Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine), zuivel en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.
Elke dag haver eten (havermout) of knoflook of gember met mate gebruiken, kan soms de melkproductie stimuleren. Ook dit is niet wetenschappelijk bewezen. Moedermelkthee, borstvoeding thee of lactatiethee kan bij sommige moeders helpen de melkproductie te verhogen. Gebruik 1 tot 3 koppen thee per dag.
Door je baby vaker te voeden of tussendoor te kolven, kun je de melkproductie vergroten. Geef je baby steeds voeding uit beide borsten? Wissel dan steeds de borst waarmee je begint af.
Wanneer de baby aan de borst drinkt, masseert hij met tong en kaken melk uit de melkkanalen direct achter de tepelhof. Tegelijkertijd stimuleert hij zenuwuiteinden in de tepel en tepelhof, die een signaal doorgeven aan de hersenen. Daar worden vervolgens twee hormonen afgescheiden: prolactine en oxytocine.
Je voedingspatroon moet vooral gevarieerd zijn: denk aan fruit, groenten en volkoren graanproducten.Vegetarische moeders kiezen het best ook voor peulvruchten, zuivelproducten en eieren. Zorg dat je voldoende drinkt. Alcohol kan, maar in zéér beperkte mate.
Salie staat erom bekend om de productie van melk te remmen. Bij stuwing kun je saliethee drinken. Neem 1 theelepel gedroogde salie op 250ml gekookt water en laat het 5-15min trekken, 2-6 kopjes per dag.
Je kunt tijdens het borstvoeden en het kolven de melkstroom bevorderen door je borst te masseren met draaiende bewegingen. Of door borstcompressie toe te passen, oftewel extra druk leggen op de volle plekken in je borst. Zo zorg je ervoor dat de borsten leger raken en meer moedermelk wordt aangemaakt.
Uw vinger en duim moeten tegenover elkaar staan – als u zich voorstelt dat uw borst een klok is, dan zou uw duim op 12 uur staan en uw vinger op 6 uur. Druk uw duim en vingers zachtjes tegen elkaar, laat uw vingers los en herhaal dit in een ritmische beweging. Het kan een paar minuten duren, dus wees geduldig!
Vette melk bij borstvoeding
Hoe leger de borst, hoe vetter de melk is. Dat komt omdat de vetdeeltjes aan de cellen blijven plakken als de cel volzit met melk en de melkstroom stopt. Als de cel leger raakt, gaan de vetcellen zich meer mengen door de melk en wordt de melk vetter.
De ingrediënten van deze thee, zoals fenegriek, anijs en karwij, staan bekend om hun vermogen de melkproductie te stimuleren. Fenegriek helpt de melkklieren te stimuleren, terwijl anijs en karwij de melkproductie juist kunnen verhogen en helpen bij een betere doorstroming van melk.
Als u kolft, kolf dan zoveel mogelijk als u bij uw baby bent. Borstvoeding is een vraag en aanbod principe. Hoe vaker u uw borsten leegt, hoe meer melk u maakt. Dus vaker aanleggen of vaker kolven, geeft meestal meer melk.
Het is normaal dat je de eerste keren weinig tot geen melk kolft, ook als de melkproductie al goed op gang is. Hygiëne is belangrijk bij het geven van borstvoeding, het kolven en het bewaren van moedermelk. Was voor het kolven je handen met zeep of gebruik handalcohol.
Om de borstvoedingsproductie te stimuleren kun je proberen aan het einde van een normale voeding af te kolven, zodat je de melk die je baby niet heeft ingenomen kunt afvoeren. Je kunt ook een paar kolfsessies toevoegen tussen de voedingen om je lichaam te vertellen meer melk te produceren.
Cafeïnehoudende dranken en borstvoeding
Meer kan je baby lastig of prikkelbaar maken. Let wel, er zit cafeïne in koffie, maar er zit ook cafeïne in sommige theesoorten, frisdrank en chocolade, dus houd hier rekening mee wanneer je de berekeningen maakt van de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt.
Regelmatig melk kolven of afkolven tussen de borstvoedingssessies door, en consequent wanneer u niet bij uw baby bent , kan helpen uw melkproductie op te bouwen. Ontspan en masseer. Ontspan, houd uw baby huid-op-huid vast en masseer uw borsten voor het voeden om uw melk te stimuleren toe te schieten.
De melkproductie kan opgestart worden door middel van handexpressie of afkolven. Men raadt aan om minstens 8 à 10 keer per dag 10 à 15 minuten af te kolven om de productie optimaal te gaan stimuleren. Een dubbelzijdige elektrische kolf heeft hierbij de voorkeur.
Maak het uzelf gemakkelijk en ontspan – bij voorkeur in een warme, rustige kamer waar u ongestoord kunt ontspannen. Begin met het masseren van uw borst gedurende een paar minuten – dit helpt bij de toeschietreflex. Het kan helpen om naar een foto van uw baby te kijken. Plaats het borstschild of de trechter over uw tepel en begin langzaam te kolven.
Salie is een kruid dat erom bekend staat de melkproductie te remmen. Er zijn verschillende manieren om het te gebruiken: als thee: 1 theelepel gedroogde salie op 250 ml gekookt water, 5-15 minuten laten intrekken, 2-6 keer per dag een kopje.
Meer eten als je borstvoeding geeft
Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine), zuivel en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt. Veel moeders merken dat zij vooral aan het begin van de borstvoedingsperiode meer dorst hebben.
Neem 2-3 keer per dag eiwitrijk voedsel op, zoals vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivel, bonen, noten en zaden.Eet drie porties groenten, waaronder donkergroene en gele groenten per dag .
De eerste dagen komen er kleine beetjes vrij dikke melk (colostrum). De gezonde voldragen pasgeborene heeft de eerste 24 tot 48 uur voldoende aan deze eerste moedermelk en de eigen reserves. Na drie à vier dagen komt de melkproductie meestal echt op gang. De borsten worden voller.
Over het algemeen zal een matige cafeïne-inname de nutritionele samenstelling van moedermelk niet veranderen . Aan de andere kant merkt Davidheiser op dat er enig bewijs is dat het drinken van meer dan vier tot vijf kopjes per dag het ijzergehalte van moedermelk kan verlagen en kan leiden tot een licht ijzertekort bij baby's die borstvoeding krijgen.
Vermijd bepaalde etenswaren bij borstvoeding
Van de volgende etenswaren is bekend dat ze krampjes kunnen veroorzaken: ui, knoflook, kool, paprika, prei, tomaat, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken.