Zo werken de hersenfuncties beter als je regelmatig een appel eet. Daarboven bevat een appel een enorm hoog gehalte aan antioxidanten die je lichaam beschermen tegen het afbreken van het geheugen. Door dagelijks een appel te eten, verminder je daardoor de kans op de ontwikkeling van dementie en Alzheimer.
goed voor hart en hersenen: de antioxidanten in het fruit beschermen onze hersencellen tegen oxidatiestress. Daarnaast verlaagt het eten van appels het ontwikkelen van hartaandoeningen. vezels: een appel bevat vezels, die je een vol gevoel geven en nodig zijn voor een goede stoelgang.
Appels kunnen helpen je hersenen te beschermen
Quercetine in appels kan uw hersenen beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress. Een meta-analyse van 14 dierstudies suggereert dat quercetine mogelijk preventieve eigenschappen heeft tegen de ziekte van Alzheimer (AD).
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Uit het onderzoek blijkt dat 1 appel per dag niet alleen de kans op een hoge bloeddruk kan helpen verlagen. Het blijkt ook de bloeddruk te kunnen helpen verbeteren. Bij de deelnemers aan het onderzoek zagen de wetenschappers bovendien vaker gezonde bloedvaten en een betere levensverwachting [13].
Ze zijn rijk aan vezels en antioxidanten. Het eten ervan wordt in verband gebracht met een lagere kans op veel chronische aandoeningen, waaronder diabetes, hartziekten en kanker. Appels kunnen ook gewichtsverlies bevorderen en de gezondheid van de darmen en hersenen verbeteren .
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Citrusvruchten, waaronder sinaasappelen, grapefruits, citroenen en limoenen , bevatten veel vitamine C, een krachtige antioxidant. Vitamine C is essentieel voor de gezondheid van de hersenen, omdat het helpt bij de productie van neurotransmitters, de chemicaliën die signalen in de hersenen overbrengen.
Als het om de gezondheid van de hersenen gaat, krijgt een oud gezegde een update: ' Een appel per dag houdt dementie op afstand .' In een eerste langetermijnstudie hadden mensen die voedsel met flavonoïden aten, een lager risico op Alzheimer en aanverwante ziekten.
Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en beroerte. Op onze pagina over bewegen ontdek je wat je zelf kunt doen en krijg je tips om meer te bewegen.
Rode appels komen opnieuw als winnaar uit de bus, met hogere niveaus van quercetine in vergelijking met groene appels. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. Uit onderzoek blijkt dat quercetine ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen heeft.
fruit, zoals appels, dat een verbinding genaamd fisetine bevat, kan Alzheimer voorkomen en beschermen tegen geheugenverlies . Fisetine werd pas tien jaar geleden ontdekt en is zeer geprezen om zijn vermogen om kanker en diabetes te bestrijden. Pas nu wordt het geprezen om zijn hersenstimulerende krachten.”
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Fruit speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van het geheugen omdat het antioxidanten bevat. Deze verbindingen bestrijden de vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor veroudering van de hersencellen. Vooral rood fruit, zoals aardbeien, frambozen, bosbessen en zwarte bessen, is bijzonder heilzaam.
Naast de eetwissels is het voor je hersenen gezond om:
Genoeg water en thee zonder suiker te drinken. Een volwassene heeft elke dag 1,5 tot 2 liter vocht nodig. Als het erg warm is of als je intensief beweegt, is dit nog wat meer. Drink je te weinig, dan kun je last krijgen van problemen met denken.
Avocado. Avocado's, vijgen, maar ook pruimen, cashewnoten en amandelen zitten vol met magnesium. En dat is precies het mineraal dat je nodig hebt in tijden van stress. Magnesium helpt je spieren en zenuwen ontspannen in gespannen situaties.
Bananen. Om het gelukshormoon serotonine aan te maken, heb je het aminozuur tryptofaan nodig. Dat rijmt niet alleen op banaan, het fruit is er ook echt rijk aan.
Appels zijn een bron van vitamine C en antioxidanten
Appels bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Vitamine C zorgt voor een betere opname van het mineraal ijzer uit de voeding. Dit bezorgt het lichaam energie en zorgt voor een goede weerstand. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.
Appels zijn gezond, maar als je er te veel van eet, kan dat spijsverteringsproblemen en schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Voedingsdeskundigen zeggen dat het oké is om één tot twee appels per dag te eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Een appel eten levert veel meer gezondheidsvoordelen op dan een appelsapje drinken. Al is het maar omwille van de vezels in een appel die sneller en langer voor een verzadigd gevoel zorgen. Een appelsapje vult helemaal niet; dit zijn vloeibare suikers die geen enkele meerwaarde hebben voor je gezondheid.”