De houdbaarheidsdatum van thee heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Wanneer thee over datum is hoef je je geen zorgen te maken dat je het niet meer kunt gebruiken. Er zijn heel veel producten die je na het verstrijken van de houdbaarheid niet meer kunt gebruiken, maar bij thee geldt dit niet.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed.
Zo gaat de smaak en geur stapsgewijs steeds meer verloren naarmate de houdbaarheidsdatum verstreken is. Je kunt dit probleem gemakkelijk oplossen door het theezakje of de losse thee langer in het water te laten. Weggooien is dus in veel gevallen niet nodig.
Amanda gaat verder: "Als je het schoon, afgesloten en koel bewaart, kan een theezakje binnen een paar uur opnieuw worden gebruikt. Daarna zitten er veel bacteriën op." Na een paar uur is het dus toch beter om een nieuw zakje te pakken.
In tegenstelling tot veel voedingsmiddelen heeft thee geen strikte houdbaarheidsdatum. Droge theebladeren zijn in feite zeer stabiel en kunnen, mits goed bewaard, jarenlang meegaan zonder hun smaak te verliezen.
De houdbaarheidsdatum van thee heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Wanneer thee over datum is hoef je je geen zorgen te maken dat je het niet meer kunt gebruiken. Er zijn heel veel producten die je na het verstrijken van de houdbaarheid niet meer kunt gebruiken, maar bij thee geldt dit niet.
Gebrouwen thee kan enkele uren op kamertemperatuur bewaard worden en tot 48 uur in de koelkast . Om echter optimaal van de smaak en voordelen te genieten, is het het beste om het binnen 4-6 uur na het zetten te consumeren. Juiste opslag en behandeling zijn essentieel voor het behoud van versheid en kwaliteit.
Vers gebruikte theezakjes kunnen prima gebruikt worden om voeding een heerlijke theesmaak mee te geven. Zo kunt u rijst bijvoorbeeld van een jasmijnsmaak voorzien door een gebruikt zakje jasmijnthee mee te koken. En havermout krijgt extra smaak met een theezakje van bijvoorbeeld chai tea of kaneelthee.
Laat je de thee echt jaren en jaren in de kast staan, dan kun je het beter niet meer gebruiken. Thee kan op een gegeven moment bederven. Dit is te zien aan een laagje olie dat op het water komt drijven. Zie je dat, drink de thee dan liever niet meer op.
Bewaar thee niet in de koelkast, tenzij deze ongeopend is en in de originele verpakking zit . Gedroogde thee is extreem gevoelig voor vocht, wat kan optreden in de vorm van condensatie die verschijnt elke keer dat u de thee uit de koelkast haalt. Het aroma en de smaak van thee verzwakken elke keer dat het wordt blootgesteld aan vocht.
Hoewel thee zelden slecht wordt, verliest het wel zijn smaak na verloop van tijd, vooral als het niet goed wordt bewaard. Het is een goed idee om het aroma en de smaak van thee te evalueren waarvan u denkt dat het ouder is dan een jaar, en deze indien nodig te vervangen door verse thee .
Ontvetten van gerechten
Als u vette borden, potten, pannen of keukengerei hebt, zet ze dan gewoon allemaal in de gootsteen met een paar gebruikte theezakjes en laat ze een paar uur of een nacht weken. De theezakjes verwijderen de etensresten en het vet , en u hoeft nauwelijks te schrobben.
Hoe handig is dit dan in de tuin? Zeker wanneer het wat droger is, kan dit erg handig zijn. De theezakjes houden het water net wat langer vast waardoor de planten er langer van kunnen genieten. Prima zo!
Thee (ook uit een zakje) is gewoon gezond om te drinken. Je komt door het drinken van thee onder andere makkelijker aan je vochtbehoefte. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het drinken van 3 tot 5 koppen thee per dag een de kans op beroertes, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte zou kunnen verlagen.
Houd het fris
Thee moet in een luchtdichte verpakking worden bewaard, uit de buurt van warmte, water en licht. Lipton adviseert consumenten dat de meeste theesoorten veilig kunnen worden geconsumeerd tot 18 maanden na de productiedatum en specificeert dat flessenthee een datum op de dop hebben staan voor het gemak.
Thee is extreem gevoelig voor licht, vocht, warmte en geuroverdracht. Door thee te bewaren op een koele, donkere en droge plek in een schoon en geurvrij blik, houd je de thee zo vers mogelijk. Bewaar elke thee in een afzonderlijk blik, want thee geeft veel geur af én neemt geuren over.
Het theezakje gebruikt iets dat convectie heet. Als het theezakje zich vult met hete lucht, stijgt de hete lucht op , dus het theezakje drijft.
Net door die verschillende schadelijke stoffen die vaak aanwezig zijn in thee, mag je hem ook zeker niet te lang laten trekken, zegt Van Eetvelt. Anders komen deze in grotere hoeveelheden in je thee terecht. “Pure, grootbladige thee kan je wél heel lang laten trekken.
Voor sommige theesoorten, zoals zwarte thee en kruidenthee, is kokend water beter geschikt. Echter, voor delicate theesoorten zoals groene en witte thee kan kokend water de bladeren verbranden en een bittere smaak veroorzaken. Laat het water in dat geval even afkoelen.
Ratten, muizen en andere insecten houden niet van de geur van pepermunt, citroen en kaneel . Maak thee met deze knaagdierirritanten en leg de gebruikte theezakjes op plekken zoals de achterkant van uw voorraadkast, onder de gootsteen of achter de koelkast om deze ongewenste plagen af te weren.
De theezakjes, wanneer ze onder de stoelen worden geplaatst, fungeren als kleine geurabsorbeerders en elimineren geleidelijk ongewenste geuren.
Zou je het zakje te lang op en neer bewegen dan wordt de thee te wrang en bitter. Geen troep of ongewenst overblijfsel, gewoon de kleinste deeltjes van het blad die door de snelle extractie ongeveer hetzelfde smaken als de grote delen.
Gebrouwen thee die langer dan vier uur heeft gestaan, moet worden weggegooid . Dit komt omdat bacteriën kunnen gaan groeien en voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het product ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De beste manier om zeker te weten of je thee bedorven is, is door eraan te ruiken. Als het naar rotte eieren of schimmel ruikt, is het tijd om het weg te gooien . Ook kan er na verloop van tijd schimmel op het oppervlak gaan groeien, dit is een ander teken dat je thee bedorven is en weggegooid moet worden.