Stoppen met rood vlees heeft een bewezen, positief effect op je lichaam. Uit talloze onderzoeken blijkt dat het eten van rood vlees de kans op diabetes type 2 verkleint, je cholesterolwaarde omlaag brengt en spijsvertering en stoelgang verbetert.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Verhoogde vezels en fytonutriënten
"Als vlees wordt vervangen door plantaardige eiwitbronnen, kunnen andere voordelen een verhoogde inname van vezels, fytonutriënten en antioxidanten zijn", zegt Levy-Wollins. Deze voedingsstoffen ondersteunen de spijsvertering, verminderen ontstekingen en spelen een belangrijke rol in de algehele gezondheid en ziektepreventie.
Het verteringsstelsel van een carnivoor is net geen 2 meter lang terwijl ons verteringsstelsel ruim 6 meter is. Dat betekent dat zodra wij vlees eten het ongeveer 72 uur duurt voordat dit door ons verteringsstelsel heen is.
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Bekijk hoe je gezond vegetarisch eet.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Dit kost extra water en als je niet meer drinkt om dit te compenseren, kan het dehydraterende effect leiden tot constipatie. Maar bij een normaal, omnivoor dieet, zal het vlees zijn reis door je spijsverteringsstelsel voltooien in 12 tot 48 uur , samen met al het andere.
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 300 gram rood vlees per week te eten [8]. Voor bewerkt vlees is geen bovengrens gesteld, al raadt de Gezondheidsraad aan om de consumptie hiervan te beperken [7]. Jongvolwassen eten gemiddeld 70 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag.
Uit het onderzoek, dat eerdere onderzoeken analyseerde en werd gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, bleek dat deelnemers die geen vlees meer aten, gemiddeld 4,5 kilo afvielen, zonder dat ze op hun calorie-inname letten of meer gingen bewegen.
Betere darmgezondheid
Onderzoek toont aan dat het eten van veel bewerkt voedsel en geraffineerde granen een negatieve invloed kan hebben op uw darmgezondheid. Maar een plantaardig dieet helpt gezonde darmbacteriën te stimuleren . Vezelrijke voedingsmiddelen stimuleren met name de groei van goede bacteriën, die ontstekingen en uw risico op ontstekingsziekten verlagen.
Kan de gezondheid van de darmen verbeteren . Omdat diëten die vlees uitsluiten vaak rijk zijn aan fruit, groenten, volkoren granen, peulvruchten en andere plantaardige voedingsmiddelen, bevatten ze vaak veel voedingsvezels. Vezels voeden de nuttige bacteriën in uw darmen die verbindingen produceren met ontstekingsremmende en immuunondersteunende rollen in het lichaam.
Gezond eten zonder vlees hoeft niet moeilijk te zijn. Om tekorten in je voeding te voorkomen is het belangrijk voldoende ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Aangevuld met groente, brood, graanproducten en zuivel.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
U wordt vermoeider en zwakker, en u gaat steeds meer tijd in bed doorbrengen.Geleidelijk aan wordt u steeds slaperiger en verliest u uiteindelijk uw bewustzijn. De periode daarna verloopt per persoon verschillend en duurt vaak niet langer dan 1 of 2& weken.
Verschillende factoren, zoals uw leeftijd, geslacht, levensstijl, dieet en medische aandoeningen, kunnen de spijsverteringstijd verkorten of verlengen. Sommige voedingsmiddelen zijn gemakkelijker en sneller te verteren dan andere. Vlees kan tot 2 dagen nodig hebben om volledig te worden verteerd, terwijl fruit en groenten er slechts 24 uur over doen.
Normaal gesproken blijft voedsel ongeveer drie uur in de maag, voordat het naar de dunne darm gaat. Bij een erg vetrijke maaltijd duurt het iets langer dan 3 uur. Bij een 'trage maag' blijft voedsel vaak veel langer in uw maag.
Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en B12.Maar die voedingsstoffen kun je ook uit andere producten halen. Je kunt dus prima met minder of zonder vlees, als je het goed vervangt.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Nadat u gegeten hebt, duurt het ongeveer zes tot acht uur voordat het voedsel door uw maag en dunne darm is gegaan. Vervolgens komt het voedsel in uw dikke darm (colon) voor verdere vertering, absorptie van water en uiteindelijk eliminatie van onverteerd voedsel. Het duurt ongeveer 36 uur voordat het voedsel door de hele colon is gegaan.
Bruin- of volkorenbrood is in principe beter dan witbrood, omdat het meer voedingsvezels bevat.Vezels absorberen en binden vocht en kunnen dus de ontlasting dikker maken. Hebt u zo nu en dan diarree zonder ernstige bijverschijnselen als braken en koorts, let dan eens op wat u hebt gegeten.
Het gezondste hoofdgerecht ter wereld
Het hoofdgerecht is een kip-linzenstoofpot . Dit gerecht zit boordevol dierlijke en plantaardige eiwitten en is geweldig voor de gezondheid van spieren en botten. Het levert ook een flinke dosis vezels dankzij de groenten en peulvruchten.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.