Chianti is een rode wijn die zijn naam ontleent aan het gelijknamige wijnbouwgebied in Toscane (Italië), ten zuiden van de stad Florence. Tegenwoordig worden chiantiwijnen in een groter deel van Toscane gemaakt in een gebied dat zich uitstrekt van Pisa tot Arezzo.
Chianti is een Italiaanse rode wijn die geproduceerd wordt in de Chianti-regio in centraal Toscane, voornamelijk van de Sangiovese-druif . Het werd historisch gezien geassocieerd met een gedrongen fles in een rieten mand, een fiasco ("fles"; meervoud: fiaschi).
Chianti Classico streek
Het verhaal gaat dat de hanen werden gebruikt om een grensgeschil tussen de strijdende provincies Siena en Florence te beslechten. De zwarte haan was het symbool van Florence, terwijl de witte haan voor Siena stond. Het is duidelijk wie de wedstrijd won.
Klassieke Chianti-gerechten zijn onder meer crostini neri, tagliatelle met truffels, everzwijnenstoofpot of pasta met porcini champignons.
Chianti en Montepulciano d'Abruzzo zijn beide onnavolgbare, fijne wijnen, maar de smaakprofielen zijn behoorlijk verschillend. Met geheel unieke bodemsoorten en microklimaten kun je meer fruit- en bloemaroma's verwachten in een Chianti, terwijl Montepulciano een minerale en kruidachtige kwaliteit laat zien .
Italiaanse wijn is ook in dit segment 'relatief' goedkoop. De duurste die je nu kan kopen is de Giacomo Conterno Monfortino Barolo Riserva voor zo'n $1.300. De duurste Italiaanse wijn ooit verkocht is de Colore 2016 van wijnmaker Bibi Graetz. Deze ging voor €102.500 over de toonbank van een luxe enoteca in Zurich.
De meeste mensen denken bij zeevruchten aan een witte wijn, maar vanwege de unieke eigenschappen is Chianti ook een perfecte combinatie met veel van de vis-gebaseerde pastasauzen en soepen uit de regio . Het past zelfs bij gegrilde zwaardvis, tonijn en zalm, die allemaal rijk zijn aan natuurlijke oliën.
1. De uitspraak van de c. In alle andere gevallen spreek je de c uit als een k: come, Chianti. In een woord als concentrazione komen beide c's voor.
In heel Italië worden er wijnen gemaakt van de Montepulciano-druif, maar in Abruzzo komen de verborgen talenten van deze druif aan het licht. Hier wordt hij omgetoverd tot een stevige, diep donkerrode wijn met zachte tannines en boventonen van rood en zwart fruit zoals kersen en pruimen, kruiden, vanille en hout.
De Chianti is een streek in de Italiaanse regio Toscane, tussen de steden Florence, Siena en Arezzo die bekend is door de gelijknamige wijn, de chianti.
Vanaf dat moment werd de Zwarte Haan, met de merkwaardige legende dat deze de inspiratiebron was voor de overwinning van Florence op Siena en de verovering van het geliefde domein Chianti, het symbool van de uitmuntende wijnen die in dit unieke gebied van Toscane worden geproduceerd.
De haan is traditioneel het attribuut van de apostel Petrus als verwijzing naar diens verloochening van Jezus en zijn berouw daarover. In die betekenis staat het dier ook vaak afgebeeld op biechtstoelen. De haan kan ook staan voor waakzaamheid. De haan wordt gebruikt als attribuut voor de gepersonifieerde wellust.
Het succes van Chianti werd echter een mislukking. In de jaren 70 leidde de grote vraag tot een stortvloed aan wijngaardaanplantingen. Regels die inferieure druiven toestonden of zelfs vereisten, droegen bij aan overproductie en teleurstellende wijnen . Prijzen en de reputatie van de regio kelderden, iets waar veel producenten nog steeds mee worstelen.
Montepulciano, vernoemd naar de stad Montepulciano in Toscane, is een veelzijdige druivensoort die gedijt in verschillende delen van Italië. Deze druif staat bekend om zijn dikke schil, wat resulteert in wijnen met diepe kleuren en aantrekkelijke tannines.
Zowel Chianti als Chianti Classico moeten minimaal 80% sangiovese en 12% ABV bevatten. Classico is ook vaak droger, kruidiger en leerachtiger vergeleken met een fruitige, 'volwassen ribena'-stijl Chianti .
Over het algemeen zou ik zeggen (maar ik kan het mis hebben): als het zz is, spreek je het ALTIJD uit als TZ, zoals in pazzo, terwijl het bij een enkele z afhangt.
Spreek je uit als: sjar-do-neh
Deze druif met groene schil wordt gebruikt om een breed scala aan witte en mousserende wijnen te maken, variërend van de voortreffelijk knapperige en minerale wijnen van Chablis tot de tropische smaken van warme klimaatwijnen uit gebieden zoals Marlborough, Nieuw-Zeeland.
De route gaat dwars door het hart van de Chianti Classico wijnstreek, ten zuiden van Florence naar Siena en bevat onder andere de volgende dorpjes: Greve, Panzano, Radda, Gaiole, Castellina and Castelnuovo Berardenga.
Omdat de meeste tomatensausen een vergelijkbare zuurgraad hebben als Chianti, past het goed bij verschillende pastagerechten zoals bolognese, marinara en arrabbiata , en ook bij pizza's uit de houtoven. Daarom is het ten zeerste aan te raden om Chianti te proberen als je zin hebt in traditionele Italiaanse pizza en spaghetti.
Chianti is een absolute klassieker die alles belichaamt wat goed is in Italiaanse en Old World wijnen . Als u op zoek bent naar een heerlijke wijn om te combineren met een ongelooflijke pasta en tegelijkertijd uw smaakpalet te verbreden, zoek dan niet verder dan de beproefde smaken van Chianti!
Buitenlanders zouden kiezen voor een volle Brunello of Chianti Classico riserva, maar de locals zullen zeggen dat een simpele Chianti Classico de perfecte match is . De biefstuk is hier de ster en de wijn is de bijrolspeler.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Brunello di Montalcino behoort zeker tot de beroemdste en meest prestigieuze wijnen uit Italië en is internationaal erkend om zijn elegantie, complexiteit en grote verouderingspotentieel. Brunello di Montalcino dankt zijn roem aan een intuïtie van Clemente Santi, een apotheker.