Maak je een open lasagne? Dan komt het voorkoken van de vellen wel van pas. Als je dit niet doet dan worden de vellen te hard, omdat er minder saus tussen zit. Kook ze liefst één voor één in een ruime pan met water en flink wat zout, en laat de vellen drogen op een schone keukenhanddoek.
Maar hoe maak je lasagnebladen zacht en zorg je ervoor dat jouw lasagne perfect lukt? Lasagnebladen kan je kort voor koken voordat je er lasagne van maakt en het in de oven zet. Laat de lasagnebladen na het koken drogen en maak daarna jouw eigen lasagne.
Haar geniale truc is om je gewone lasagnevellen even in heet water te weken . Hierdoor worden ze iets zachter, waardoor ze helemaal niet meer hoeven te koken.
Kook de lasagnebladen met een snufje zout, afgedekt, 5 - 6 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af in en vergiet en spoel kort af met koud water. Ga meteen door met stap 6. Tip: Als je te lang wacht, gaan de lasagnevellen aan elkaar plakken.
En tot slot, om te voorkomen dat je lasagne uitdroogt, kun je de bovenkant tijdens het bakken afdekken met aluminiumfolie. Haal de aluminiumfolie halverwege de baktijd eraf, zodat de bovenkant mooi bruin kan worden .
Als je de noedels niet voorkookt of weekt, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat er genoeg vloeistof in de saus zit . Probeer je saus minder te reduceren, voor te koken of te weken.
Begin met het verspreiden van een laag van je tomatensaus (hetzij een gewone tomatensaus of je kant-en-klare ragù) op de bodem van je schaal. Voeg vervolgens een enkele laag pastavellen toe. Voeg vervolgens een laag witte saus toe, gevolgd door nog een enkele laag pastavellen.
De lasagne moet in totaal uit vier lagen bestaan met steeds drie lasagnebladen per laag. Verdeel tot slot de rest van de bechamelsaus erover en bestrooi met de kaas.
Kookinstructies
Doe een dun laagje saus naar keuze in een ingevette ovenschaal en leg er een laag lasagnevellen op. Wissel lagen saus en lasagnevellen af en bedek de laatste laag met een witte saus. Bestrooi met kaas en zet 35-40 minuten in de oven tot het bruin is.
Tip: Snijd de lasagnebladen op maat zodat ze mooi in jouw ovenschaal passen. Strooi de geraspte belegen kaas over de lasagne. Bak de lasagne 20 - 30 minuten in de oven, of totdat hij een mooi krokant korstje heeft. Laat de lasagne voor het serveren 5 minuten rusten zodat hij steviger wordt.
Week de lasagnevellen in een enkele laag in kokend water gedurende 5 minuten . (Hoewel op de verpakking staat dat ze niet voorgekookt hoeven te worden, vind ik dat weken de textuur verbetert.) Laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200C/hetelucht 180C/gas 6.
De lagen van lasagne kunnen namelijk gemaakt worden van gedroogde pasta of van verse pasta. Beide worden bereid met vergelijkbare ingrediënten, maar er zijn wel wat variaties. Wat vooral verandert, zijn de bereidings- en kooktijden, afhankelijk van welke van de twee u in uw recept gebruikt.
Onvoldoende gekookte lasagnevellen zijn te stevig en taai. Ze laten de lasagne droog en aangenaam smaken. Aan de andere kant wil je de vellen ook niet te lang koken. Te lang gekookte pasta wordt erg zacht en papperig.
Snijd de lasagnevellen eenmaal in de breedte doormidden. Haal de vellen voorzichtig uit elkaar en leg ze 1 voor 1 in het water.Breng opnieuw aan de kook en kook de pasta in 4-5min beetgaar.Kook 1-2min langer voor een zachtere pasta.
Laat lasagne altijd 10 à 15 min. rusten als hij uit de oven komt opdat je 'm makkelijker kunt snijden.
Verdeel de deegbal in twee even grote stukken en rol elk stuk uit tot een vierkant met een dikte van ongeveer 3 mm dikte. Bestrooi een droge theedoek met wat bloem en leg de deegplakken erop. Leg hier weer een theedoek bovenop, zodat het deeg niet uitdroogt. Verwerk de lasagnevellen zoals je wilt.
Je kunt ook wat olie bij het kookwater doen. Als je de bladen eruit haalt gaat die aan de lasagne zitten waardoor ze minder plakken. Het belangrijkste is dat er tijdens het garen in de oven voldoende vocht bij de bladen zit om zacht te worden.
Je vervangt de lasagnevellen gewoon door ander lekkers, zoals pompoen, aubergines, courgettes, … Maar ook taco's of flensjes zijn een heerlijke optie.
Bak de lasagne
Zet de oven aan op 350ºF zodat hij kan voorverwarmen terwijl je de lasagne in elkaar zet . Zodra de lasagne klaar is, bedek je de pan met een laag aluminiumfolie. Zet de pan in de oven en laat hem 30 minuten bakken, verwijder dan de folie zodat de kaas kan bruinen.
Dan kunnen we nu de lasagne gaan stapelen: eerst een bodempje van de tomatensaus in een ovenschaal, dan een laagje lasagnevellen. Als ze niet helemaal passen, snijd je ze in passende stukjes. Leg daarop weer een laagje tomatensaus. Bedek met wat plakjes mozzarella en een deel van de béchamelsaus.
Melk zit in het recept voor verschillende redenen: het geeft de saus een extra rijke smaak en zou het helpen om het vlees malser te maken.
Verdeel er een laag lasagnebladen over. Schep hierop enkele lepels (koude) Bolognese en achtereenvolgens de rest van het gehakt, het basilicum en de Besciamella. Eindig met een laatste laag lasagnebladen, Bolognese en mozzarella.
Ja, je kunt een lasagne van tevoren maken. Het is zelfs handig om een lasagne van tevoren te maken, zodat je deze alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Bewaar de lasagne in de koelkast en bak hem af wanneer je klaar bent om hem te serveren.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.