Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Het Franse woord croque betekent 'knapperig', dus de naam van dit gerecht betekent letterlijk ' knapperige meneer '. Het is een woordspeling en een opmerking over de knapperigheid van het brood en de gefrituurde buitenkant van deze warme sandwich.
Vragen over Croque Monsieur
Soms wordt croque monsieur abusievelijk letterlijk vertaald als 'krokante meneer', maar het echte verhaal is iets ingewikkelder. Het krokante brood is goed voor de tweede helft van de naam, afgeleid van het Franse werkwoord croquer (bijten).
De ultieme ingrediënten volgens Stewart zijn lekkere Gouda kaas, eventueel spek en voor de liefhebbers wat plakjes tomaten, zonder vel. Leg de kaas, het spek en in plakjes gesneden tomaten tussen twee sneden (wit) brood.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
Nee, een Croque Monsieur is niet ongezonder dan een dubbele boterham met hesp en kaas. Het toasten van het brood doet niets af aan de hoeveelheid voedingsstoffen.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Een Monte Cristo sandwich is een variatie op de croque monsieur, maar met de toevoeging van plakjes kalkoen, ham en Zwitserse kaas . Ook wordt deze sandwich gedoopt in een eierbeslag, zoals wentelteefjes, en gebakken in plaats van gegrild, tot goudbruin.
In Nederland kosten tosti's in de meeste horecagelegenheden tussen de 4 en 6 euro. In Belgie is dit tussen de 14 en 16 euro. Vanwaar dit grote prijsverschil?? Een croque monsieur/madame is anders dan een "gewone" tosti.
Het is heel gebruikelijk om zoveel mogelijk aan je vraag de woorden 'merci monsieur/ madame' of 's'il vous plaît' toe te voegen. Bijvoorbeeld: Un croissant, s'il vous plaît. Hallo Jean!
Een Croque Monsieur is niet echt een ontbijtgerecht , maar wordt in Frankrijk meer als lunchgerecht beschouwd. Vaak wordt het geserveerd met friet en een simpele salade.
Croque-monsieur is standaardtaal in België. In informele gesproken taal wordt ook de verkorting croque gebruikt. Standaardtaal in Nederland is tosti.
Wat is een croque-madame? Een croque-madame is een warme tosti uit Frankrijk. Hij wordt meestal gegeten als snelle snack en wordt gemaakt door sneetjes brood met gekookte ham en tomaat, bedekt met een romig mengsel van kaas en mosterd, te bakken. De warme tosti wordt geserveerd met een gebakken of gepocheerd ei erop.
Een croque monsieur (Franse uitspraak: [kʁɔk məsjø]) is een warme sandwich met ham en kaas. Het woord "croque" is Frans voor "crunch" .
Croque Boem Boem is een bijzondere tosti variant gevuld met een zelfgemaakte bolognaise saus. Eenvoudig grillen in de Airfryer.
Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910. De croque-monsieur is eigenlijk de Franse benaming voor de tosti.
Het is niet bekend waarom de sandwich de naam Monte Cristo kreeg. Als het vroege bewijsmateriaal uit de omgeving van San Francisco relevant is, kan Monte Cristo slechts één van meerdere varianten zijn geweest, waarbij de ene de andere suggereert en geen enkele variant van specifiek belang is.
Bereidingswijze. Smeer de sneetjes brood aan de buitenkant in met boter. Leg op 2 sneetjes brood eerst laagje gemalen kaas, daarop de ham en opnieuw een laag geraspte kaas. Duw er de 2 sneetjes brood op en bak in het croque machine of in de pan een 3 tal minuten tot de kaas gesmolten is en het brood krokant is.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
Heb je te veel sneetjes kaas en/of ham in huis? Beleg alvast enkele croque-monsieurs en vries in porties in. Zo tover je in een handomdraai een lunch op tafel.
Of toch niet? Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
“Dat betekent dat kaas geen risico vormt voor de gezondheid: mensen die veel kaas eten zijn niet per se ongezonder. Al is er ook geen bewezen positief effect. Maar een boterham met kaas kan dus gerust zonder zorgen om de gezondheid”, sluit Hettinga af.
Neem een sneetje brood en leg hierop een halve plak ham. Leg vervolgens een schijf ananas op de ham, gevolgd door een plakje kaas. Bedek met een tweede sneetje brood. Bak de croque in het croque-monsieurtoestel of de (grill)pan tot de kaas mooi gesmolten is en het brood een goudbruine kleur heeft.