Dankzij het deksel kun je gerechten niet alleen gemakkelijk bewaren, maar ook direct opwarmen zonder de smaak of kwaliteit te verliezen. Deze schalen zijn ideaal voor het bewaren van maaltijden in bewaardozen en vershoudbakjes, zodat je restjes eenvoudig kunt opbergen en later opnieuw kunt gebruiken.
Tip: Er zijn ook ovenschalen met een deksel. Hiermee kan je een ovengerecht langer warm houden.
Door een ovenschotel af te dekken, worden hitte en stoom vastgehouden en wordt de ovenschotel gaar . Je moet echter ook de deksel eraf halen om een knapperige, bruine bovenkant te krijgen. Of je een ovenschotel in de oven afdekt, hangt af van wat je maakt en of de ingrediënten erin al gaar zijn als het gerecht de oven in gaat.
Er bestaan geen regels voor het afdekken van een ovenschotel. In heel wat gevallen is het niet nodig om dit te doen, en andere keren net wel. Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden.
- Groenten afgieten na het koken voordat je ze in de ovenschotel doet. Je kunt extra vocht uit de groenten halen door met een pollepel het vocht eruit te drukken. - Laat de saus langer inkoken. - Voordat je de ovenschotel aansnijdt kun je het gerecht even laten rusten.
Controleer het waterniveau van de stoom die voor de oven wordt gebruikt . Overbelast de oven niet. Gebruik ventilatoren en dempers: De luchtvochtigheid in bestaande ovens wordt meestal geregeld door afzuigventilatoren met vaste snelheid en afzuigdempers. De luchtvochtigheid in nieuwe ovens wordt meestal geregeld door afzuigventilatoren met variabele snelheid.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Over het algemeen wil je een ovenschotel het grootste deel van de kooktijd afgedekt met aluminiumfolie bakken . Door de ovenschotel af te dekken, wordt vocht vastgehouden en wordt voorkomen dat het uitdroogt. Als je de ovenschotel niet afdekt of te snel weghaalt, zal de ovenschotel uitdrogen.
Bij een waterige gratin zit er te veel vocht in de pan. Gebruik vastkokende aardappelen, deze verliezen minder vocht.
Te lang afgedekt of onbedekt laten.
Door een ovenschotel af te dekken, blijft het gerecht gelijkmatig gaar, blijft het sappig en voorkomt het aanbranden . Door het niet af te dekken, wordt het gerecht bruin, knapperig en kan er stoom ontsnappen.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd.
Waterige groenten kunnen vocht verliezen tijdens het koken , waardoor uw ovenschotel soeperig en onaantrekkelijk wordt. Gelukkig is de oplossing eenvoudiger dan u zou denken: vervang verse groenten door diepvriesgroenten.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal. De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
6. Gebruik van een ovenschaal onder gerechten. Wanneer je gerechten zoals pizza of taart in de oven bereidt, is de kans groot dat er ingrediënten of vetdruppels op de bodem van de oven terechtkomen. Een simpele truc om dit te voorkomen is door een extra ovenschaal op de onderste richel te zetten.
Een glazen ovenschaal laat mooi de laagjes in je gerecht zien. De schaal leent zich daarom perfect voor bijvoorbeeld lasagne of bijvoorbeeld een koud gerecht met laagjes zoals tiramisu! Naast dat het dus de inhoud van de schaal mooi laat zien is glas net als aardewerken schalen vaatwasserbestendig.
Als je vis bakt, groenten roostert of een stuk vlees klaarmaakt voor het avondeten vanavond, is de kans groot dat je je eten in aluminiumfolie wikkelt. Wat je misschien niet beseft, is dat een deel van de folie in je maaltijd terechtkomt – en dat kan slecht zijn voor je gezondheid .
Wil je een gerecht koel houden? Omwikkel het dan met de glanzende kant van de folie naar buiten. Ook een ovenschotel die je wilt beschermen tegen bruin verbranden dek je op deze manier af.
Tenzij voedsel wordt ingevroren, is het het veiligst en levert het de beste kwaliteit op om de meeste bederfelijke voedingsmiddelen niet meer dan een dag voor een maaltijd te bereiden. Stel bijvoorbeeld een groenteschotel een dag van tevoren samen, zet deze in de koelkast en bak deze op de dag van uw diner.
Aluminiumfolie gebruiken om uw oven schoon te houden kan verleidelijk zijn, maar een oven bekleden met folie verhoogt de intensiteit van de hitte op ovenoppervlakken, wat kan leiden tot oppervlakteschade zoals krassen of afbrokkeling van de porseleinen afwerking en schade aan verwarmingselementen . Het kan ook voorkomen dat er gelijkmatig wordt gekookt.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
“Een van de redenen dat je je eten altijd moet afdekken is omdat bacteriën overal in de koelkast zitten. Verschillende producten kunnen elkaar besmetten. Door je voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling over kunnen springen.” Ook kan het eten uitdrogen.
Wanneer u een gebraad in de oven bereidt, laat het dan onbedekt totdat het de gewenste gaarheid heeft. Nadat u het uit de oven haalt, dekt u het af met folie en laat u het 15 minuten staan voordat u het aansnijdt . Hierdoor kunnen de sappen zich herverdelen, waardoor ze niet weglopen tijdens het aansnijden en u geen droog, teleurstellend vlees krijgt.
Stoom in de oven tijdens de eerste paar minuten van het bakken van brood heeft veel voordelen. De vochtige stoom vernieuwt de gist in het deeg . Stoom geeft brooddeeg de tijd om uit te zetten: het toegevoegde vocht voorkomt dat het deeg uitdroogt voordat het de tijd heeft gehad om te rijzen.
Als er rook of stoom uit de oven komt, kan dit normaal zijn. Er zit een ventilatieopening op de oven en afhankelijk van het gerecht dat wordt gekookt, kan het normaal zijn om stoom en dampen uit de ventilatieopening van de oven te zien komen tijdens het bakken of braden . Het is ook normaal dat er warmte van de ventilatieopening naar het kookoppervlak wordt overgebracht.