Steeds meer onderzoeken laten zien dat een overmatige inname van suiker funest is voor de hersenen. Zo schaadt het ons geheugen en leervermogen en vergroot het de kans op neurodegeneratieve aandoeningen zoals dementie en alzheimer. Ook veroorzaakt suiker plotselinge pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
Hoge bloedglucosewaarden kunnen de functionele connectiviteit van de hersenen beïnvloeden , die hersengebieden met gedeelde functionele eigenschappen verbindt, en hersenmaterie. Het kan ervoor zorgen dat de hersenen atrofiëren of krimpen.
Suiker heeft een negatieve invloed op het hormoon serotonine (is van belang voor o.a. een gelukkig gevoel) en dopamine (is van belang voor o.a. concentratie en het nemen van initiatief). Geraffineerde suikers/ koolhydraten remmen bijvoorbeeld voldoende aanmaak van het hormoon dopamine waardoor jouw motivatie afneemt.
Gezond voedingspatroon zorgt voor minder fysieke én psychische klachten. Een Amerikaans onderzoek aan de Emory Universiteit in Atlanta heeft aangetoond dat te veel suiker eten ook kan zorgen voor meer depressie, angst en stress.
Dit gedrag kan extreme stemmingswisselingen veroorzaken door een overgeactiveerd beloningssysteem in de hersenen, veroorzaakt door de afgifte van het feelgoodhormoon dopamine. Onderzoeken tonen aan dat suiker ook gevoelens van depressie en de kans op schizofrenie kan vergroten bij mensen met een laag groeihormoon genaamd BDNF .
Conclusie. Suiker kan je emoties beïnvloeden. Op positieve wijze omdat je het associeert met feestelijke gebeurtenissen en omdat je er kortstondig energie van krijgt. Op negatieve wijze omdat het ontstekingen bevordert waardoor je minder geluksgevoel ervaart, minder weerstand hebt en dus sneller ziek kunt worden.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
Suikerconsumptie verhoogt de impulsiviteit om te eten . Overconsumptie van suiker leidt tot veranderingen in neurobiologische hersenfuncties die emotionele toestanden en daaropvolgend gedrag veranderen. Verslaving, stress, angst, bezorgdheid en depressie omvatten overlappende neurale mechanismen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat suiker de oorzaak is van hyperactief gedrag. Bij sommige mensen kan te veel suiker toch leiden tot klachten. Als je te veel suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels.
" Overtollige glucose in de bloedbaan kan ontstekingen veroorzaken en een giftig effect hebben op de hersenen door klontering van eiwitten, waardoor de bloedvaten naar vitale organen worden beschadigd . Dit kan de bloedstroom naar de hersenen verminderen, zenuwcellen beschadigen, het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer vergroten en bijdragen aan hersenmist", aldus Dr.
Tijdens het spijsverteringsproces worden de suikers en zetmeel omgezet in glucose. Deze wordt vervolgens door onze cellen omgezet naar energie die onze spieren, organen én hersenen laten functioneren. Zonder glucose kunnen onze hersenen niet functioneren, dus zomaar alle koolhydraten schrappen is niet gezond!
Het veroorzaakt stofwisselingsstoornissen .
Te veel suiker eten veroorzaakt een stortvloed aan symptomen die bekend staan als klassiek metaboolsyndroom. Deze omvatten gewichtstoename, abdominale obesitas, verlaagde HDL en verhoogde LDL, verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde triglyceriden en hoge bloeddruk.
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.
Mensen, ook die met diabetes mellitus type 2, kunnen moeilijk hun leefstijl veranderen. Kortetermijn-langetermijnproblematiek staat die gedragsverandering in de weg. Cognitieve dissonantie, de status quo-bias en de gewoontelus tezamen houden de kortetermijn-langetermijnproblematiek in stand.
Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Studie: Dagelijkse consumptie van een snack met veel vet en suiker verandert beloningscircuits in de hersenen. Snacks met veel suiker en vet zijn geweldig voor een incidentele traktatie, maar wanneer ze meerdere weken lang dagelijks worden genuttigd, kunnen ze de hersenen herprogrammeren en een verschuiving in eetvoorkeuren veroorzaken, weg van vetarm voedsel .
Een van de vervelende klachten bij diabetes is neuropathische pijn. En dit is vaak gelokaliseerd in de voeten. De suiker tast de zenuwen aan, en de functie ervan neemt dan af. Daardoor ontstaan dan gevoelloosheid, en pijn.
Verminderde acne – het schrappen van suiker stabiliseert insulineniveaus, waardoor de olieproductie en ontstekingen afnemen, wat leidt tot minder puistjes. Verbeterde hydratatie – zonder suiker houdt uw huid meer vocht vast, wat resulteert in een meer gehydrateerde en stralende teint.
Ook in je huid. Stop je met suiker eten, dan is de kans groot dat de ontstekingen verdwijnen en je huid gladder en gezonder wordt. Het stoppen met suiker heeft ook een positief effect op stoffen die je huid stevig en soepel maken. Het gaat om de stoffen elastine en collageen.
Diabetes, droge huid en jeuk
Oorzaak: uitdroging als gevolg van de afvoer van overtollige suikers via de urine. Die droge huid brengt dan jeuk met zich mee. Diabetes is daarnaast ook gelinkt aan problemen met de bloedsomloop die eveneens jeuk kunnen veroorzaken, vooral aan de benen en voeten.
Alleen bij mannen is een verband gevonden tussen een hoge suikerconsumptie en het ontwikkelen van psychische stoornissen. Meer dan 67 gram suiker per dag verhoogt de kans op een psychische stoornis met 23%. Bij vrouwen was er geen duidelijk verband te zien.
Voor suiker is er geen bewijs dat een kleine hoeveelheid klachten kan geven. Ook ontbreekt het bewijs dat suiker gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt. Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je weinig toegevoegd suiker binnen.
"Wanneer we suiker eten, stijgt onze bloedsuikerspiegel en reageert ons lichaam door insuline af te geven om deze te verlagen tot een veilig niveau . Vaak brengt de insuline de bloedsuikerspiegel te laag, wat vermoeidheid, prikkelbaarheid en honger kan veroorzaken", legt Masoud uit.