Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
Ligt eraan welke pan je hebt, als je een pan hebt van kunststof met een deksel eraan zit hier een filter in, deze frituurpan doe je dicht, door het filter kan de lucht ontsnappen als je een rvs pas hebt met een losse deksel, deze laat je eraf zodat het vocht/vet weg kan.
Frituren – doe nooit een deksel op de pan als u frituurt, want de stoom die ontstaat verzamelt zich op het deksel en druppelt terug in de hete olie. Dit is gevaarlijk, want de hete olie kan uitbarsten en u kunt er brandwonden door krijgen.
Ook zijn er friteuses waarbij je het deksel kunt sluiten. Meestal moet je met het deksel open frituren, maar er bestaan ook frituurpannen die je met gesloten deksel kunt gebruiken. Heeft jouw frituurpan deze opties niet? Zet dan je frituurpan op het fornuis onder de afzuigkap.
Het doel van een deksel, zoals bij elke kookpan, is om warmte en, nog belangrijker, vocht vast te houden . Bij het frituren is vocht iets dat je zo snel mogelijk wilt verwijderen, omdat het karamellisatie en een knapperige textuur voorkomt.
Vocht verstoort ook het creëren van een gekarameliseerd, knapperig oppervlak op roergebakken en gefrituurde gerechten. Alle gerechten geven wat stoom af tijdens het koken, dus het is belangrijk om het deksel van de pan te laten tijdens het frituren, zodat de stoom verdampt in plaats van zich op het deksel te verzamelen en terug te druppelen in de hete olie .
CHIPS MAKEN
Wees voorzichtig bij het frituren: Laat de pan niet onbeheerd achter. Als de pan te heet wordt, haal hem dan van het vuur. Zorg dat de pan altijd volledig bedekt is met een deksel of een bakplaat, voor het geval er brand ontstaat . Leun niet over de pan. Doe het voedsel voorzichtig in de pan, anders kan er hete olie op u spatten.
Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia's, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten.In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen. Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.
Voor het frituren
Leg een krant onder de friteuse voor het spatten. Vul de friteuse tot het maatstreepje. Vul een gewone pan tot maximaal de helft met frituurvet.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Als u een frituurpan gebruikt, zorg er dan voor dat u de frituurmand niet te vol doet , want dat kan leiden tot onvoldoende gaarheid, ongelijkmatig koken en overlopen van de olie. Om te voorkomen dat u olie spettert of uzelf verbrandt, mag u de frituurmand niet aanraken of er voedsel in doen terwijl de mand in de olie is ondergedompeld. Het is belangrijk om uw frituurpan nooit onbeheerd achter te laten.
Door de pan af te dekken voorkom je ook dat de bovenkant uitdroogt, wat resulteert in mals vlees . Als je echter de hele tijd het deksel erop laat, zal de kip stomen en een zompige laag krijgen. Je moet de pan van het vuur halen en de hitte iets verhogen, zodat de huid knapperig en bruin wordt.
En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.
Dek je pan altijd af als je de warmte binnen wilt houden . Dat betekent dat als je iets aan de kook wilt brengen - een pan water om pasta te koken of groenten te blancheren, een portie soep of een saus - je dat deksel erop moet doen om tijd en energie te besparen.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Als u geen vaatwasbestendige frituurpan heeft kunt u ook alleen het vaatwastablet gebruiken. Vul de frituurpan voor ¾ met koud water en hang het frituurmandje erin. Voeg vervolgens het vaatwastablet toe aan de pan en zet de friteuse aan op 90 °C voor maximaal 10 minuten lang.
Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en is 100% natuurlijk niervet afkomstig van onze grasgevoerde runderen. Geschikt om in te bakken en om in te frituren. Ons ossewit wordt diepgevroren geleverd en kan ontdooit uit de koelkast tot wel 8 maanden bewaard worden.
Waarom je geen water moet gebruiken
Doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken, ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel.
Het blussen van een frituurbrand vraagt om een andere aanpak dan het bestrijden van een brand op bijvoorbeeld hout, stof of textiel. Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen.
Ze zijn niet effectief voor grote branden die groter zijn dan de deken, omdat ze grotere vlammen niet kunnen bedekken of doven. Als de brand te intens is of als u er niet veilig bij kunt, zal een branddeken niet helpen. Bovendien zijn ze niet geschikt voor elektrische branden of branden waarbij ontvlambare gassen of metalen betrokken zijn.
Bewaar de gesneden friet in een bak koud water. Zo verkleuren ze niet en wordt er wat zetmeel aan de aardappel onttrokken, waardoor ze knapperiger worden.
Houd het deksel van uw frituurpan gesloten
Ten eerste fungeert het als een schild dat voorkomt dat er per ongeluk hete olie op spat, wat brandwonden kan veroorzaken.
Deze stap wordt vaak overgeslagen bij het maken van zelfgemaakte frietjes, maar het is misschien wel een van de belangrijkste! Door je frietjes in koud water te weken , verwijder je overtollig zetmeel, wat zorgt voor knapperige, goudbruine frietjes ! Het koude waterbad helpt de frietjes ook hun vorm te behouden en draagt bij aan een luchtige binnenkant.