Het binnenste van je cake rijst echter wel door: en dan komt er in het midden een uitstulping en vaak ook een barst. Om dat te voorkomen bak je de cake wat langer bij een lagere temperatuur (150-160 graden).Het beslag heeft dan meer tijd om gelijkmatig te rijzen, zowel de zijkant als het midden.
Zet je de oventemperatuur te hoog, dan is de buitenkant eerder gaar dan de binnenkant. Er vormt zich al een krokant laagje, terwijl de cake aan de binnenkant nog verder gaart en rijst. Door dit rijzen, knapt hij letterlijk uit zijn voegen. Resultaat: een scheur in de bovenkant.
De cakevorm warmt veel sneller op dan de rest van de cake . Hierdoor worden de randen al hard voordat de cake helemaal is gerezen, en terwijl de rest van de cake bakt, rijst het midden en ontstaat er een koepel. Om te voorkomen dat je cake gaat koepelen, bekleed je de buitenkant van je cakevorm met een dubbele laag aluminiumfolie.
Chef-kok Cheryl Day biedt nog een alternatief: “ Als je de randen van de pan bekleedt met een dubbele laag stevige aluminiumfolie, voorkom je dat de pan te snel opwarmt en dat de cake in het midden bol gaat staan.”
Waar bak je in de oven? Eigenlijk bak je altijd in het midden van de oven, tenzij anders staat vermeld in het recept. Mijn appeltaarten bak ik bijvoorbeeld altijd iets onder het midden. Bij twijfel kun je voor hoge taarten (zoals een appeltaart), aanhouden dat ze iets onder het midden moeten.
Om ongelijkmatig bakken te voorkomen, is het essentieel om ervoor te zorgen dat u de ovenschaal op het middelste rek van de oven plaatst , wat ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. Vermijd het te vaak openen van de ovendeur tijdens het bakken, omdat dit een daling van de temperatuur van de oven kan veroorzaken en het bakproces kan verstoren.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Verlaag de oventemperatuur .
Verlaag in plaats daarvan de temperatuur naar 325°F. Door de oventemperatuur te verlagen, vertraagt u de rijsmiddelstijging, dus in plaats van de gevreesde koepel, krijgt u cake met een prachtige platte bovenkant. Houd er wel rekening mee dat de lagere temperatuur een langere baktijd vereist.
Als uw oven te heet is:
Uw korst kan te donker zijn.Uw korst kan barsten of scheuren .
er kunnen verschillende redenen zijn waarom je taartjes niet hoog worden: niet genoeg beslag in je vorm, niet luchtig genoeg geklopt, eieren te koud, oventemperatuur die niet goed is.
De cakevorm warmt sneller op dan de cake : Als dit gebeurt, worden de randen van de cake hard voordat de cake goed is gerezen. Dus terwijl de rest van de cake bakt, rijst deze in het midden en ontstaat er een koepel.
Deeg laten rijzen is erg belangrijk voor de smaak en textuur van zelfgebakken brood. Tijdens het rijzen produceert het gist of de zuurdesem kooldioxide. Dit zorgt voor een mooi luchtig en goed gerezen brood. Hoe langer en langzamer je brooddeeg laat rijzen, des te lekkerder de smaak en textuur van het brood.
Cake doming treedt op wanneer de randen van uw cake sneller bakken dan het midden , waardoor het midden hoger komt te staan. Omgekeerd zakken cakes vaak in doordat ze niet helemaal gaar zijn, waarbij het midden nog niet helemaal is uitgehard, of doordat de ovendeur te vroeg wordt geopend, waardoor de temperatuur plotseling daalt.
Cake is nog niet gaar
De voornaamste reden dat een cake instort, is omdat hij van binnen nog niet goed gaar is. Het midden is dan nog niet stevig genoeg om de cake zijn vorm te laten behouden. Controleer altijd of een cake gaar is, voordat je deze uit de oven haalt.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
Het beslag bevat te veel rijsmiddel . Te veel bakpoeder zorgt ervoor dat een cake te snel en te veel rijst, waardoor deze barst of over de randen van de vorm heen valt.
Als je cake hard is, ligt het probleem waarschijnlijk in het kloppen . De boter moet in de beginfase goed worden geklopt om het mengsel voldoende lucht te geven voor een lichte en luchtige textuur. Om dit te bereiken moet de boter lauw zijn en dus niet te hard.
Het standaardtemperatuurbereik voor het bakken van de meeste cakes ligt tussen 325°F en 350°F (160°C en 180°C). Dit bereik werkt goed voor veel klassieke cakes, waaronder biscuit- en pondcakes. Een traditionele veganistische chocoladecake bakt bijvoorbeeld meestal op 350°F, wat zorgt voor een vochtige en rijke textuur zonder te gaar te worden.
De ovendeur mag altijd geopend worden tijdens het bakken. Er zal natuurlijk een warmteverlies optreden in de oven en dit zal het bakproces vertragen. In principe moet gebak tijdens de volledige baktijd op dezelfde temperatuur gebakken worden.
Hoe komt dat? Dat komt door het ongelijkmatig rijzen van de cake. Een scheur in een cake hoort eigenlijk een beetje bij een zelfgebakken cake.
“Een cake zakt in als hij niet gaar is”, verklaart Van Gorp. Laat hem dan gewoon nog wat langer in de oven. “Misschien op een lagere temperatuur. Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Temperatuur van de oven
Merk je dat de bovenkant van je cake of cupcakes te snel bruin wordt, dan staat je oven te hoog. Een ideale temperatuur voor het bakken van een cake is 160 graden.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
CAKES. Het wordt vaak aanbevolen om een conventionele oven te gebruiken bij het bakken van cakes . De geblazen lucht van convectieovens kan scheve resultaten veroorzaken in gerechten zoals cake, soufflés, vla en flans, terwijl conventionele ovens vaak beter zijn in het helpen van gebakken goederen om het vocht vast te houden dat nodig is in veel recepten.