Met melk en andere zuivelproducten Melk en andere zuivelproducten bevatten juist een eiwit genaamd caseïne. Die bindt zich aan de capsaïcine waardoor er minder van het stofje direct op je tong terechtkomt. Dat scheelt weer. Werkt ook met (zure) room, yoghurt of boter!
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
Niet alleen iets zoets, maar ook iets zuurs kan een té pittige smaak doen verdwijnen. En door iets zoets én zuurs toe te voegen verdubbel je zelfs het effect! Meng wat limoensap of balsamicoazijn door je gerecht en je zult merken dat de pittige smaak afneemt.
Alcohol. De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.
Voeg een scheutje zuivel toe
Yoghurt, (kokos)melk, boter, kaas en room staan bekend als goede blusmiddelen als je pikant eet. De zuivelproducten camoufleren de pittige smaak en verhelpen het branderige gevoel in je mond dankzij caseïne. Dit eiwit helpt capsaïcine, de stof die je mond in brand zet, af te breken.
Met azijn, limoensap of citroensap
Zuren neutraliseren namelijk de pittigheid. Voeg dus gerust eens wat (balsamico)azijn, citroensap of limoensap toe als een gerecht een beetje te heet is. Tip: kijk wat goed past bij het gerecht en voeg niet te veel in één keer toe om te voorkomen dat je gerecht te zuur wordt.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
Alcohol. Chili-olie en capsaïcine zijn beter oplosbaar in alcohol dan in water. Een flinke scheut ontsmettingsalcohol of zelfs sterke alcohol zoals wodka kan helpen om de resten weg te spoelen.
Capsaïcine lost wel op in ethanol en olie, daarom werkt spoelen met (sterke) drank of olie beter, bijvoorbeeld het drinken van melk. In China doopt men zeer heet eten soms vooraf in olie, om het hete effect te beperken.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Handen wassen met citroensap
Ook al wast u uw handen tot 3 keer aan toe met water en zeep, het branderige sap van hete pepers verwijdert u er meestal niet mee. Wat wel helpt is de handen na het snijden te wassen met citroensap. Het zure sap voorkomt dat de peper erna nog brandt.
Een warm kompres op je buik kan wonderen doen als het gaat om het verlichten van krampen en pijn. De warmte ontspant de spieren in je buik en bevordert je bloedcirculatie. Een warmwaterkruik, opgewarmd kersenpitkussen of zelfs een warme handdoek op je buik leggen kan al helpen.
Capsaïcine is een stofje dat ook in rode peper zit. Dit stofje maakt uw neusslijmvlies minder gevoelig. De meeste mensen hebben na een capsaïcine behandeling minder klachten. De arts spuit 5 keer het stofje capsaïcine in uw neus via een neusspray.
Belangrijk om te weten over capsaïcine op de huid
Pleister: u krijgt deze in het ziekenhuis. De pleister mag een half uur tot 1 uur blijven zitten. U heeft binnen 1 tot 3 weken minder pijn. De pleister blijft ongeveer 12 weken werken.
Hoewel het vaak wordt gebruikt bij het koken, kan het eten van te veel capsaïcine leiden tot irritatie van de mond, maag en darmen . Mensen kunnen braken en diarree krijgen. Het inademen van sprays met capsaïcine kan hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, traanproductie, misselijkheid, neusirritatie en tijdelijke blindheid veroorzaken.
Als capsaïcine op uw gezicht, hoofdhuid of in uw mond komt, kan het een branderig gevoel veroorzaken. Was deze gebieden met warm (niet heet) zeepwater .
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
De Madame Jeanette rood bevat veel vitamine A en C en hebben mogelijk ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, waardoor je mogelijk minder snel verkouden wordt en het kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
Foto: Ernst de Moor De madame Jeanette is een chilipeper met een zeer sterke heetheid uit Suriname. De peper is genoemd naar een beruchte Surinaamse prostituee, ook omdat de vorm van deze pepersoort symbool staat voor het vrouwelijk silhouet. De chilipepers vallen onder de nachtschaden, net als aardappels en tomaten.
"Jalapeño hands", het branderige gevoel dat ontstaat wanneer capsaïcine op de huid terechtkomt, kan een paar uur tot meerdere dagen aanhouden, afhankelijk van hoe rijp de pepers zijn en hoeveel olie er op de huid is gewreven.
Het stofje capsaïcine
De stof stimuleert de receptoren op onze tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Hierdoor ervaren we een branderig gevoel bij het eten van hete pepers. De stof is erg stabiel en verdampt nauwelijks tijdens de bereiding. Hierdoor behouden rode pepergerechten ook na de bereiding hun scherpte.
Capsaïcine is namelijk niet oplosbaar in water. Als u een bereiding met pepertjes hebt gemaakt, en vooral als u in contact bent gekomen met de zaadjes, moet u de handen goed wassen met water en zeep of, nog beter, afwasmiddel. Een alternatief is de handen na gebruik goed insmeren met melk of yoghurt.
3 Hoe blus je te pittig eten? In ieder geval niet met water! Water doet capsaïcine nog meer verspreiden in je mond. Melk is een beter idee: de in melk aanwezige caseïne maakt de capsaïcine los en helpt die zo weg te spoelen.
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
India: Phaalcurry
Phaal Curry staat bekend als het pittigste gerecht ter wereld. Wie de pittige Phaal Curry wil eten, moet vaak een formulier ondertekenen voordat hij of zij kan eten (dit is vooral belangrijk om te voorkomen dat het restaurant wordt aangeklaagd als er iets vreselijk misgaat).