Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen. De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'.
Waarom wassen en koelen Amerikaanse eierproducenten en -verwerkers eieren? Door eieren te wassen en te koelen blijven ze vers, worden bacteriën uit het schaaloppervlak verwijderd en wordt het risico verkleind dat bacteriën de schaal binnendringen en iemand die ze eet ziek maken .
Eieren wassen? Tenzij de eieren erg bevuild zijn – wat wordt veroorzaakt door modder of kippenmest in het hok, niet door het legproces – hoeven eieren niet te worden gewassen. Een vers gelegd ei is voorzien van een beschermlaagje, cuticula genoemd. Dit werkt als een antibacterieel afweersysteem.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Zijn alle eieren gepasteuriseerd? Volgens de USDA zijn alle eiproducten (eierinhoud die uit de schaal is verwijderd, zoals eiwitten) gepasteuriseerd, maar niet alle eieren in de schaal zijn gepasteuriseerd . Sterker nog, slechts minder dan 3% van de eieren met schaal in de VS is gepasteuriseerd.
De kern van de zaak
Iedereen kan ziek worden van het eten van eieren die besmet zijn met Salmonella . Kinderen, ouderen, zwangere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen echter het grootste risico om ziek te worden van het eten van rauwe of onvoldoende gegaarde eieren. Zij moeten deze eieren dan ook helemaal vermijden.
Gepasteuriseerde eieren zijn over het algemeen niet zo stevig als hun ongepasteuriseerde tegenhangers : ze missen een beetje van de "bite" die je verwacht van een goed gekookt, luchtig roerei . Een ander probleem is dat gepasteuriseerde eieren verschrikkelijk zijn voor bereidingen waarbij je de eiwitten wilt opkloppen om stijve pieken te krijgen.
Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen. De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella . Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Als u ervoor kiest om uw eieren niet te wassen, veeg dan voorzichtig vuil en ontlasting van de eieren met een doek. Bewaar ze vervolgens veilig op een koele plek in uw huis. De eieren zouden tot enkele weken vers en veilig moeten blijven . Was ze met warm water om vuil te verwijderen voordat u ze gebruikt of eet.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Eieren moeten worden bewaard bij minder dan 20 graden Celsius. De meeste supermarkten houden hun verkoopruimte ruim onder deze temperatuur . Thuis is de makkelijkste manier om dit te doen echter om de eieren in de koelkast te bewaren.
Het schoonmaken van de eieren verwijdert de cuticula , dus de eieren moeten op koelkasttemperatuur worden bewaard. Anders kunnen de bacteriën gemakkelijk het ei binnendringen en zich vermenigvuldigen tot gevaarlijke niveaus. Door het uit de gevarenzone te houden, kan salmonella zich niet snel vermenigvuldigen. De meeste andere landen wassen hun eieren niet.
Overheidsvoorschriften vereisen dat eierverwerkers USDA-gekeurde eieren zorgvuldig wassen en ontsmetten met alleen middelen die voldoen aan FDA-voorschriften voor het verwerken van voedingsmiddelen en bij temperaturen die voorkomen dat waswater in het ei wordt "gezogen". Ga voor meer informatie naar Shell Eggs from Farm to Table.
Eksters en kraaien stelen eieren. Als kraaien en eksters het eenmaal hebben voorzien op het kippenhok, dan weten ze niet van ophouden. Vooral als ze de smaak te pakken hebben van verse eieren.
Supermarkten bewaren eieren niet in de koelkast. Eieren hebben immers een natuurlijke bescherming . Hierdoor blijven ze ongeveer 20 dagen vers, mits de schaal niet beschadigd is. Hoewel dat geen probleem is, hoeven verse eieren dus niet gekoeld bewaard te worden.
Het risico op salmonella door gebruik van rauwe eieren is klein in Nederland. Jaarlijks zijn er ongeveer 6000 besmettingen van salmonella door het gebruik van rauwe eieren.
Bijgevolg kunnen eieren die in de Verenigde Staten geproduceerd worden niet legaal verkocht worden in Europa. Het wassen van eieren maakt de schaal doordringbaar. Om die reden moeten eieren in de Verenigde Staten in de koelkast bewaard worden. In Europa is dat dus niet nodig.
De eieren staan in de supermarkt niet in de koeling om de temperatuurschommelingen tegen te gaan en daardoor ook condensvorming tegen te gaan. Door de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden vanaf het moment dat de kip het ei legt tot aan het moment dat het in de supermarkt ligt, blijven ze langer vers.
Een witte kip (een kip met een witte oorlel) heeft namelijk minder voer nodig om een ei te produceren. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen maakt het duurzamer. Witte eieren zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook efficiënter te maken.
Eieren kunnen besmet zijn met de listeria bacterie en met de salmonellabacterie. Vooral de salmonella is een beruchte bacterie als het om voedselvergiftiging gaat. Als je zwanger bent is het extra vervelend als je een voedselvergiftiging krijgt waardoor je moet braken en diarree hebt. Dat wil je liever niet.
Het eten van rauwe eieren kan potentieel gevaarlijk zijn als ze Salmonella bevatten . Ongeveer één op de 20.000 eieren bevat Salmonella. Salmonella is een bacterie die veel voorkomt in voedsel en die diarree, koorts, krampen en braken veroorzaakt.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.