Verse yoghurt heeft een intense, zurige en zijdeachtige smaak. Supermarkt-yoghurt bevat vaak extra toevoegingen als gelatine, melkpoeder, suiker, talloze kunststoffen om de structuur en smaak te verbeteren. Verse yoghurt bevat slechts twee ingrediënten: verse melk en levende starterculturen.
Als de bacteriën lactobacillus acidophilus en bifidobacterium eraan zijn toegevoegd, ontstaat rechtsdraaiend melkzuur. De smaak is daardoor wat zachter en de yoghurt is wat makkelijker verteerbaar.
Yoghurt en kwark: twee producten die qua uiterlijk veel op elkaar lijken. Veel Nederlanders beginnen de dag met een schaaltje yoghurt of kwark, al dan niet aangevuld met muesli, cruesli, vers fruit of honing, om wat gangbare voorbeelden te noemen.
Gewone yoghurt is waarschijnlijk het type yoghurt dat we het meest kennen. Deze ongeparfumeerde yoghurt heeft een natuurlijke zure smaak . Sommige kunnen worden gezoet met suiker of honing en op smaak worden gebracht met vers fruit of jam. Het kan ook worden gemengd in smoothies, gebakken goederen, hartige gerechten en nog veel meer.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) beveelt aan dat kinderen ouder dan negen jaar drie kopjes zuivelproducten per dag eten (waaronder yoghurt, roomkaas en magere melk).
Dus waarom smaakt het zo lekker? Het zit 'm allemaal in de manier waarop de melkvetten afbreken bij verhitting en hoe ze zich hergroeperen als het afkoelt met de juiste bacteriën . Door dit mengsel ongeveer een halve dag op kamertemperatuur te houden, krijgt yoghurt een romige, rijke textuur en een licht zure smaak.
De gezondheidsvoordelen van yoghurt zijn namelijk wetenschappelijk bewezen: yoghurt wordt in verband gebracht met een lagere bloedsuiker en bevat heel wat gezonde bacteriën die je darmflora op peil houden. Doordat er veel eiwitten in yoghurt zitten, is dit in een slimme aanvulling op je maaltijd.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Populaire yoghurtsmaken zijn onder andere aardbei, bosbes, vanille en tropische fruitmixen .
Als je geen zuivel meer zou binnenkrijgen, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voor je dit verschil zal merken, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het voorkomen dat je juist last krijgt van een opgeblazen gevoel.
De natuurlijke zoetheid van het fruit balanceert de zuurheid van de yoghurt. Vers fruit is een geweldige bron van vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Door ze toe te voegen aan yoghurt en andere voedingsmiddelen, verhoog je de voedingswaarde van je maaltijd.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Personen met een koemelkallergie kunnen bijna altijd onze rauwe gefermenteerde zuivel verdragen. Omdat RauwPower yoghurt niet verhit is, is deze iets dunner dan u gewend bent. De smaak is mild en romig en heeft een zacht geurig yoghurtaroma.
Yoghurt is het perfecte ontbijt of als gezonde snack. In yoghurt zit namelijk boordevol met magnesium en calcium. Helemaal wanneer je sport is het goed om vooraf of na je work-out een bak yoghurt te eten. Zo zorg je ervoor dat het glycogeen-level weer op peil komt.
Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Een schepje zemelen in je yoghurt kan wonderen doen en is topping die niet mag ontbreken. In zemelen vind je tal van vitamines en mineralen en in het bijzonder heel veel voedingsvezels. Deze stoffen houden de darmflora gezond en geven een verzadigend gevoel, dat is dan weer handig als je bezig bent met afvallen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de yoghurt er perfect normaal uitziet, kan je proeven. Als hij zuurder smaakt dan normaal of een onaangename smaak heeft, eet je de rest beter niet meer op.
Oikos-Pro
Oikos Pro wordt gezien als een van de gezondste Griekse yoghurts vanwege het hoge eiwitgehalte, met 25 gram per portie van 170 gram. Dit ondersteunt de gezondheid van de spieren en zorgt ervoor dat u zich langer vol voelt.
Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat het dagelijks eten van yoghurt kan helpen beschermen tegen hartziekten, diabetes type 2 en gewichtstoename , maar er is meer onderzoek nodig.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
Ja, 10% vet Griekse yoghurt kan goed zijn voor gewichtsverlies . Het is een eiwitrijk voedingsmiddel dat je een vol en tevreden gevoel kan geven, wat kan leiden tot minder calorieën in het algemeen. Griekse yoghurt is ook een goede bron van calcium en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor gewichtsverlies.