In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
De bloemkool is rijk aan vitamine C. Door zijn antioxidantwerking helpt vitamine C je lichaam bij het wegvangen van schadelijke vrije radicalen. Daarnaast is de vitamine belangrijk voor het gezond houden van je huid en het sterk houden van je botten en tanden.
Bloemkool is rijk aan vezels
Van vezels weten we dat ze uitstekend zijn voor je stoelgang. Je darmen worden er hartstikke blij van, maar vezels zijn ook belangrijk voor je hart. Een vezelrijk dieet is daarom aan te raden voor mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk.
Bloemkool bevat immers niet alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. De andere vitamines en mineralen haal je uit fruit én andere soorten groente die je eet. Daarom is het gezonder om niet elke dag bloemkool te eten. Per dag heb je minimaal 250 gram groente nodig.
Het is belangrijk om bloemkool, net als broccoli en spruitjes, rauw te serveren of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of te roerbakken. Hun bijzondere werking gaat dan niet verloren. Door de hoge concentratie vitamine K in bloemkool heeft deze ook een ontstekingsremmende werking.
Geheim 2: Je kunt zelfs de bladeren van bloemkool eten
Een belangrijk mineraal voor gezonde botten en spieren. Gooi ze dus niet zomaar in de kliko, maar gebruik ze in je keuken.
Onderzoek toont aan dat sulforafaan helpt het cholesterolgehalte te verlagen , wat uw slagaders vrij kan houden van vetophopingen. Dit bevordert een gezonde bloeddruk en verlaagt uw risico op hartziekten. De voedingsvezels van bloemkool hebben vergelijkbare cholesterolverlagende eigenschappen.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
"Alle bladgroenten zijn goed voor je hersenen", zegt Labee. "En denk aan stengelgroenten, noten, vetten, bloemkool, blauwe bessen, vezels of seizoensgroenten."
Bloemkool bevat veel vezels en water. Beide zijn belangrijk om constipatie te voorkomen, een gezond spijsverteringskanaal te behouden en het risico op darmkanker te verlagen . Onderzoeken hebben aangetoond dat voedingsvezels ook kunnen helpen bij het reguleren van het immuunsysteem en ontstekingen.
Een aantal producten kan extra gasvorming veroorzaken. Dit zijn onder andere: Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooiekool, spruitjes, koolraap. Prei, paprika, uien, knoflook.
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en kool (bloemkool, boerenkool, …) zijn supergezond: ze bevatten veel vezels, vitamine C en K, ijzer en kalium, maar helaas kunnen ze ook buikpijn en winderigheid veroorzaken.
Als je wilt afvallen is bloemkool je beste vriend. Een teveel aan bloemkool is immers vrijwel onmogelijk. De superfood zit vol vezels en water, waardoor bloemkool enerzijds zeer verzadigend is, en anderzijds bijzonder weinig vetten bevat.
In bloemkool zitten de vitamines B1, B2, B6, B11, C en K. Tevens bevat deze groente ontzettend veel mineralen zoals kalium, calcium, zink, fosfor, magnesium en ijzer. Mineralen zijn goed voor ons: we krijgen er bijvoorbeeld een mooie huid van, meer energie, sterke tanden en glanzend haar.
Bloemkool, paprika, kool en rucola. Deze groenten zitten bomvol nutriënten die goed voor je zijn en bevatten daarnaast weinig van de mineralen natrium, kalium en fosfor. Een teveel van deze elektrolyten moet door de nieren via de urinewegen worden afgevoerd.
Groenten: Groenten bevatten veel vezels, antioxidanten en flavonoïden, allemaal goed voor je hersenen . Dr. Tanzi noemt groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, broccoli, paksoi, bloemkool en rucola, samen met champignons en pepers.
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.
Kruisbloemige groenten: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veroorzaken koolsoorten, broccoli, spruitjes en bloemkool (kruisbloemige groenten) geen hypothyreoïdie en verergeren ze deze ook niet.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Te veel bloemkool kan milde gastro-intestinale klachten veroorzaken, zoals overmatig gas en een opgeblazen gevoel. Als het gekookt is, is het gemakkelijker te verteren.
Bloemkool is een veelzijdige groente die op verschillende manieren gegeten kan worden. Rauwe bloemkool eten levert een maximale hoeveelheid vitamine C, maar door bloemkool te koken kan je lichaam meer voedingsstoffen opnemen, zoals vitamine K en kalium .
Voedingsmiddelen die goed zijn voor je lever
Kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes en bloemkool stimuleren de productie van ontgiftende enzymen in de lever.
Groenten hebben een hoge voedingswaarde en kunnen een goede bron van antioxidanten, nitraten en vezels zijn. Voorbeelden van groenten die een persoon met diabetes kan toevoegen aan zijn/haar eetplan zijn broccoli, spruitjes, spinazie en bloemkool .
Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die helpen uw cholesterol te verlagen, zoals die met veel oplosbare vezels. Fruit zoals avocado's en appels, en citrusvruchten zoals sinaasappelen en bananen zijn voedingsmiddelen die kunnen helpen uw cholesterol te verlagen .