Duurste frikandel:Den Haag € 2,66. Amsterdam € 2,64. Rotterdam € 2,63.
Later gaf Beckers toe alleen bij de magnetronfrikandellen paardenvlees te gebruiken. Mora stelt paardenvlees te gebruiken vanwege de smaak.
StukTV is erin geslaagd de langste frikandel ter wereld te maken: 15,6 meter schoon aan de haak. De populaire Youtubers van StukTV (het kanaal heeft liefst 2,6 miljoen abonnees) moesten wel heel wat kunststukjes uithalen om hun ultieme doel te bereiken. Er zijn twee eerdere, officieuze wereldrecords.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees.
van Vanreusel: mechanisch ontbeend kippenvlees 43,8 %, varkensspek 17 %, paardenvlees 8 %. Een aandeel van 68,8 % vlees. Het is dus een fabeltje dat er geen vlees in een frikandel zit.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Elke wedstrijd anders
Maar er zijn ook kortere en/of langere frikandelwedstrijden gehouden. Snackbar Royal wijst fijntjes op de volgende prestatie: “De huidige Nederlandse recordhouder at ooit maar liefst 47 frikandellen in een uur. Dat is bijna acht en een halve meter frikandel!”
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm. Hij verkocht hem nadien in stukjes.
Het eten van schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, vogels en zeedieren (met uitzondering van palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) zijn wel toegestaan.
Frikandellen zijn bewerkte vleesproducten die veel verzadigde vetten en zout bevatten. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum vindt frikandellen dan ook niet passen in een gezonde leefstijl en adviseert daarom ze te mijden.
Een frikandel is in de basisvorm een gefrituurde worst .
Maar vergis u niet, het is niet zomaar een gefrituurde worst; een frikandel is een lange, velloze gefrituurde worst die voornamelijk bestaat uit rundvlees, varkensvlees en kip.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja.heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
Gemiddeld is de prijs van friet per portie in de afgelopen twee jaar met 15% per jaar gestegen, van rond de € 3,- naar rond de € 4,-. Snacks zoals frikandellen en hamburgers en ook cola hebben gemiddeld minder dan 10% per jaar aan prijsstijging gezien.
In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Het woord frikadel wordt in België gebruikt als synoniem voor gehaktbal(letje).
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
Een Catamaran bestaat uit een frietje speciaal met daarboven aan de zijkanten twee frikandellen speciaal. Deze Catamaran is vooral bekend in Noord-Brabant. Friet saté is friet met stokjes saté. De term wordt ook gebruikt voor een patat met pindasaus.
Frikandel
Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan calorieën binnen te krijgen, moet je 11,9 frikandellen eten. Dan krijg je ook zo'n 23 gram zout binnen: dat is zeventien gram te veel. Eet je ze liever 'speciaal' dan zonder saus? In dat geval mag je 'maar' 7,9 frikandellen per dag.
Het record voor de langste frikandel ooit gemaakt is 7,5 meter lang. Dus de heren van Stuk willen voor het dubbele gaan! Een frikandel van 15 meter. Uiteraard voorzien van curry, mayo en uitjes.
De meeste eieren eten
Het wereldrecord gekookte eieren eten ligt op 141 eieren in acht minuten. Dit record werd gewonnen door de Amerikaanse Joey Chestnut, die vaker meedoet aan eetwedstrijden.
De berehap is de ongezondste snack
'Dan zou ik zeker niet kiezen voor de berehap. Die is het zwaarst, zo'n 150 gram, terwijl de andere snacks ongeveer de helft wegen', aldus Brouwer. Je krijgt dus veel meer calorieën binnen.
Zeg nu zelf, de frikandel heeft wat weg van een gehaktbal die is platgedrukt en gefrituurd. In werkelijkheid is de frikandel een soort worst die wordt gemaakt van gemalen vlees (meestal varkens- of rundvlees) en kruiden. De worst wordt vervolgens in een lange, dunne vorm gegoten en gefrituurd.
De loempia komt als gezondste snack uit de test.