De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Begin 1900 populariseerde bistro-eigenaar Michel Lunarca de naam croque-monsieur door deze op satirische wijze te gebruiken nadat hij ervan werd beschuldigd dat er mensenvlees in zijn varkenssandwiches zat .
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Geïnspireerd door de klassieke Franse 'tosti': de croque madame!
Croque-monsieur is standaardtaal in België.
Standaardtaal in Nederland is tosti.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
De naam "croque madame" zou zijn ontstaan in de jaren 60. De naam is een woordspeling, aangezien het gebakken ei bovenop de sandwich op een vrouwenhoed lijkt .
In Frankrijk, van waar de croque-monsieur oorspronkelijk komt, wordt het brood meestal gebakken in de pan en wordt de croque-monsieur afgetopt met een laagje bechamelsaus en geraspte kaas en nog even onder de grill geplaatst.
Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.
Nee, een Croque Monsieur is niet ongezonder dan een dubbele boterham met hesp en kaas. Het toasten van het brood doet niets af aan de hoeveelheid voedingsstoffen.
De Croque Monsieur is de populairste sandwich van Frankrijk en een echte Franse klassieker. En omdat het Frans is, is het natuurlijk niet zo simpel als een plakje ham en kaas tussen twee sneetjes brood leggen.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Opnieuw opwarmen doe je zo
Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de gekoelde croque monsieur goed op gedurende 10 minuten. Als de boterham bevroren was, verleng dan de baktijd tot 25 minuten.
Ham-kaas sandwich
Hierin wordt vermeld dat Patrick Connolly , een Ierse immigrant in Engeland uit de 18e eeuw, een broodgerecht verkocht dat bestond uit de resten van een gepekeld en in plakjes gesneden varken, belegd met Leicester-kaas en een beetje eigeelsaus (een vorm van mayonaise) in een rond broodje.
Technisch gezien is de croque-monsieur een culinaire uitvinding uit Australië. Wanneer aboriginalnomaden terugkwamen van de jacht, hadden ze immers de gewoonte om hun vlees te bakken tussen twee koekjes van bloem. Die gevulde koekjes werden samengedrukt met behulp van een grote tang en gebraden boven een open vuur.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu).
In België is Belg, Belgisch en Belgische mogelijk. Op Belgische identiteitskaarten staat Belg – ook bij vrouwen. In Nederland is zowel Nederlands als Nederlandse mogelijk. In officiële documenten (rijbewijs, paspoort) wordt Nederlandse gebruikt.
Eieren bevatten naast vetten en eiwitten, ook ijzer, vitamine A, B2 en B12.Ze passen in een gezond voedingspatroon en zijn een goede vervanger voor vlees. Eieren horen in de Schijf van Vijf, maar je kunt ze niet onbeperkt eten.
Een croque madame is simpelweg een croque monsieur met een gepocheerd of gebakken ei erbovenop. Het verschil tussen de twee sandwiches heeft te maken met hoe het ei in de rest van de ingrediënten is verwerkt: Bij een croque monsieur wordt het brood in het geklopte ei gedoopt voordat het wordt gekookt (in de stijl van French toast) .
“Uitsmijter” heeft twee betekenissen in Nederland.Het kan een paar sneeën brood zijn, belegd met kaas en/of ham met daar bovenop een gebakken ei.In België heet dat een “croque madame”.
Volgens de resultaten zijn de favoriete sandwiches van Amerikanen: gegrilde kaas (42%), kip (40%), kalkoen (30%), ham (27%), tonijn (24%), ei (21%), pindakaas- en jammenbroodjes (21%) en gehaktballenbroodjes (19%).
Overal in Amerika kun je toast met roerei krijgen en vrijwel altijd krijg je er dan ook vlees (in de vorm van gebakken bacon of een worstje) bij. Tegenwoordig bieden steeds meer restaurants ook vegetarische extra's bij je toast met ei.
Helaas is het verder niet bekend hoe iemand dan de tosti heeft uitgevonden en waar ze dus deze naam voor hebben bedacht toen der tijd. Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer).