Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen. Om de aangebrande etensresten te verwijderen, kan je de pan best even laten weken in wat water en schoonmaakazijn.
Het voornaamste probleem ligt vaak bij achtergebleven vet. Na het koken kan vet zich opbouwen en carboniseren, wat resulteert in een kleverige en verkleurde laag die moeilijk te verwijderen is. Bij volgend gebruik bakt uw eten niet op de antikleeflaag, maar op deze laag gecarboniseerd vet, wat aanbranden veroorzaakt.
Er zijn twee manieren waarop antiaanbakpannen kunnen verbranden: droge verhitting en oververhitting . Droge verhitting treedt op wanneer u uw antiaanbakpan gedurende langere tijd verhit zonder dat er iets in zit. Om droge verhitting te voorkomen, voegt u altijd kookvet of andere ingrediënten toe aan uw pan voordat u het vuur aanzet.
Oververhitting van de pan
Een van de meest voorkomende oorzaken van aanbakken is oververhitting. Als je pan te heet wordt, kan de antiaanbaklaag beschadigd raken. Dit maakt het oppervlak minder effectief en veroorzaakt aanbakken.
Een roestvrijstalen of gietijzeren pan met een dikke bodem heeft deze laag nog niet en daarom moet je die zelf creëren door de pan in te branden. Dit moet je doen voordat je de pan gaat gebruiken, zodat je er daarna zonder problemen mee kunt bakken en braden.
Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best. Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan.
Omdat het aluminium de roestvrijstalen pan vrij snel opwarmt en de hitte vasthoudt , kan voedsel snel verbranden. Aan de positieve kant van een verbrande pan is dat het verwijderen van verbrande vlekken op roestvrij staal gemakkelijker is dan je zou verwachten.
Maar er is nog een andere truc om je roestvrijstalen pan anti-aanbak te maken. Dit proces heet inbranden. Zet de RVS-pan op het vuur of de kookplaat en zorg dat-ie gelijkmatig opwarmt tot ongeveer 100 graden Celsius.
TIP: Gebruik nooit hoge hittestanden . Fabrikanten van antiaanbakpannen zoals DuPont raden consumenten aan de pannen niet boven een 'medium' hitte te gebruiken. Dit is om de antiaanbakoppervlakken te beschermen en schade te voorkomen. De maximale ovenbestendige temperatuur voor gebruik met antiaanbakpannen is 200°C / 400°F.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Een stuk of vijf keer is meestal voldoende. Laat het afkoelen. Laat de pan volledig afkoelen voordat je deze gebruikt of opbergt. Je roestvaststalen pan is nu ingebrand en klaar voor gebruik!
Houd altijd een deksel bij de hand tijdens het koken . Als er een klein vetbrandje ontstaat, schuif dan het deksel over de pan en zet de brander aan. Draai de handgrepen van de pan en de pot naar binnen, zodat ze niet gemakkelijk omver kunnen worden gestoten. Gebruik ovenwanten wanneer u voedsel controleert of uit de oven of het fornuis haalt.
Een onbeschadigde pan met antiaanbaklaag gaat maximaal vijf jaar mee. Als de laag in je pan ook maar een beetje beschadigd is of als de bodem is kromgetrokken, kun je de koekenpan beter weggooien.
Maak je pan eerst nat met water en giet er dan de melk in, hou het vuur laag op deze manier voorkom je dat de melk gaat kleven en aanbranden.
Als eerste keuze om in te bakken raden wij boter aan, maar je kan ook kiezen voor een olie met een hoog verbrandingspunt zoals zonnebloem- of pindaolie. Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden.
Doe wat citroensap met een laagje kokend water in de pan en laat dit een kwartiertje doorkoken. Een andere optie is je aangebrande pan schoonmaken met azijn. Doe een laagje azijn in de pan met wat koud water. Laat dit een kwartiertje weken.
Sommige merken raden aan om uw antiaanbakkookgerei maandelijks te kruiden, terwijl andere zeggen dat het eens in de zes maanden is . Over het algemeen geldt dat als u merkt dat uw antiaanbakkookgerei niet meer zo antiaanbak is als voorheen, het waarschijnlijk tijd is om het opnieuw te kruiden.
Gebruik geen enkele pan, inclusief antiaanbakpan, boven de juiste rookpunten. Als een pan begint te roken, is dat een teken dat de olie is afgebroken en dat het tijd is om het vuur lager te zetten. Oververhitting kan leiden tot het vrijkomen van dampen.
Volgens Staley is de kans groter dat voedsel aanbakt als de pan niet voorverwarmd is . Hetzelfde geldt voor koken op hoog vuur, waardoor het vet in de pan afbreekt en de barrière tussen het voedsel en het roestvrij staal afneemt.
In roestvrijstalen pannen kan men prima een mooi stukje vlees scherp aanbraden, maar het bakken van aardappelen, ei, omelet of pannenkoek is voor veel mensen een ramp omdat het snel aanzet en vast bakt.
Houd een gematigde warmte aan
Gebruik medium tot gematigde hitte om schade aan uw pan en het eten erin te voorkomen. Oververhitting van uw pan kan ook schade toebrengen aan de olie die u gebruikt om mee te koken. Het enige moment om de hitte hoog te zetten is wanneer u vloeistoffen kookt.
Aluminium mag niet worden gebruikt in een pan als het direct in contact komt met voedsel. Pannen van aluminium hebben dus altijd een anti-aanbaklaag. Aluminium is licht en kan goed warmte geleiden. Bij normaal gebruik zijn pannen gemaakt van aluminium met een anti-aanbaklaag veilig.
De meeste roestvrijstalen potten en pannen zijn bedoeld om te worden gebruikt bij matige hitte en kunnen technisch gezien temperaturen tot 500 of 600 graden Fahrenheit weerstaan. Een grill kan veel heter worden, wat het metaal kan beschadigen en kromtrekken .