Mosterd wordt gemaakt door mosterdzaadjes te mengen met water, een zuur en zout. Welke kleur zaden hiervoor worden gebruikt bepaald de scherpte van de mosterd. Gele zaadjes leveren een milde mosterd op en zwarte zaadjes zorgen juist voor een erg scherpe smaak.
De mate van hitte in een bepaalde mosterd is direct gerelateerd aan het specifieke type zaad dat gebruikt is . Gele mosterdzaden (ook wel witte genoemd) zijn het mildst, terwijl bruine en zwarte zaden veel heter en scherper zijn.
Aan de mosterd worden diverse kruiden en specerijen toegevoegd, bijvoorbeeld mosterd met groene peper. Mosterdplanten, behorend tot de familie van de koolgewassen, worden gezaaid in maart, ze bloeien in juni en de oogst vindt plaats in september. De scherpe smaak van mosterd wordt veroorzaakt door mosterdolie.
Het heeft een typerende scherpe smaak variërend van mild tot pittig. Hoe scherp het product smaakt, is afhankelijk van het soort mosterdzaad dat wordt gebruikt. De meest gebruikte soorten zijn geel mosterdzaad, bruin mosterdzaad en oriental mosterdzaad.
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
We hebben geleerd dat de meeste soorten mosterd weinig calorieën, vet en suiker bevatten, dus het lijkt een van die voedingsmiddelen te zijn waar we van kunnen genieten. Ben-Asher zegt echter dat er nog steeds een paar voorzorgsmaatregelen zijn: " Het wordt als veilig beschouwd om dagelijks mosterd te consumeren en kan deel uitmaken van een gezond voedingspatroon.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Als het om afvallen gaat hoor je weleens dat er bepaalde producten zijn die de vetverbranding stimuleren. Rode peper, mosterd, groene thee en cafeïne bijvoorbeeld worden genoemd als vetverbrandende voedingsmiddelen.
Allylisothiocyanaat en 4-hydroxybenzylisothiocyanaat zijn verantwoordelijk voor de scherpe, hete en prikkelende sensatie in mosterd en in mierikswortel, wasabi en knoflook, omdat ze het warmte- en zuurgevoelige TRPV-ionkanaal TRPV1 op nociceptoren (pijngevoelige zenuwcellen) in de mond en neusholtes stimuleren .
Mosterdzaad bevat veel mineralen en gezonde Omega-3 vetten. De mineralen zorgen ervoor dat je je eten beter kunt verteren. Ook vermindert het de kans op aderverkalking en verlaagd het de bloeddruk. Daarnaast wordt van mosterd gezegd dat het een ontstekingsremmende werking heeft en een boost geeft aan je immuunsysteem.
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door allylisothiocyanaat , een fytochemische stof die voorkomt in planten uit de mosterdfamilie (Brassicaceae), zoals kool, mierikswortel of wasabi.
Geschiedenis. De Chinezen verbouwden drieduizend jaar geleden al mosterd. Zowel de Egyptenaren, de oude Grieken als de Romeinen kenden mosterd.
Wat mosterd de bite geeft, is een chemische reactie in de zaden van koud water. Hitte beschadigt deze reactie. Je kunt dus de pittigheid van je mosterd aanpassen door te variëren tussen koud en warm water .
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs. Maar ook koolhydraatrijke groenten zoals aardappelen, wortelen of peulvruchten bevatten zetmeel en zijn, zolang ze bij je gerecht passen, prima te gebruiken.
Allylisothiocyanaat (AITC) is een natuurlijk voorkomend onverzadigd isothiocyanaat. De kleurloze olie is verantwoordelijk voor de scherpe smaak van kruisbloemige groenten zoals mosterd, radijs, mierikswortel en wasabi.
Steengemalen of steengemalen mosterd is bijzonder rijk aan antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kenmerken kunnen de cognitieve functie verbeteren en de hersenen beschermen tegen verouderingsgerelateerde achteruitgang .
Waarom ga ik zweten van mosterd? Zweten als je hete of pittige dingen eet zoals mosterd komt vaak voor. Er is zelfs een naam voor voedselgerelateerd zweten: gustatory syndrome of Frey's syndrome . Mosterdzaad bevat een stof genaamd sinigrine die ook mierikswortel zijn kick geeft.
Hoewel het eten van mosterd er niet voor zorgt dat u 20 pond afvalt, kan het toevoegen van deze smakelijke smaakmaker aan uw afslankplan uw lichaam een extra vetverbrandingsboost geven . Verschillende onderzoeken hebben geconcludeerd dat sommige kruiden in mosterd, zoals capsaïcine, u kunnen helpen uw doelen te bereiken. Voedingsdeskundige Dr.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Het heeft een scherpe smaak en wordt vaak gegeten bij vette etenswaren zoals een bitterbal, rookworst en kazen, met als doel de spijsvertering te bevorderen. Maar doordat mosterd zo scherp is, kan het een slokdarm die al is aangetast door maagzuur verder irriteren en dat voel je meteen.
Eén theelepel mosterd kan je stofwisseling met 20% verhogen, volgens het Oxford Polytechnic Institute. Onderzoek van de Duke University liet zien dat testpersonen die aan cardio deden 30% minder trainden, maar net zoveel afvielen als degenen die alleen met gewichten trainden.
Mosterd kan bij allergie tot misselijkheid, braken en nierschade leiden.
Hoger metabolisme
Samen zorgen die mineralen ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en jouw lichaam je eten dus beter kan verteren. Daardoor heb je meer energie. Door het eten van mosterd daalt ook je bloeddruk, heb je een lagere kans op aderverkalking en wordt je immuunsysteem sterker.