Het is niet poreus, hartstikke duurzaam en vocht- en vlekbestendig. En door de meer dan 60 kleurvariaties, heeft het 'marmer' altijd een unieke look.
Het is echt een natuurproduct. Van sommige marmersoorten is er zelfs maar één groeve.Daarnaast heeft marmer een bijzondere lichtval, vastheid en symmetrie. Dit is de reden dat marmer zo duur is.
In tegenstelling tot marmer is graniet door zijn samenstelling veel sterker.Het is beter bestand tegen slijtage dan marmer en minder gevoelig voor zuren. Daarom wordt het gebruikt in gebieden met veel verkeer of op plaatsen waar je vaak bent. Of het nu gaat om een keukenblad of een complete vloer.
In tegenstelling tot alle andere materialen is het niet eenvoudig om een prijs voor marmer te geven. Grofweg kunnen wij u aangeven dat de prijsniveaus ongeveer hetzelfde liggen als dat van graniet. Zo betaald u vanaf € 139 tot € 229 inclusief BTW per strekkende meter op basis van een blad van maximaal 6 cm diep.
Marmer is een harde steensoort, maar heeft een zachte toplaag. Marmer wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal. Zo wordt de steen bijvoorbeeld gebruikt voor bekende gebouwen, zoals het witte huis van Amerika en paleizen. Daarnaast komt het in veel huishoudens terug, bijvoorbeeld in de keuken en badkamer.
Marmer heeft vele decoratieve en structurele toepassingen. Het wordt gebruikt voor buitensculpturen en voor sculptuurbases ; in de architectuur wordt het gebruikt in buitenmuren en fineer, vloeren, decoratieve elementen, trappen en looppaden.
Behalve door het ontbreken van fossielen is marmer te herkennen aan zijn suikerachtige structuur, die vooral opvalt in breukvlakken.Typisch zijn verder de 'aders' in deze natuursteen.
De prijs van marmer per vierkante voet ligt meestal boven de $ 50. Maar de prijs per vierkante voet kan variëren, van $ 50 tot $ 120 .
Natuursteen zoals marmer is een veelvoorkomende keuze voor aanrechtbladen . Vanwege de natuurlijke schoonheid blijft marmer in witte of gekleurde tinten een populaire keuze voor dit gebruik.
De duurste marmersoort is de Portoro deze marmersoort is te herkennen aan de gouden aders die door de natuursteen lopen. Waar komt ons marmer vandaan? Wij bij Mooisa vinden het belangrijk dat ons marmer uit Europa komt hierdoor kunnen wij de kwaliteit die wij voor ogen hebben goed waarborgen.
Vergeleken daarmee is graniet koeler dan marmer vanwege de niet-poreusheid, natuurlijke vlekbestendigheid en hittebestendigheid van marmer. Marmer en graniet zijn beide populaire oppervlaktematerialen die geschikt zijn voor verschillende delen van het huis.
Gemiddeld kost een keukenblad van marmer tussen de €200,- en €350,- per meter. De uiteindelijke prijs is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen, dikte en vorm.
Waarom is marmer zo duur? Marmer is zo duur vanwege zijn eindige aard, duurzaamheid en tijdloze schoonheid . De natuursteen is gewild vanwege de luxe ervaring die het aan elke ruimte toevoegt. Bovendien is het proces van het omzetten van de ruwe stukken steen in weelderige platen van weelde energie-intensief.
Italiaans marmer wordt gewonnen uit steengroeven in de Apuaanse Alpen van Italië. De schaarste van deze hoogwaardige steengroeven heeft een aanzienlijke impact op de prijs van het marmer . Hoe zeldzamer het type marmer, hoe meer u kunt verwachten te betalen voor de exclusiviteit ervan.
De verontreinigingen in de oorspronkelijke kalksteen vervormen zich tot kleurrijke aderen en vlekken die zo herkenbaar zijn aan marmer. Naast de prachtige tekeningen is het mooie aan marmer dat dit materiaal een leven lang meegaat. Het is erg duurzaam – mits je het goed onderhoudt.
Marmer is niet bestand tegen zure en harde middelen. Ga dus niet aan de slag met een schuurspons, maar pak een zachte doek. En ook de schoonmaakazijn mag met zijn andere zuurhoudende schoonmaak vrienden in de kast blijven staan, want zure vloeistoffen zullen het oppervlak aantasten.
Gebruik een mes om het oppervlak van een aanrechtblad te krassen. De uitkomst geeft de hardheid van het mineraal aan. Als het mes een kras achterlaat, is de steen waarschijnlijk marmer . Als er geen krassen zijn, is de steen waarschijnlijk een veel hardere steen, zoals kwartsiet of graniet.
Hoe dichter het materiaal gepakt is, hoe meer materiaal je in dezelfde ruimte kunt krijgen. Daarom neigen hogere dichtheden ook naar hogere gewichten . Dit verklaart waarom zowel graniet als marmer zo zwaar zijn. Het zijn rotsen met een hoge dichtheid, wat betekent dat ze veel materiaal in een kleine ruimte verpakken.
Tip 2: groene zeep
Kies dan producten met weinig of geen zuren. Citroen of schoonmaakazijn zijn een no-go. Wel kun je marmer schoonmaken met een beetje groene zeep. Of kies voor speciale marmerreiniger (zoals deze voor een marmeren vloer), dan weet je zeker dat je goed zit.
Doen: Gebruik marmer voor het werken met deeg voor taarten, koekjes, zelfgemaakte pasta's en andere gebakken producten omdat het van nature antiaanbak is en koel blijft bij aanraking. Niet doen: Hak niets (vooral groenten) . Marmer kan messen beschadigen en gevaarlijke uitglijders kunnen gemakkelijk gebeuren.
Laat het marmer volledig uitharden nadat u de sealer hebt aangebracht. Dit kan 24 tot 72 uur duren, afhankelijk van het gebruikte product. Vermijd het gebruik van de douche gedurende deze tijd.