Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die je kunt gebruiken. Vervang zonnebloemolie simpelweg door andere neutrale plantaardige oliën. Zoals koolzaadolie, arachideolie, rijstolie, raapzaadolie of slaolie. Zo kun je onbezorgd blijven genieten van al je zoete baksels.
Elke neutrale olie, zoals druivenpitolie, koolzaadolie of plantaardige olie, is een goede vervanging voor zonnebloemolie.
Olijfolie kun je goed als vervanger van zonnebloemolie gebruiken. Voor het bakken en braden van bijvoorbeeld vlees of groenten raden we de gewone of Mild Olijfolie aan. Ook bij het bakken van een taart of cake kan olijfolie worden gebruikt, maar dit blijft niet onopgemerkt door de sterkere smaak van olijfolie.
Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Hoeveelheid: 100 ml olie voor 100 g boter
Boter laat zich door veel plantaardige olies vervangen. Olijfolie is ideaal voor het bakken in de pan en om pasta op smaak te brengen. Kokosolie of zonnebloemolie zijn heel geschikt voor fijn gebak.
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Olijfolie, avocado-olie, kokosolie en boter bevatten doorgaans minder linolzuur en worden beschouwd als betrouwbare vervangers voor andere zaadoliën .
Olie is vaak een neutralere smaakmaker, eentje die je niet zo snel zult terugproeven in gerechtjes. Maar, (olijf)olie zorgt er dan wel weer voor dat je cake een langer zacht en smeuïg is, ten opzichte van een cake gebakken met boter. En dát wil je in je plakkie.
Hoewel de neutraliteit en het hoge rookpunt van zonnebloemolie het een topkeuze maken voor frituren en bakken, schittert olijfolie, met zijn diepe smaak, in dressings, drizzles en sautes . Zoals bij veel keuzes in de culinaire wereld, komt het neer op persoonlijke voorkeuren en de specifieke behoeften van het gerecht dat u maakt.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Oliën. Zoals de naam al zegt wordt olijfolie geperst uit olijven en zonnebloemolie uit zonnebloempitten. Beide zijn vloeibare vetten, wat betekent dat ze veel onverzadigd vet bevatten. Laat je niet afschikken door het woord 'vet', wat onverzadigd vet is juist goed!
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Eetbare oliën die veel worden gebruikt in het Verenigd Koninkrijk kunnen afkomstig zijn van veel verschillende soorten planten en zaden, waaronder koolzaad, zonnebloempitten, soja, maïs, palm, kokosnoot en palmpit . Oliën kunnen ook worden verkregen uit pinda's, sesam en noten (zoals walnoten).
Saffloerolie
Saffloer, of Carthamus tinctorius, is de dichtstbijzijnde vervanger voor zonnebloem omdat het een lid is van Asteraceae, de zonnebloemfamilie. Het is ook licht van kleur en bijna smaakloos. Zonnebloemolie en saffloerolie zijn gezonder dan maïs- en sojaolie, volgens de website van UCLA Economic Botany.
Daardoor is milde avocado-olie erg geschikt om mee te bakken. Denk bijvoorbeeld aan het bakken of roosteren van vis of vlees. Met avocado-olie bakken heeft als voordeel dat de smaak van de olie niet overheerst.
Avocado-olie is een geweldige, gezonde vervanger voor plantaardige olie. Het is ongeraffineerd, bevat veel gezonde vetten, vitamine E en heeft een hoger rookpunt, wat betekent dat het goed werkt om te frituren . Het heeft ook weinig smaak, dus je zult de verandering niet merken. Helaas is het wel wat duurder.
Zonnebloemolie zorgt voor een lekker smeuïge cake, terwijl boter en kokosolie afkoelen na het bakken en de cake of muffins daardoor steviger maken. Het kan dus wel, maar hou er rekening mee dat je cake of muffins minder zacht en smeuïg zullen uitpakken (met name bij het gebruik van kokosolie).
Rijstolie heeft net als arachideolie het voordeel dat je het goed kunt verhitten en rijk is aan omega 9-vetzuren in tegenstelling tot zonnebloemolie. Dit maakt beiden perfect om mee te roerbakken en heeft de voorkeur als je het vergelijkt met kokosolie of zonnebloemolie.
Wat je ook kunt gebruiken om de zonnebloemolie in een broodrecept te vervangen is roomboter. Laat het wel eerst heel zacht worden voordat je het toevoegt. Voor alle vervangers waarmee je kunt bakken geldt dat je hetzelfde gewicht als dat van de zonnebloemolie gebruikt.
De meeste cake mixen vereisen olie, maar boter zal een geweldige smaak geven . Om boter te vervangen voor olie bij het bakken, smelt u de boter, meet u het af, laat u het afkoelen en voegt u het toe zoals u dat met olie zou doen. Vergeleken met olie, zal boter een cake creëren met een stevigere, cakeachtige textuur.
Ei : banaan / appelmoes
Kijk eens in je fruitmand of er nog een banaan ligt. 1 ei kun je vervangen door 1/2 geplette banaan, of door 3 eetlepels appelmoes. Opgelet!