Zo krijg je melkproducten met een verschillend vetgehalte: de volle melk met veel room, de halfvolle met minder en de magere melk zonder toegevoegde room. De room die overblijft, wordt verkocht. Bij magere en halfvolle melk is er dus geen of minder room nodig. Vandaar het prijsverschil.”
De prijs die boeren voor melk krijgen, ligt met ruim 60 cent per liter bijna twee keer zo hoog als een jaar geleden. Het aanbod van melk neemt bovendien af: door onder meer droogte geven koeien door heel Europa minder melk. “Bovendien is het veevoer erg duur,” zegt onderzoeker Nadia Menkveld van ABN Amro.
“Voor mensen die echter te maken hebben met overgewicht of cardiovasculaire risicofactoren, kan halfvolle of magere melk een betere optie zijn, omdat ze dezelfde essentiële voedingsstoffen leveren met minder calorieën en minder verzadigd vet .”
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
“Meestal is houdbare magere of halfvolle melk goedkoper dan volle melk. Dat komt omdat producenten de melk eerst koken en ontromen.Daarna wordt de room er gedoseerd weer aan toegevoegd.
Uit onderzoeken naar alleen zuivelproducten met een hoog vetgehalte, zoals volle melk, blijkt dat er een vrij consistent verband bestaat tussen volle zuivelproducten en een lager lichaamsgewicht . Dit suggereert dat volle melk een goede aanvulling kan zijn op een uitgebalanceerd, voedzaam dieet en dat het u kan helpen een gematigd gewicht te behouden.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Magere melk bevat hoogwaardige eiwitten (3,6-3,7 g/100 ml), met alle negen essentiële aminozuren. Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4.
Je hoort het wel eens: zuivelproducten zijn dikmakers... Maar dat klopt niet. Zeker niet als onderdeel van een gezonde voeding. Halfvolle en magere melk zijn met minder dan 1,8 g vet per 100 ml zelfs te beschouwen als vetarme producten.
Na een uitgebreide studie werd geconcludeerd dat het drinken van zuivel daadwerkelijk kan helpen om de niveaus van zowel goede als slechte cholesterol te verlagen . Bovendien onthulden de bevindingen dat mensen die regelmatig melk dronken 14 procent minder kans hadden om coronaire hartziekten te krijgen.
Als je wil vermageren, kies je beter niet voor volle melk. Deze bevat naast gezonde mineralen immers zeer veel vet. Koemelk drinken is het beste, maar als je deze niet graag lust kun je ook voor halfvolle melk gaan.
Melk bij de boer is nog goedkoper ook!
De melk hoeft niet eerst opgehaald te worden, verwerkt te worden in de fabriek en dan ook nog eens naar de supermarkt, waar jij weer de melk koopt. Dus als je goedkope melk wil kopen dan is het verstandig om naar de boer te gaan.
Deze trend schudt de industrie op, aangezien verwerkers premies van $1-$4 per honderd pond boven de prijs van Klasse III betalen, terwijl ze worstelen met een krap aanbod en een stijgende vraag. Er spelen verschillende belangrijke factoren mee, waaronder seizoensgebonden dalingen in de melkproductie, een toegenomen vraag naar zuivelproducten en nieuwe kaasfabrieken die online komen .
Door het krappere aanbod van melk en de toenemende vraag (wereldwijd) nam de gangbare melkprijs met ruim 17 euro per 100 kg melk toe en de biologische met bijna 9 euro per 100 kg melk in 2022. De opbrengststijging was voor de gangbare melkveebedrijven dus ruim dubbel zo groot als de stijging van de kosten.
1-2 liter vocht per dag is prima daar hoeft u het niet voor te laten staan. De eiwitten, suiker en vet zijn in een prima verhouding aanwezig. Dus als je alleen naar de melk kijkt en niet naar de andere voeding hoeft u dus niet bang te zijn dat u in verhouding ergens te veel of te weinig van binnen krijgt.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Sterker nog, als we magere melk drinken, lopen we mogelijk vetoplosbare voedingsstoffen zoals vitamine A en E mis . Halfvolle melk bevat weinig vet om een 'vetarm' voedingsmiddel te zijn, maar het bevat ook minder vetoplosbare vitamines dan volle melk .
Melk is rijk aan calcium, dat nodig is voor de opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden. Daarnaast bevat het vitamine A, B12 en D, en allerlei mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium. Het vet in volle melk helpt bij de opname van vetoplosbare vitamines, zoals A en D.
Het goede nieuws is dat een rapport uit 2019 suggereert dat het consumeren van volle zuivelproducten niet geassocieerd wordt met gewichtstoename . In plaats daarvan kan regelmatige zuivelconsumptie bijdragen aan een toename van de spiermassa en een afname van lichaamsvet. Vooral als je zuivel kiest boven koolhydraatrijke voedingsmiddelen.
'Twee glazen melk per dag is goed voor je'
"In zuivel zitten belangrijke bouwstenen, zoals calcium, vitamine B12 en B2. Daarbij staat niet aangegeven of het melk, yoghurt of kaas is. Wat je kiest, is niet zo belangrijk, maar wel dat je twee porties zuivel binnenkrijgt.
Antwoord en uitleg:
De melkproducenten betalen de boeren op basis van de componenten die in de melk aanwezig zijn, waaronder het botervet en de melkeiwitten. Daarom zijn de kosten die de zuivelbedrijven maken bij de productie van magere melk laag, waardoor het bedrijf minder kan vragen voor de magere melk.
Ja, je leest het goed. Melk aan planten geven is een wondermiddel om een gezond uitziende plant te krijgen: het maakt de bladeren groener en glanzend. Een truc die zowel werkt bij kamerplanten als bij tuinplanten, zoals de tomatenplant.