoeken, cake, donuts of frietjes. Die bevatten per 100 gram bijna de helft meer calorieën en vet.
Over het algemeen zijn pannenkoeken verre van gezond. In een pannenkoekenrestaurant worden ze meestal gebakken in roomboter, daardoor bevatten ze veel verzadigd vet. Dan zijn er nog de toppings of beleg. Een spek en kaaspannenkoek bevat weinig voedingswaarde en veel verzadigd vet.
Een crêpe met een diameter van 10 inch bevat 90 calorieën , wat slechts 4,5 procent is van de aanbevolen dagelijkse inname van 2.000. Crêpes bevatten minder calorieën dan andere ontbijtproducten; twee roerei levert 140 calorieën, terwijl een Amerikaanse pannenkoek met een diameter van slechts 4 inch 94 calorieën bevat.
Koolhydraten stapelen met havermout pannenkoeken
Dan zijn pannenkoeken dus een ideaal gerecht om koolhydraten te stapelen en zo de glycogeenvoorraad in je spieren aan te vullen.
En zelfs als je een klassiek recept volgt, is een pannenkoek geen ongezonde maaltijd. Het is niet meer dan bloem, eieren en melk. Dat is wel vezelarm. Vervang om dat op te lossen de bloem door (volkoren) meel.
“Het meest gezond is om een hartige pannenkoek te maken. Bijvoorbeeld met mozzarella, groenten en magere vleeswaren. Dit komt het meest in de buurt van een normale en gezonde maaltijd. Als je volkorenmeel en groenten gebruikt, zou je bijna elke dag pannenkoeken kunnen eten.”
Hoewel pannenkoeken een smakelijk ontbijt zijn, zijn de meeste kant-en-klare mixen extreem bewerkt en zitten ze vol met zuivel, suiker, eieren en zout.
De kern van de zaak. Tenzij het een volkoren, noten-gevlekte, met bessen gevulde pannenkoek is, zou ik meestal eieren nemen omdat ze inherent voedzamer zijn en meer eiwitten bevatten dan pannenkoeken gemaakt met wit meel . De eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol blijft.
Een bord pasta (125 gram ongekookte pasta) komt overeen met drie pannenkoeken (normaal formaat), qua hoeveelheid koolhydraten. Tara Vossers: "Afhankelijk of er een volkoren of normaal beslag wordt gebruikt verschilt de hoeveelheid vezels, vetten en eiwitten."
Je lichaam verlangt naar suiker na een lange run, dat is wetenschap! Terwijl je rent, absorbeert je lichaam suiker en gebruikt het als energie, wat is een betere manier om je suikervoorraad aan te vullen dan met wat lekkere pannenkoeken en siroop.
Door ze te vullen met vers fruit, magere yoghurt of eiwitrijke ingrediënten zoals mager vlees of tofu, kun je van pannenkoeken een evenwichtige en voedzame maaltijd maken die je langer een vol gevoel geeft. Hierdoor kun je de totale calorie-inname beperken.
Gemiddeld kun je rekenen op 3 tot 4 pannenkoeken per persoon als ze als hoofdgerecht dienen. Voor stevig belegde pannenkoeken óf als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd kun je uitgaan van 1 tot 2 pannenkoeken per persoon.
Traditionele pannenkoeken, zoals die je bestelt bij je favoriete restaurant, bestaan voornamelijk uit lege calorieën zonder veel voedingsstoffen. Pannenkoeken, een van de populairste ontbijtproducten, worden gemaakt van de volgende hoofdingrediënten: eieren, boter, melk en bloem.
Veel typische ontbijtproducten, zoals eieren, spek en pannenkoeken, bevatten veel verzadigde vetten of cholesterol en kunnen uw risico op hartziekten verhogen . Als u daarom is verteld dat u moet overstappen op een cholesterolarm dieet, wilt u voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze het cholesterolgehalte verhogen, vervangen door gezondere.
Er zit 5,9 gram vet in 1 stuks groot (100 gram) pannenkoek kant-en-klaar, waarvan 1,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Gezonde pannenkoeken
Geklopt eiwit geeft ze een prachtige luchtige textuur, terwijl het gebruik van magere melk en magere fromage frais ze een lichtere keuze maakt. Probeer verschillende volkorenmeelsoorten zoals spelt of boekweit te gebruiken om de smaak te variëren of maak ze glutenvrij. Serveer met je favoriete gezonde toppings.
Wat is gezonder: crêpes of pannenkoeken? Een enkele crêpe bevat minder vet en calorieën dan pannenkoeken, omdat ze geen bakpoeder bevatten en dus minder compact zijn. Ze zijn echter niet minder calorierijk als je twee keer zoveel crêpes als pannenkoeken eet, dus houd dit in gedachten voordat je te ver gaat.
De volkoren pannenkoek bevat wat minder koolhydraten, en iets meer eiwit dan de originele pannenkoeken. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid vezels: de volkoren pannenkoek bevat ruim drie keer zoveel vezels. Naast meer vezels bevat volkorenmeel ook meer vitaminen en mineralen.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Pannenkoeken kunnen onderdeel zijn van een afslankdieet als u overweegt de ingrediënten te vervangen door gezondere opties, zoals volkorenmeel, fruit en magere toppings .
Jazeker, een bananenpannenkoek is een gezond ontbijt! Havermout zit vol met vezels, ei zit vol vitaminen (zoals B12, foliumzuur en vitamine D) en banaan bevat kalium en magnesium. Kortom, met slechts 3 ingrediënten maak je in een handomdraai een gezond ontbijt!
Pannenkoeken zijn een geweldige ontbijtoptie voor af en toe, maar moeten niet regelmatig worden gegeten . Pannenkoeken en siroop bevatten veel koolhydraten en suiker, waardoor u misschien een dutje wilt doen! Betere ontbijtopties zijn eieren en volkoren granen.
Voeg siroop toe en het ontbijt is klaar! Helaas leveren deze kant-en-klare pannenkoekenmixen veel lege calorieën die ons niet echt voeden . Het verrijkte tarwemeel wordt in ons lichaam snel omgezet in suiker. En dan zijn er nog de toegevoegde suikers (in dit voorbeeld staan suiker EN dextrose) en kunstmatige kleurstoffen (Geel 5 en Rood 40)!
Zelfgebakken pannenkoeken zijn wat calorieën betreft heel gemiddeld: 135 KCal.per stuk. Ze bevatten (bijna) de meeste eiwitten en vezels en veruit het minste zout.
Jodium, riboflavine, vitamine C, thiamine, vitamine B6, niacine, vitamine B12, magnesium, zink, koper en ijzer zijn ook te vinden in een pannenkoekenontbijt. Healthy Eating SF Gate merkt op dat pannenkoeken een geweldige bron van ijzer zijn , waarbij volkorenpannenkoeken 3 mg per portie leveren, wat neerkomt op 38 procent van de dagelijkse ijzerinname.