Gehakte gember, gemakkelijk toe te voegen aan gerechten. Een theelepel is gelijk aan 2cm gemberwortel.
Daarom is het handig om te weten: 1 tl gemberpoeder staat gelijk aan 2 cm verse gemberwortel.
1 theelepel staat gelijk aan een stukje gember van 2 cm.
In een kopje thee gebruik je meestal een stukje gemberwortel. Wanneer je daar 1 centimeter van in je hete water doet, is het dus beter om niet meer dan 4 koppen op een dag te drinken. 1 gram staat ongeveer gelijk aan 1 centimeter gemberwortel.
Ongeveer 1,5 cm gemberwortel komt overeen met een theelepel gemberpoeder. Voeg het naar smaak toe en voeg eventueel extra kruiden toe.
Wil je deze twee in een recept voor elkaar verwisselen, onthoud dan dat 1 theelepel poeder gelijk staat aan 2 centimeter verse gember.
Recepten die een knobbel gember vereisen, betekenen doorgaans een stuk gember van twee inch, terwijl een duim doorgaans een stuk gember van één inch betekent. Schil verse gember met een schilmesje of de rand van een lepel. Bewaar verse gember ongeschild in de koelkast tot 3 weken of geschild in de vriezer tot 6 maanden.
Hoe dan ook, het blijkt dat de meeste chefs een inch bepalen als een inch die van een van de vingers is afgehaald in plaats van een kubus als zodanig. Een inch lang, maar niet per se een inch dik. Voor een gewichtsstandaard is het ongeveer 7,5 gram.
Een duim gember is 5 centimeter (2 inch) lang, 1,5 centimeter (0,6 inch) in diameter.
Als u gemalen gember wilt gebruiken als vervanging voor verse gember, of andersom, dan kunt u het beste de verhouding 6:1 verse gember tot gemalen gember aanhouden. Houd er echter rekening mee dat voor sommige recepten (zoals zoetigheden of gebak) verse gember geen goede vervanging is voor gemalen gember, omdat de smaak veel sterker en wranger is.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
En je hoeft ook geen megadosis te nemen om resultaat te voelen: experts, waaronder Andrew Weil, pionier op het gebied van integratieve geneeskunde, raden aan om ongeveer 2 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 eetlepel verse geraspte gember of 3/4 theelepel gemberpoeder .
Wanneer je gember fijngesneden gaat gebruiken, verwijder dan eerst de schil met een dunschiller, een fijn mes of een lepel.Snijd daarna de gember fijn of druk deze door de knoflookpers.
De smaak van stemgember (van de jonge stengelachtige wortelstok) is zoet en minder scherp dan verse gember. Belangrijk bij het maken van stemgember is dat de verse gember jong is en weinig vezels bevat. Doorgaans verkoopt de supermarkt wat oudere (en dus vezelige) verse gember, ik ga daarom liever naar de toko.
Wij leveren gemberstukjes van ongeveer 3 tot 5 cm. Gewicht per gemberstukje kan variëren tussen 20 – 50 gram .
Een stukje van 1 cm. staat gelijk met 1 theelepel poeder. Verse gember heeft een sterkere smaak dan gemberpoeder.
Andere deskundigen beweren dat een stukje verse gember van 2,5 cm gelijkstaat aan 1 1/4 theelepel gemalen gember of 1 eetlepel gekristalliseerde gember.
Wat je vaak ziet staan in recepten is 'een duim gember'. Dat is een stukje van de wortelstok dat net zo lang is als je duim, dus ongeveer 3 tot 4 centimeter. Een duim gember weegt 15 tot 20 gram.
Dus… hoeveel is een inch gember? Ongeveer 5 gram , of iets minder dan een knobbel.
We vinden het vervelend om het je te moeten vertellen, maar er is geen goede vervanger voor gekristalliseerde gember , omdat je op zoek bent naar zowel smaak als textuur. Als je een smaakvervanger nodig hebt, is je beste optie verse of gemalen gember met een vleugje suiker. Vergeet alleen niet dat je dan de stevige, taaie textuur mist.
Gemalen gember heeft een veel geconcentreerdere smaak dan verse gember. Gebruik daarom 1/4 theelepel gemalen gember voor elke eetlepel verse gember die in het recept staat.
Gebruik een lepel of dunschiller om de schil van het deel dat u wilt gebruiken af te pellen, voordat u het snijdt. Als een recept vraagt om een duim gember , betekent dit meestal een stuk dat ongeveer 5 centimeter (2 inch) lang is en 1,5 centimeter (0,6 inch) in diameter.
Een stukje gemberwortel van 1x1 cm is geraspt ca. 1 theelepel en dat is ca 3 gram. Afhankelijk van hoe dik de wortel is kan je het afschatten.
In de koelkast kun je verse gember 3 weken bewaren, ingevroren 6 maanden. Heb je geen trek in verse gember (je weet niet wat je mist) dan kun je ook gedroogde en gemalen gember nemen. In dat geval staat 1/8 theelepel gelijk aan 1 eetlepel vers geraspte gember.