Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten. Die laatste wegen zwaarder.
Traditioneel weken – de beste methode voor het snelkoken van bonen
Giet de bonen af en gooi het weekwater weg . (LET OP: Koud water start het rehydratatieproces maar voltooit het niet, dus de bonen zien er na het weken gerimpeld uit. Ze worden volledig gerehydrateerd tijdens het koken.) Spoel de bonen af met vers, koud water.
Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.
Wanneer de bonen de dikke darm bereiken, breken goede bacteriën ze af om ze verder te verteren. Dit leidt tot de productie van gas. Weken kan helpen om een deel van de oligosachariden te verwijderen en het voor uw lichaam gemakkelijker maken om de bonen af te breken, waardoor de kans kleiner wordt dat u gas krijgt nadat u ze hebt gegeten .
Je kunt natuurlijk ook gewoon de bonenbouillon in bonengerechten koken, zoals deze niet al te pittige zwarte bonen. Maar als je overtollige bonenbouillon hebt, gebruik het dan om meer bonen of linzen te koken, soepen dikker te maken, te kruiden en te drinken als bottenbouillon of toe te voegen aan snel brood en deeg .
Kookvocht kan giftige stoffen bevatten
Kookvocht van groente kunt u gebruiken om bijvoorbeeld een saus of soep aan te verrijken. Wel is het raadzaam om dat niet van alle groente te gebruiken. Kookwater van groente en aardappels bevat namelijk niet altijd louter goede stoffen.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Het heeft invloed op de smaak van uw eten : "[Spoelen] geeft de boon een schonere smaak in de mond en voorkomt dat de gelachtige coating de smaak van de omliggende ingrediënten verandert." Daarom kunt u bonen uit blik afspoelen, zelfs als u een gerecht maakt waarvoor extra vloeistof nodig is, hoe verleidelijk het ook kan zijn om ...
Tip, zet de peulvruchten in de week voor je naar bed gaat. Vergeten te weken? Verkort de weektijd door ze in kokend water te weken met de deksel op de pan.
Vergeleken met onbehandelde bonen leidde weken tot een afname van oplosbare suiker (9,8 procent), maar een toename van zetmeel (7,3 procent) en oplosbare vezels (16,9 procent) .
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig.
"Als je de bonen goed afspoelt, krijg je een product met een consistente smaak . Maar als je ze niet afspoelt, blijven er telkens wanneer je ze kookt verschillende hoeveelheden zout in het gerecht achter. Dat maakt het lastig om consistent te koken", zegt hij.
Bonen bevatten namelijk koolhydraten die niet volledig verteerd worden en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt (vergist). Extra gasvorming is het gevolg.
Het geweekte water bevat vitamine B, die door het weken in het water terechtkomt.” Wat moet je dan doen? Volgens haar: “Volgens de voedingswetenschap moet je dit water blijven gebruiken om te koken of deeg te maken . Het is een veelvoorkomend misverstand dat geweekt water antinutriënten bevat en weggegooid moet worden.”
Het afspoelen van bruine bonen helpt om overtollig zout en stroperige vloeistoffen te verwijderen. Bonen worden bij het inblikken meestal gekookt in een zoutwateroplossing om ze langer houdbaar te maken en de smaak en textuur te verbeteren. Als je de bonen afspoelt met water, spoel je een deel van het zout weg.
Nachtelijk weken
Om bonen op de traditionele manier te weken, bedek ze met water tot 2 inch, voeg 2 eetlepels grof koosjer zout (of 1 eetlepel fijn zout) per pond bonen toe en laat ze minstens 4 uur of maximaal 12 uur weken. Giet ze af en spoel ze af voor gebruik.
Bruine bonen in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen. Week gedroogde bruine bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater. De weektijden zijn afhankelijk van de leeftijd van de bonen en te controleren door te proeven.
Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf
We adviseren om minimaal 1 portie peulvruchten per week te eten, of 2 porties als je geen vlees eet. Kijk bij de Schijf van Vijf voor jou wat jij elke dag nodig hebt uit elk vak.
Peulvruchten bevatten natuurlijke stoffen, zoals fytaten en enzymremmers, die de opname van voedingsstoffen belemmeren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Door de peulvruchten te weken, worden deze stoffen verminderd, wat resulteert in betere verteerbaarheid en voedingsopname.
Bedek de bonen met een paar centimeter water en laat ze een nachtje staan (ongeveer 8 uur). Nadat de bonen 8 uur hebben geweekt, kun je de weekvloeistof weggooien en de bonen afspoelen OF de weekvloeistof gebruiken om je bonen in te koken.
Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer. Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.
Als gekookte bonen en rijst per ongeluk een nacht buiten de koelkast worden bewaard, is het het veiligst om ze weg te gooien. Ze zijn dan niet meer veilig om te eten .
Gedroogde bonen hebben doorgaans een vochtgehalte van ongeveer 16%. Naarmate ze ouder worden, verdampt het vocht echter, waardoor pectine de tijd krijgt om te rijpen en de schil te verharden . Deze bonen hebben vaak veel langer nodig om zacht te worden tijdens het weken en koken, tot wel twee keer zo lang!
Tuinbonen, sperziebonen, snijbonen, haricots verts, peultjes, doperwten en sugar snaps: alle peulvruchten bevatten de stof lectine.Dit stofje is giftig voor het menselijk lichaam.Je kunt er misselijk door worden, van braken, en maagpijn of diarree door krijgen. Het is dus niet veilig om peulvruchten rauw te eten!
Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden. Pasta kookt makkelijk over wanneer je 'm onder deksel kookt.