Hout kan niet goed tegen te veel en te heet water.Wanneer je hout in een vaatwasser wast, droogt het uit en kan het zelfs scheuren. In deze scheuren kunnen voedselresten trekken en je begrijpt: dat is niet erg hygiënisch. Houten snijplanken of pollepels kun je dus beter niet in de vaatwasser doen.
Een vraag die we vaak voorbij zien komen. Het antwoord is: nee. Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw houten snijplanken bij de rest van uw gerechten te gooien, is dat waarschijnlijk niet het beste idee . Wanneer hout tijdens een lange wascyclus aan zulke hoge hitte en vochtigheid wordt blootgesteld – en vervolgens wordt gedroogd – kan het kromtrekken, splinteren en uiteindelijk breken.
Metalen die gevoelig zijn voor aanslag, zoals koper en messing, kunnen hun glans verliezen en uiteindelijk beschadigen door agressieve reinigingsmiddelen, en moeten daarom ook niet in de vaatwasser. Bij pannen en ander kookgerei met een anti-aanbak kan de anti-aanbaklaag sneller afgebroken worden in de vaatwasser.
Houten keukengerei
Houten lepels of spatels kan je beter niet in de vaatwasser doen. Houten keukengerei kan niet goed tegen het hete water en de hitte die gebruikt wordt tijdens het drogen van de vaat. Het hout kan namelijk kromtrekken of zelfs haar vorm verliezen.
Conclusie – Wat Mag Niet in de Vaatwasser? Producten die (deels) gemaakt zijn van hout, gietijzer, porselein, emaille, plastic, zilver, aluminium, tin of koper kunnen over het algemeen het beste met de hand afwassen worden. Hetzelfde geldt voor koksmessen, thermosbekers en kristal.
Olijf- en acaciahout barst ook als het wordt blootgesteld aan extreme hitte, zoals in de vaatwasser, waardoor het te droog wordt . Was het alleen met de hand af met heet, licht sopje. Met de hand drogen in plaats van het aan de lucht laten drogen voorkomt dat het hout na verloop van tijd opzwelt of kromtrekt.
Vaatwassers maken het schoonmaken van de keuken sneller en efficiënter, maar het is belangrijk om te weten welke items het beste met de hand kunnen worden afgewassen. Hoewel de meeste dagelijkse vaat over het algemeen veilig is in de vaatwasser, kunnen items zoals hout, bepaalde potten en pannen, kristal en porselein en messen worden beschadigd door vaatwasmiddel en hoge temperaturen.
Check het symbool. Op de meeste producten die niet in de vaatwasser mogen, staat een symbool vermeld op de verpakking of op het product zelf. Dit symbool verschilt per merk, maar meestal zie je twee cirkels die borden moeten voorstellen en een aantal waterspetters.
Waarom mag een professioneel mes niet in de vaatwasser? Als je messen in de vaatwasser doet, dan vergroot dit de kans op beschadigingen aan het mes en worden ze sneller bot. Ook kan er – ondanks dat een mes van roestvrijstaal gemaakt is – roestvorming ontstaan.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om uw houten snijplanken bij de rest van uw servies te gooien, is dat waarschijnlijk niet het beste idee. Wanneer hout tijdens een lange wascyclus aan zulke hoge hitte en vochtigheid wordt blootgesteld – en vervolgens wordt gedroogd – kan het kromtrekken, splinteren en uiteindelijk breken .
Schone snijplanken
Houten snijplanken mogen niet in de vaatwasser worden gereinigd, omdat de hoge temperaturen en langdurig contact met water ervoor kunnen zorgen dat de planken kromtrekken. De beste manier om houten keukenplanken schoon te maken is onder stromend water met een spons en een beetje afwasmiddel.
Langdurige blootstelling aan water zal uw houten lepels beschadigen , dus vermijd het om ze in water te weken en doe ze nooit in de vaatwasser. Als het hout te veel water opneemt, wat kan gebeuren in de vaatwasser, zal het opzwellen en uiteindelijk barsten. Bovendien kan de hoge hitte van dit apparaat het hout kromtrekken en de afwerking ervan aantasten.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Bij de verbranding van hout komen chemische stoffen vrij. Bijvoorbeeld fijnstof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen en PAK Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen )'s. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid.
Wanneer je oude lepels of spatels kookt zoals in de cleaning hack, zullen de stoffen uit de meest oppervlakkige micrometers van het hout vrijkomen. “Dat ziet er misschien spectaculair uit, maar het is een logisch fenomeen. Het gaat om voedingsstoffen, maar ook om olie of vet dat het hout absorbeerde.
Zoek naar een symbool dat aangeeft dat het apparaat vaatwasserbestendig is
De meeste potten en pannen hebben een gravure op het handvat, terwijl de meeste schalen een label op de onderkant hebben. Roestvrij staal is vaatwasserbestendig; aluminium niet. Als u moeite hebt met het vinden van een label en niet zeker weet waar het materiaal van gemaakt is, huur dan een metallurg in.
Niet ál je keukenmateriaal mag je in de vaatwasser stoppen. Kristal is erg kwetsbaar en kan breken door de warmte van de vaatwasser. Ook kan kirstal zijn glans verliezen en dof worden. Producten uit aluminium, koper en tin kunnen ook beter niet in de vaatwasser, omdat deze hierin verkleuren.
niet in de afwasmachine. Was het liefst af zonder afwasmiddel en droog onmiddellijk af. Zo blijft je keukengerei lang mooi en voorkom je dat het hout – van bv. een snijplank – splijt.
Wat betekent 'vaatwasserbestendig' eigenlijk? Verrassend genoeg is er niet één universeel aanvaarde definitie van 'vaatwasserbestendig'. Maar over het algemeen wordt hiermee bedoeld dat het artikel bestand is tegen hoge temperaturen, wasstralen en vaatwasmiddel zonder dat het beschadigd raakt.
Vaatwassers en aluminium kookgerei – de feiten
Metaal doet het over het algemeen niet goed in een vaatwasser. Er is te veel kracht en druk, wat verkleuring en schade kan veroorzaken . Over het algemeen moet je aluminium kookgerei niet in de vaatwasser doen. Het is erg gemakkelijk beschadigd en gecorrodeerd.
Wees ijverig met uw kookgerei door altijd te controleren op vaatwasserbestendige markeringen voordat u potten of pannen in de vaatwasser zet . Als een item niet is gelabeld als "vaatwasserbestendig", voorkom dan mogelijke schade aan uw kookgerei door het met de hand afwassen.
Acaciahout wordt gekenmerkt door haar natuurlijke rode gloed.In het blad zijn vaak een opvallende tekening (vlamtekening) en wisselende kleurschakeringen te vinden.
Het is simpel, je wast je keukengerei gewoon af met heet sop en gebruikt de krasse kant van je spons. Dat doe je door ze op een handdoek of ergens anders neer te leggen, ze te laten drogen en je hebt er jarenlang plezier van. Het enige wat je verder nog moet weten, is dat je ze nooit in de vaatwasser moet doen .
Aluminium, koper en tin
Producten uit aluminium, koper of tin kunnen verkleuren in de vaatwasser. Was ze dus liever met de hand af.