Begin met een laagje bechamelsaus op de bodem van de schaal, daarna een laag Barilla Bolognese Saus en geraspte Parmezaanse kaas, leg hier de lasagnebladen op en herhaal de stappen. De bovenste laag bestaat uit bolognese saus, bechamelsaus, geraspte Parmezaanse kaas en een paar klontjes boter.
Verdeel er een laag lasagnebladen over. Schep hierop enkele lepels (koude) Bolognese en achtereenvolgens de rest van het gehakt, het basilicum en de Besciamella. Eindig met een laatste laag lasagnebladen, Bolognese en mozzarella.
Begin met lagen
Voeg na de eerste sauslaag een laag pastavellen, ricottamengsel (of bechamelsaus), saus en kaas toe. Herhaal de lagen. Bedek de laatste laag van je lasagne met saus en kaas . Je kunt ook lagen saus en ricottakaas afwisselen.
Lasagne samenstellen
De lasagne moet in totaal uit vier lagen bestaan met steeds drie lasagnebladen per laag.
En tot slot, om te voorkomen dat je lasagne uitdroogt, kun je de bovenkant tijdens het bakken afdekken met aluminiumfolie. Haal de aluminiumfolie halverwege de baktijd eraf, zodat de bovenkant mooi bruin kan worden .
Lasagne moet minstens 45 minuten in een hete oven op 350°F worden gekookt, hoewel het echt afhangt van het aantal lagen. Om te voorkomen dat het oppervlak te gaar wordt en het midden te ongaar, dek je het halverwege het kookproces af met aluminiumfolie .
Te lang koken gebeurt vaak wanneer lasagne te lang onafgedekt of op een te hoge temperatuur bakt . Je kunt het gerecht prachtig redden door de droogte aan te pakken met extra vocht en het af te dekken tijdens de laatste fase van het bakken.
Lasagne kun je makkelijk op voorhand maken.
Bonus: zo kan het vocht ook al goed in de pastavellen dringen. Bewaar de lasagne goed afgedekt in de koelkast. De volgende dag zet je 'm dan gewoon in de oven. Reken in dat geval een tiental minuten extra baktijd.
Koop lasagnevellen in plaats van noedels. Je hebt 2 vellen per laag per hotelpan nodig. Lasagne is eigenlijk lekkerder nadat het in de koelkast heeft gestaan of is ingevroren en ontdooid voordat het gebakken wordt. Ik zou de mijne in 2 lagen plastic en dan 2 lagen aluminiumfolie wikkelen.
Wat is de juiste volgorde om lasagne op te bouwen? Er is veel discussie over dit onderwerp in de wereld van lasagnerecepten, maar over het algemeen beginnen de meeste lasagnerecepten met een laag rode saus, gevolgd door een laag witte saus, gevolgd door een laag pasta en kaas .
Parmezaanse kaas : Geeft een zoute, hartige smaak. Voor een vergelijkbare zoute, scherpe smaak, probeer Grana Padano of Pecorino Romano. Mozzarellakaas: Essentieel voor een kleverig, smeltend resultaat. Provolone is een uitstekende vervanger.
De melk zorgt ervoor dat het vlees nog zachter wordt. Maak de bechamelsaus met kaas en verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in en begin met een laag bolognesesaus, dan lasagnebladen en dan de bechamelsaus.
Beginnen met een laag saus en eindigen met een laag saus. Eventueel daarop een laagje geraspte kaas. Bechamelsaus en daarbovenop geraspte kaas. De laatste (bovenste) laag is alles behalve een lasagne blad (of je moet van hele krokante lasagne houden...).
Wij adviseren om de lasagne maximaal 48 uur in de koelkast te bewaren. Plaats de lasagne in een luchtdichte container om te voorkomen dat het uitdroogt of vreemde geuren absorbeert. Zorg ervoor dat je de lasagne niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laat staan voordat je het wegzet.
Lasagna is immers het Italiaanse enkelvoud van het dunne deegblad en lasagne is de meervoudsvorm.
Knapperig brood met knoflookboter past ook goed bij de smaak van de lasagne. Of probeer geroosterde groenten, zoals courgette, paprika en aubergine, als bijgerecht. Voor iets zoets kun je een frisse fruit salade serveren.
Lasagne een dag van tevoren maken
Dit is een perfect gerecht om vooraf te kunnen bereiden voor een etentje of als er drukke dagen aan komen waarop je geen tijd hebt om te koken. Rauw en ongebakken bewaar je het maximaal 1 dag in de koelkast en gebakken 2 – 3 dagen (goed afgedekt) in de koelkast.
Kook de lasagnebladen met een snufje zout, afgedekt, 5 - 6 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af in en vergiet en spoel kort af met koud water. Ga meteen door met stap 6. Tip: Als je te lang wacht, gaan de lasagnevellen aan elkaar plakken.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Hoe lang lasagne in de oven moet, kan per recept variëren. Het ene recept is sneller klaar dan het andere. Over het algemeen is een lasagne klaar in 30 tot 45 minuten. Natuurlijk is het wel belangrijk om altijd te checken of de lasagne goed gaar is en of de lasagnebladen niet meer hard zijn.
Als het aankomt op het bakken van je lasagne, is timing alles. Het is belangrijk om de verleiding te weerstaan om het te lang in de oven te laten staan, omdat het dan kan uitdrogen . Probeer het in plaats daarvan iets te kort te garen en laat het dan ongeveer dertig minuten rusten voordat je het opeet.
De ovenschalen zijn gemaakt van ons eersteklas aardewerk, zodat elke lasagne gelijkmatig bruin en perfect gaar wordt . De prachtig ontworpen ovenschalen kunnen bovendien probleemloos van de oven naar de tafel worden verplaatst.
Giet overtollige vloeistof af of laat het inkoken tot het meeste vocht is verdampt . Maak je Bechamelsaus dikker. Droog elke noedel door hem op een stuk bakpapier of iets anders te leggen en dep hem af met een papieren handdoek, zodat hij aan de lucht kan drogen tot het meeste water is verdwenen. Vermijd te veel lagen en te veel vulling.