Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
De noedelsoep wordt in Japan evengoed als ontbijt, lunch, diner of snack gegeten. Hét recept bestaat niet. In tegenstelling tot veel klassiekers, zijn er bij ramen maar weinig regels. Het enige wat vaststaat, is dat ramen altijd uit vier delen bestaat…
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit.
De middagmaaltijd in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls . Veel mensen nemen ook een lunchbox, bekend als een bentō, mee naar de les of naar hun werk.
Een traditioneel Japans ontbijt
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten.
De meest traditionele Japanse maaltijd bestaat uit een portie witte rijst, samen met een hoofdgerecht (vis of vlees), een bijgerecht (vaak gekookte groenten), soep (misosoep of heldere bouillon) en ingemaakte groenten .
De lunch in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls. Veel mensen nemen ook een lunchpakket, een zogenaamde bentō, mee naar de les of naar werk.
Onder jonge mannen en vrouwen in Japan is het populairste kipgerecht karaage, dat traditioneel wordt gemaakt met kippendijen . Mocht u nieuwsgierig zijn, de meest gekookte kipgerechten volgens dit onderzoek waren karaage op de eerste plaats, gevolgd door oyakodon, en op de derde plaats saladekip!
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Nationaal gerecht van Japan: geheime charme van curryrijst . Curryrijst wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Japan en is geliefd bij Japanners van alle leeftijden. Momenteel zijn er restaurants die gespecialiseerd zijn in Japanse curry buiten Japan, bijvoorbeeld de Verenigde Staten en zelfs India, waar curry oorspronkelijk vandaan komt.
Tafelmanieren in Japan
Voor het eten zeg je “Itadakimasu” (letterlijk: 'ik ontvang') en na het eten “Gochisosama” (letterlijk: het was een feestmaal). Met deze uitdrukkingen spreek je dankbaarheid uit voor iedereen die heeft bijgedragen aan het gerecht dat bij jou op tafel staat.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Écht typisch Japans is omotenashi, de Japanse gastvrijheid. Dit gaat verder dan alleen maar beleefd zijn, het gaat om oprechte vriendelijkheid, respect, toewijding, bescheidenheid en anticiperen op wat iemand nodig heeft, zonder dat hij daar om vraagt.
Gemiddelde voedselkosten voor een dag in Japan
U kunt genieten van veel van de rijke eetcultuur van Japan voor ongeveer 1.000 yen per maaltijd . Als u ten minste 3.000 yen per dag te besteden hebt aan eten, zult u genoeg te eten hebben in termen van volume en smaak.
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.
Na mijn smakelijke maaltijd snap ik waarom KFC zo'n groot succes is in Japan. Net als andere fastfoodrestaurants in Amerikaanse handen vonden we het eten in de Japanse vestigingen iets verser en minder bewerkt dan het eten in de VS. Ik kijk ernaar uit om een emmer gefrituurde kip te bestellen voor Kerstmis.
Of u nu vis, kip of rundvlees bestelt, teriyakisaus is een populaire toevoeging aan veel gerechten in de Japanse keuken. Het woord teriyaki verwijst naar een kookmethode en combineert de woorden "teri", wat glans of glans betekent, en "yaki", wat gegrild of geroosterd betekent.
Yakitori. Yakitori, of gegrilde kip op spiesjes , is een favoriet streetfood onder Japanners van alle leeftijden. Over het algemeen zijn er twee soorten kruiden verkrijgbaar: een saus op basis van sojasaus die een beetje zoet is of een simpele snuf zout die de natuurlijke smaak van de kip op de voorgrond houdt.
Er is geen gerecht dat zo sterk geassocieerd wordt met Japan als sushi. Sterker, voor veel mensen is sushi dé belichaming van Japan. De sushi zoals wij deze kennen is ontstaan rond 1800 en is bedacht als makkelijke snelle hap die snel bereid kan worden, en met één hand gegeten kan worden.
Het standaard bijgerecht bij bijna elke maaltijd in Japan is gestoomde rijst. In de ochtend is het meestal hakumai (witte rijst) of genmai (bruine rijst) dat wordt geserveerd. Naast de gestoomde rijst zit er niet alleen een kop warme thee bij het ontbijt maar ook een kommetje Miso soep.
Het traditionele Japanse dieet is grotendeels vers en onbewerkt, met heel weinig geraffineerde ingrediënten en suiker. Het verschilt eigenlijk niet zoveel van een traditioneel Chinees dieet, met basisproducten zoals rijst, gekookte en ingemaakte groenten, vis en vlees .
Itadakimasu wordt gezegd als je begint met eten, maar als de maaltijd voorbij is, vergeet dan niet om nogmaals te bedanken met de zin gochisousama , wat een teken van respect is voor de chef. Dit vertaalt zich als een formele manier om te zeggen "het was een feestmaal", aangezien het woord gochiso verwijst naar een maaltijd met luxe gerechten.
Het avondeten is de hoofdmaaltijd van de dag
De avondmaaltijd bestaat bijna altijd uit rijst. Enkele veelvoorkomende gerechten zijn kip katsu curry en sushi, en je zult waarschijnlijk ook soep, augurken (tsukemono) en groentegerechten eten. Restjes kunnen in de bentō-box van de volgende dag worden gedaan.
Niet alleen Japans eten, het is een goede gewoonte om maaltijden te eten in de volgorde van minst smaakvol tot meest smaakvol . Dit komt omdat het moeilijk is om de delicate smaken en kruiden te waarderen als je begint met de meer smaakvolle gerechten. Hoofdgerechten moeten later worden geserveerd en warme soep moet als eerste worden geserveerd.