Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Microgolven zijn niet-ioniserende straling, dus ze hebben niet dezelfde risico's als röntgenstralen of andere soorten ioniserende straling. Maar microgolfstraling kan lichaamsweefsels op dezelfde manier verwarmen als voedsel. Blootstelling aan hoge niveaus van microgolven kan brandwonden of staar veroorzaken .
Al ons voedsel bestaat uit moleculen. Wanneer je voedsel in de magnetron verwarmt, gaan deze moleculen door elektromagnetische stralen sneller bewegen.Daardoor ontstaat warmte. Je kunt het vergelijken met wanneer je je handen heel snel langs elkaar beweegt, dan voel je ook dat deze warmer worden.
Door de deur en behuizing van de magnetron kan ook een deel van de elektromagnetische straling naar buiten lekken. De fabrikant moet ervoor zorgen dat de sterkte van de elektromagnetische straling buiten het apparaat onder de blootstellingslimieten blijft.
Als magnetrons worden gebruikt terwijl ze kapot of veranderd zijn, is het mogelijk dat ze elektromagnetische straling lekken . Lekken van microgolfstraling zijn moeilijk te detecteren omdat je microgolven niet kunt ruiken of zien.
"Of het gezond is of niet hangt helemaal af van wát je opwarmt. De magnetron zelf voegt niks ongezonds aan het eten toe. Als je enkel kant-en-klaarmaaltijden eet met te weinig groenten en veel zout en verzadigd vet, dan is dat niet zo gezond.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Microgolfovens sturen elektromagnetische stralen uit. Langdurige blootstelling aan een hoge dosis (veel hoger dan bij opwarming of bereiding van voeding) van dergelijke stralen kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
" Magnetrons veranderen de smaak van eten, nemen veel ruimte in beslag en maken bijna alles papperig ," zegt ze. Nicole Robina, een publicist, is het met Shortt eens dat conventionele ovens de oplossing zijn. "Alles smaakt beter als je het in de oven opwarmt," zegt ze. "Het is de extra tijd waard."
Verwarm GEEN niet-eetbare producten in de magnetron
Magnetrons zijn bedoeld om voedsel te verwarmen, geen non-food items. Probeer nooit items zoals sponzen, papieren handdoeken, kleding of iets anders dat niet voedselveilig is in de magnetron te verwarmen. Dit kan uw magnetron beschadigen en kan een veiligheidsrisico vormen.
Zonder magnetron? Als je geen magnetron, oven of airfryer hebt, zijn er gelukkig ook andere manieren om het eten op te warmen. De eenvoudigste manier is eten opwarmen in een pan. Deze manier is goed voor bevroren soepen, stoofschotels en andere vloeibare gerechten.
Vitamines afbreken
Dat betekent niet dat de magnetron geen invloed heeft op uw voeding. Net als met andere kookmethoden kunnen hittegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamines, afgebroken worden omdat de hitte hun chemische samenstelling wijzigt. Hoe langer het kookproces duurt, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
De magnetron is een zuinige manier om je eten klaar te maken én vitamines te behouden. Je kunt alles wat je kookt of stoomt ook klaarmaken in de magnetron. Denk aan groente, aardappelen, vis en kip. Ook handig voor het opwarmen van maaltijden of het ontdooien van diepvriesproducten.
Het gebruiken van de magnetron is volgens de Universiteit van Nederland ook niet ongezond. Wanneer je eten verwarmt in de magnetron kan dit zelfs gezonder zijn dan wanneer je eten opwarmt in de pan omdat meer voedingsstoffen behouden blijven.
Maar ook niet alle plastic bakjes zijn geschikt voor dit apparaat. Wegwerpplastic kun je alleen gebruiken als erop staat dat het geschikt is voor de magnetron. Bij de vermelding pp of cpet zit je goed, zoals bij de stevige bakjes van de Chinees.
Plastic, inclusief Tupperware
Wegwerpplastic zoals dat voor yoghurt, kwark en andere voedingsmiddelen mag nooit in de magnetron . Dezelfde regel geldt voor plastic to-go-containers die niet duidelijk aangeven dat ze magnetronbestendig zijn. Gebruik ook geen gebarsten, oude of verkleurde plastic containers.
Bovendien is de temperatuur vrij laag (max. 100°C) en blijft het voedsel slechts korte tijd in de magnetron. Hierdoor bestaat er risico dat bij opwarmen (vooral van bevroren voedsel) bepaalde delen niet voldoende worden verhit om (ziekteverwekkende) bacteriën te doden.
Je kunt de restjes niet zomaar klakkeloos opwarmen. Het gerecht moet een temperatuur van minstens 82 graden bereiken als je er opnieuw van wilt eten. Anders krijg je te veel bacteriën binnen. Dat betekent ook dat je het eten halverwege even goed moet omroeren zodat de hitte gelijk verdeeld wordt.
Dus het koken van een gebraad in een oven leidt waarschijnlijk eerder tot verlies van voedingsstoffen dan het koken van het gebraad in een magnetron. En het koken van groenten leidt waarschijnlijk eerder tot verlies van voedingsstoffen dan het koken in de oven of magnetron. Dat komt omdat sommige voedingsstoffen uit het voedsel in het water lekken.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
Sommige bedrijven adverteren magnetronmaaltijden als caloriearm en optimaal om af te vallen. De meeste zijn echter niets meer dan een reclameval. Magnetronmaaltijden kunnen vol zitten met overtollige suikers, zout, kunstmatige smaakstoffen en calorierijke ingrediënten die uw gewicht in slechts enkele dagen kunnen verhogen .
Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt terwijl de binnenkant nog bevroren is. Er is geen exacte tijd te geven voor hoelang iets moet ontdooien.