Pectinepoeder wordt vaak gemaakt van appels of citrusvruchten en kun je kopen bij de meeste grote supermarkten of in de biologische winkel of de (online) brouwwinkel. Ook voor pectinepoeder geldt: volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Op Baktotaal.nl vind je verschillende soorten pectine van diverse merken en in verschillende hoeveelheden. Zo vind je in onze webshop pectine dat is verkregen uit appels en pectine dat is gewonnen uit citrusschillen.
Geleisuiker bestaat meestal uit kristalsuiker vermengd met pectine, een natuurlijk verdikkingsmiddel dat wordt gewonnen uit fruit.
Bijvoorbeeld, in een standaardrecept met gelijke hoeveelheden fruit en suiker, hebben pruimen ongeveer0,2% pectine nodig om te zorgen voor het stollen, terwijl aardbeienjam pectine nodig kan hebben van 0,7%+ . Een gelnetwerk wordt gevormd wanneer er de juiste verhouding is van pectine (0,5-1%), fruit vaste stoffen, suiker (60-65%) en water bij een pH tussen 2,5-3,5.
Carrageen. Een alternatief voor pectine is carrageen, een natuurlijk bindmiddel op basis van zeewier. Als je het oplost in water en kookt, vormt het een gel. Carrageen kan te lopende confituur dus wat doen opstijven als je het laat meekoken.
Pectine vervanger
Maizena - Een ander verdikkingsmiddel op basis van planten, maizena is een geweldige vervanger voor pectine. Gelatine - Voor niet-veganistische menu-items kun je gelatine vervangen voor pectine, maar het zal een andere consistentie opleveren.
Bewaren en binden
Doordat je de vruchten niet kookt in suiker, komt er geen pectine vrij. Dat is het natuurlijke bindmiddel dat in het fruit zit. Als vervangend bindmiddel kun je gebruik maken van agaragar, een plantaardig alternatief voor gelatine.
Het geheime ingrediënt om jam te maken zonder pectine is tijd. Het fruit en de suiker hebben veel tijd nodig om te koken en in te dikken. Langzaam en langzaam koken verdrijft het vocht uit het fruit, wat helpt om het te conserveren en in te dikken . Fruit varieert ook in watergehalte, en sommige soorten fruit hebben meer tijd nodig om jam te maken.
1 oude doos = 6 eetlepels van deze pectine. Traditionele jam maken met veel minder suiker is makkelijk.
Pectine wordt in poedervorm aan geleisuiker toegevoegd. Citroenzuur is een vervanger voor citroensap en wordt in fijne, witte kristallen aan geleisuiker toegevoegd.
U kunt pectine kopen in grotere supermarkten in de buurt van de conservenafdeling , Walmart, Target, Amazon en online speciaalzaken. U kunt pectine vinden in poeder- of vloeibare vorm in blikken en zakjes. Gebruik poederpectine binnen een jaar en bewaar het op een koele, droge plek zoals uw voorraadkast.
Pectines hebben een positief effect op de vetstofwisseling, het zenuwstelsel, de suikerstofwisseling en het immuunsysteem. Volgens recente studies beïnvloedt een gezonde en goed gevoede darmflora ook onze stemming en onze hersenen. Ze vormen de bouwstenen van neurotransmitters als dopamine, serotonine en GABA.
Voorlopige gegevens suggereren dat pectine en MCP nuttig kunnen zijn voor de behandeling van diarree en het verlagen van cholesterol. Pectine veroorzaakt bijwerkingen zoals buikkrampen en diarree , en kan de absorptie van sommige soorten supplementen verstoren.
U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.
Met Pec Plus kan je confituur en gelei maken met weinig of geen suiker. Pec Plus brengt de kooktijd terug tot 1 minuut per kg fruit. Je confituur behoudt een mooie kleur en een heerlijke fruitsmaak.
Gelatine is gemaakt van dierlijk collageen, pectine is een zetmeel dat in fruit voorkomt. Ze doen vergelijkbare dingen, maar zijn heel verschillend.
Beide vormen geven goede resultaten, maar de methoden om ingrediënten toe te voegen verschillen. Vloeibare pectine wordt toegevoegd aan het gekookte fruit en suikermengsel direct nadat het van het vuur is gehaald. Poederpectine wordt toegevoegd aan het onverhitte geplette fruit. Vloeibare en poederpectine kunnen niet worden verwisseld in een recept .
6 eetlepels Klassieke Pectine volgens het nieuwe Blauwe Boek (pg.
Silver Spoon Pectin is perfect voor het maken van heerlijke zachte fruitjams en gelei. Eén zakje van 8 g is de juiste hoeveelheid om te gebruiken met 1 kg Silver Spoon Granulated Sugar.
Hoewel we geen poederpectine toevoegen, voegen we citroenzuur of citroensap toe aan de jam . Dit geeft een extra vleugje pectine, maar ook wat zuurgraad die de zoetheid van de jam in evenwicht brengt. Citroenzuur levert zeer consistente resultaten op, daarom gebruik ik het graag.
dan voeg je best een geleermiddel toe om je confituur goed stevig te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gelatine, agar-agar, of een buideltje met de pitjes en schil van appels. Of voeg gewoon een fruitsoort toe die veel pectine bevat, zoals citroen, sinaasappel of rode besjes.
Jam maken zonder pectine is makkelijk, je moet het alleen langer koken . Dit recept levert een hele dikke, rijke jam op, maar als je je jam wat losser wilt, kook hem dan 5 minuten korter dan de voorgestelde kooktijd.
Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld potten met schroefdeksel of weckpotten.
Hoewel het niet het gelerende effect van pectine nabootst, kan het nog steeds een gewenste consistentie aan uw gerechten geven . Wanneer u maïzena als vervanging gebruikt, is het belangrijk om op te merken dat het warmte nodig heeft om de verdikkende eigenschappen te activeren. Dit betekent dat het het meest geschikt is voor recepten waarbij koken of bakken betrokken is.
Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.