Het melksysteem moet je dagelijks reinigen.Als je dit niet doet, ontstaan er aangekoekte melkresten.Hierdoor kan de melk niet meer goed doorstromen en krijg je slecht melkschuim. Ook is het onhygiënisch doordat de achtergebleven melk na enige tijd gaat schimmelen.
Maar het grappige is dat havermelk niet de allerbeste plantaardige melk is om op te schuimen. Nee, dat is namelijk sojamelk. Dat komt omdat in deze melksoort het hoogste eiwitgehalte en vetpercentage van alle plantaardige melkvarianten heeft.
Schuimt sojamelk? Sojamelk kan lastig te verdikken zijn en te gebruiken voor latte art, vanwege het vetgehalte en de verschillende eiwitniveaus, afhankelijk van het merk. Sojamelk heeft een lager vetgehalte dan volle koemelk, waardoor het bijzonder gevoelig is voor hitte .
Sojamelk blijkt onder de plantaardige melksoorten dé beste melk om op te schuimen. Dit komt door het hoge eiwitgehalte en vetpercentage in de melk. Klaar, opschuimen maar? Tip: je kunt sojamelk ook prima opschuimen met een staafmixer.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Er kunnen een paar redenen zijn waarom uw melk niet goed schuimt. Controleer eerst de temperatuur van uw melk . Koude melk schuimt het beste wanneer deze is opgewarmd tot ongeveer 150°F (65°C). Wanneer de melktemperatuur niet precies goed is, schuimt deze mogelijk niet zo effectief.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Schuimvorming: Sojamelk staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte en de rijke, langdurige schuimvorming , waardoor het een favoriet is onder barista's voor latte art.
De Alpro Soja kwam het beste uit de test. Het schuim is mooi gelijk verdeeld en de smaak van Alpro Soja is het beste te vergelijken met koemelk. Neutraal van smaak waardoor de espresso in de cappuccino goed tot zijn recht komt. Met een glanzende schuimlaag zorgt dit voor een mooie plantaardige cappuccino.
1 - Schudden in een pot
De eerste methode is supersimpel. Doe je opgewarmde melk in een pot, draai het deksel er heel stevig op en schud het los! Let op: als je melk al erg warm is, kun je de pot het beste vasthouden met een theedoek, zodat je je vingers niet verbrandt. Deze methode creëert schuim met grote bellen.
Het verwarmen van plantaardige melk tot de juiste temperatuur is essentieel voor het beste schuim. Oververhitting kan ervoor zorgen dat plantaardige melk afbreekt, zijn schuimvermogen verliest en zelfs gaat schiften. De ideale temperatuur voor het opschuimen van plantaardige melk ligt tussen de 55°C en 65°C (130°F tot 150°F).
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De sojadrink heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of bitter. Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven.
Sojamelk heeft een geweldige consistentie voor het creëren van microschuim en is temperatuurbestendig, zodat u het vaker met uw stoompijpje kunt bewerken zonder het te verbranden, tot ongeveer 65 graden Celsius.
Sojamelk verbrandt bij ongeveer 55 graden Celsius, dus je moet de melk op een lagere temperatuur opschuimen.
Milde, zachte soja voor klassieke koffie van vrijwel elke boon, melange of manier van branden. Schuim het op, koel het, schenk het. Geniet er gewoon van!
Killer latte art met sojamelk hoeft niet moeilijk te zijn . Sojamelk heeft over het algemeen meer body dan koemelk, dus er is minder lucht nodig bij het stomen. Houd ook de hitte laag, want het kan niet zoveel hebben als koemelk.
Wij beheersen de kunst van het creëren van een romige en schuimige cappuccino met de soja van The Good Company ! Dit plantaardige alternatief heeft een lager vetgehalte vergeleken met volle koemelk, waardoor het gevoelig is voor hitte.
Heb je wel eens gewone havermelk gebruikt om schuim van te maken voor je cappuccino? Goede kans dat dit mislukt is, want het schuimt voor geen meter. Havervlokken bevatten namelijk totaal geen vetten, die je wel nodig hebt, en daarnaast zit er per 100 gram ook slechts 1,1 gram eiwitten in. Dit is te weinig.
Het gebeurt namelijk vaak dat de sojamelk té warm gebruikt wordt, of dat je koffie té warm is. Hierdoor gaat de sojamelk schiften en krijg je een vieze smurrie onderin je tas. Hoe voorkom je dit? Heel simpel: laat je koffie eventjes staan voordat je er de melk aan toevoegt.
Bij schuimvorming wordt de oppervlaktespanning van een vloeistof verlaagd en daardoor kan er een luchtbelletje ontstaan. Heel veel luchtbelletjes samen vormen schuim. Om te kunnen schuimen moet een stof dus surfactants bevatten. Een bijkomend effect van surfactants is dat ze vet oplossen.
In minder dan 140 seconden (of slechts 65 als u koud schuim wilt voor een ijskoffie of ijskoffie-espressodrankje) is de melk perfect opgeschuimd. Hoewel volle melk het romigste schuim levert, kan de L'OR Milk Frother ook werken met de magere, haver-, soja- of notenmelk van uw keuze.
Ze hebben qua voedingswaarde voordelen ten opzichte van halfvolle koemelk.Ze bevatten bijna evenveel eiwitten, minder verzadigde vetten (de "slechte" vetten) en meer vezels. Wil je gewone melk vervangen door sojadrink, kies dan wel voor een verrijkt product zonder toegevoegde suikers.
hoe meer de melk verwerkt is, hoe beter die schuimt. Dus houdbare, gesteriliseerde melk schuimt als een trein, gepasteuriseerde melk schuimt minder. Hoe homogener de melk, hoe meer die zal schuimen. Melk schuimt door eiwit, niet door het vetgehalte.
Doe de melk in een hoge kop en houd deze in een hoek van 45 graden.Plaats de opschuimer en zet hem aan.Schuim 20 tot 45 seconden op, of totdat u de gewenste dikte hebt bereikt (voor een cappuccino wilt u meer schuim dan voor bijvoorbeeld een latte). Zorg ervoor dat u de opschuimer op en neer beweegt terwijl u opschuimt.
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art.