Sperziebonen kun je rauw, geblancheerd of al bereid invriezen. Luchtdicht verpakt zijn ze tot 12 maanden in de vriezer houdbaar. Ondanks dat je sperziebonen rauw kunt invriezen, is het aan te raden ze eerst te blancheren (kort voorkoken). Dat zorgt ervoor dat textuur en kleur optimaal bewaard blijven.
Dit doe je door de groente eerst te blancheren. Dit is een kort kookproces waarbij enzymen en bacteriën gedood worden en de structuur en de smaak het beste behouden blijven.
Sperziebonen hoef je na het blancheren nog maar kort te koken, na 3-5 minuten zijn ze klaar.
Kook tot ze heldergroen en net zacht zijn, 2 tot 3 minuten. Doe ze in een ijswaterbad. Zodra de bonen helemaal zijn afgekoeld, laat ze uitlekken en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier. Verdeel de sperziebonen in een enkele laag over een bakplaat met bakpapier of siliconen bakplaat en vries ze in.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Hoe snijbonen in te vriezen
Snijd de bonen op de gewenste lengte, meestal rond de 2 tot 3 cm, wat geschikt is voor de meeste gerechten. Plaats de bonen in kokend water en laat ze ongeveer 3 minuten koken.Dompel de bonen onmiddellijk in een kom met ijskoud water.Laat ze afkoelen voordat je ze droogt en invriest.
Breng een pan met water aan de kook en doe de bevroren sperziebonen hier direct in.Je kookt de sperziebonen nu in 8-10 min.beetgaar.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
" Je kan proberen de boontjes eerst te laten ontdooien alvorens ze aan te stoven. Of kook ze heel kort af, verfris ze onmiddellijk onder koud water en laat ze goed uitlekken. Het probleem met diepvriesgroenten is dat ze bij het invriezen altijd extra vocht opnemen.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Plaats gekoelde, goed uitgelekte limabonen in een enkele laag op ondiepe trays of pannen.Plaats in de vriezer tot ze stevig zijn, en doe ze dan snel in gelabelde zakken of containers . Als u stevige containers gebruikt, is er geen ruimte nodig.
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Blancheren zorgt ervoor dat boontjes hun kleur en knapperigheid behouden. Breng een grote pan met water aan de kook (en voeg eventueel wat zout toe). Voeg de schoongemaakte boontjes toe en laat zo'n 4 à 5 minuten koken, of tot ze beetgaar zijn.
In principe kan je alle groenten invriezen, mits je voor het invriezen de groenten blancheert. Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven.
Voeg vlak voor het blancheren van de groenten een paar eetlepels zout toe aan het kokende water . Zout helpt de kleur te behouden en de smaak te verbeteren, maar het kan desgewenst worden weggelaten. Voeg de groenten in kleine porties toe aan de pan, zodat het water blijft koken.
Groene bonen moeten ongewassen in de groentelade van uw koelkast worden bewaard. Als ze in een zak zaten, bewaar ze dan in de zak wanneer u ze opbergt. Als ze in een klein bessendoosje van de markt zaten, doe ze dan in een herbruikbare opberg- of plastic zak voordat u ze in de koelkast bewaart.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Blancheren stopt enzymacties die anders smaak-, kleur- en textuurverlies veroorzaken . Bovendien verwijdert blancheren wat oppervlaktevuil en micro-organismen, verheldert de kleur en helpt het vitamineverlies te vertragen.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.