Over de oorsprong van de naam croque-monsieur bestaat weinig zekerheid, maar hetzelfde geldt voor de croque-madame. Er wordt wel eens verwezen naar de dameshoeden van begin vorige eeuw; het spiegelei zou vaag aan die hoofddeksels herinneren.
Geïnspireerd door de klassieke Franse 'tosti': de croque madame!
Croque madame komt van de Franse termen "croque", wat crunch betekent, en "madame", wat vrouw betekent. Men denkt dat de sandwich zijn naam te danken heeft aan de gelijkenis met een vrouwenhoed wanneer deze met een spiegelei wordt bedekt .
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
De naam "croque madame" zou zijn ontstaan in de jaren 60. De naam is een woordspeling, aangezien het gebakken ei bovenop de sandwich op een vrouwenhoed lijkt .
Monte Cristos zijn zoet-zout-pittig, terwijl Croque Madames hartig zijn . In de Monte Cristo komt het vochtelement van mosterd en frambozenjam, terwijl in de croque madame het vocht afkomstig is van de zachte eidooier en bechamelsaus.
“Uitsmijter” heeft twee betekenissen in Nederland.Het kan een paar sneeën brood zijn, belegd met kaas en/of ham met daar bovenop een gebakken ei.In België heet dat een “croque madame”.
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Want de beroemde Franse croque monsieur is niet zomaar een broodje met ham en kaas, maar een creatie die de titel van beste sandwich ter wereld verdient : twee sneetjes witbrood, belegd met lagen beenham en Gruyère- of Emmentalerkaas, plus een beetje Dijonmosterd, geroosterd tot ze knapperig en smeuïg zijn, en vervolgens belegd met de ...
Om je croque mooi goudbruin en krokant te bakken, besmeer je de buitenkant met boter.
Croque Madame en de Croque Monsieur zijn variaties op dezelfde sandwich. Beide zijn gebaseerd op pain de mie. Beide zijn gelaagd met ham en Gruyère kaas en verrijkt met bechamelsaus. Maar een Croque Madame sandwich is belegd met een gebakken of gepocheerd ei .
Ham-kaas sandwich
Hierin wordt vermeld dat Patrick Connolly , een Ierse immigrant in Engeland uit de 18e eeuw, een broodgerecht verkocht dat bestond uit de resten van een gepekeld en in plakjes gesneden varken, belegd met Leicester-kaas en een beetje eigeelsaus (een vorm van mayonaise) in een rond broodje.
Croque-monsieur is standaardtaal in België. In informele gesproken taal wordt ook de verkorting croque gebruikt. Standaardtaal in Nederland is tosti.
Is een croque-madame gezond? Dat hangt er vooral vanaf hoeveel je er eet. Met één croque-madame zit je al gauw rond de 450 calorieën. Eet je er twee, dan is dat dus het dubbele en heb je wel een flinke lunch op.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
Dit is weer afgeleid van het woord 'tostare', wat toast betekent. Toast is weer een Engels woord dat wij hebben overgenomen. Het woord 'tosti' komt dus van de Italiaanse taal en kunnen we terugbrengen naar iets wat 'geroosterd' betekent.
Een Croque Monsieur gemaakt van twee witte boterhammen, besmeert met halfvolle boter, twee plakken Goudse kaas en één plak hesp bevat 380 kilocalorieën en 20 gram verzadigd vet.
In de Verenigde Staten is de Monte Cristo (een broodje met ham en kaas, vaak gedoopt in ei en gebakken) een populair gerecht in restaurants.
MERDE-CROQUE
Croque Monsieur werd begin 1900 in Parijs uitgevonden. Het verscheen in 1910 op het eerste menu in de Bel Age, een bistro aan de boulevard des Capucins in Parijs.
Croque Boem Boem is een bijzondere tosti variant gevuld met een zelfgemaakte bolognaise saus. Eenvoudig grillen in de Airfryer.
Een Croque Monsieur is niet echt een ontbijtgerecht , maar wordt in Frankrijk meer als lunchgerecht beschouwd. Vaak wordt het geserveerd met friet en een simpele salade.
De mensen die zeggen dat een tosti in de pan gebakken hoort te worden, adviseren om boter of mayonaise (of beiden) op de buitenkant te smeren. Dat zorgt voor knapperig brood. Bak hem in dit geval op een middelmatige stand. Bij hoog vuur smelt de kaas wel, maar wordt het brood niet krokant.
Geroosterd zuurdesembrood met duxelles van boschampignons, gestoofde spinazie en jonge Cantal kaas, afgewerkt met gebakken champignons, een spiegelei en een kruidensalade.
Herkomst. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Duitsland, uit de regio rond Berlijn. Hier werd het Strammer Max genoemd. Bij de Strammer Max wordt het brood in de pan geroosterd en ook de ham gebakken, waarna het ei (of de eieren) over de ham gebakken wordt.
Het Franse woord croque betekent 'knapperig', dus de naam van dit gerecht betekent letterlijk ' knapperige meneer '. Het is een woordspeling en een opmerking over de knapperigheid van het brood en de gefrituurde buitenkant van deze warme sandwich.