Met Pesach herdenken joden de bevrijding uit Egypte. Na 400 jaar in slavernij bevrijdde God het joodse volk uit Egypte.
Tradities met Pesach
In plaats van brood, worden er platte crackers gegeten, ook wel matzes genoemd. Pesach wordt daarom ook wel het matzefeest genoemd. Een andere belangrijke traditie is het slachten van een lam.
Tijdens Pesach herdenken Joden de slavernij en vieren zij de uittocht uit Egypte. De sedermaaltijd, die op de eerste avond wordt genuttigd, vormt daarbij het middelpunt. Op een grote schotel wordt allerlei etenswaar gepresenteerd dat symbool staat voor gebeurtenissen uit het Pesachverhaal.
Pesach, het Joodse pasen, is het lentefeest waarmee de Joden de uittocht uit Egypte en daarmee de bevrijding van slavernij herdenken. Het Aramese woord Pascha is verwant aan het Hebreeuwse Pesach. Pascha en Pesach duiden beide het Joodse paasfeest aan, en ook het Paaslam dat tijdens dit feest werd geslacht.
Tijdens Pesach wordt acht dagen lang (zeven in Israël) de uittocht van de Joden uit Egypte herdacht. Het is een bitterzoete viering van de verlossing van de slavernij. Op de eerste twee avonden van Pesach komen Joodse families bij elkaar, en schuiven aan tafel voor de sedermaaltijd.
Met Pesach herdenken joden de bevrijding uit Egypte. Na 400 jaar in slavernij bevrijdde God het joodse volk uit Egypte. Ze moesten snel vertrekken en hadden geen tijd om hun brooddeeg te laten rijzen. Daarom namen ze platte broden mee: matzes.
Pesachweek. Gedurende de hele Pesachweek, die bij sommige Joden en in Israël zeven dagen duurt en bij anderen acht, mag men volgens de religieuze voorschriften geen gerezen voedsel eten. In plaats van regulier brood eet men matses oftewel 'ongerezen' broden.
Het christelijke Paasfeest is afgeleid van het joodse feest Pesach. Tijdens Pesach herdenken Joodse mensen de bevrijding van het volk van Israël uit Egypte. Het feest begint met een speciale maaltijd.
Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen het joodse Pesach en het christelijke Pasen. Pesach herinnert aan de uittocht van het joodse volk uit Egypte, de bevrijding uit de slavernij van de Farao.Met Pasen vieren christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood.
Met Pesach mogen alleen levensmiddelen zonder gist gegeten worden (ongedesemd). Het feest duurt zeven of acht dagen. Op de vooravond (Sederavond) wordt over de uittocht verteld en wordt er gegeten van voedsel waardoor je aan die tijd moet terugdenken, bijvoorbeeld het bittere mierikswortel.
Pesach is één van de belangrijkste feesten in het jodendom. Joden herdenken de uittocht uit Egypte en daarmee de bevrijding van slavernij. Het feest duurt zeven of acht dagen.
Jaarlijks viert de joodse gemeenschap gedurende acht dagen Pesach of het feest van de ongedesemde broden. Het wordt ook wel het vrijheidsfeest genoemd. Pesach begint elk jaar op een andere dag, omdat de joodse kalender (onder andere) gebaseerd is op de maancyclus.
Charoset (Hebreeuws: חרוסת) of charousjes (Nederlands-Jiddisch) is een product uit de joodse keuken. Het herinnert aan al het goede en het zoete in Egypte. Het symboliseert ook de leem en klei waarvan de Israëlieten in Egyptische slavernij bouwstenen moesten maken.
Jom Kippoer (Grote Verzoendag), donderdag 2 oktober 2025
Jom Kippoer (voluit Jom haKippoeriem = Dag van de Vergevingen) is de heiligste dag van het Joodse jaar en daarmee de belangrijkste Joodse feestdag. Op deze dag beslist God over het lot van de mensen in het komende jaar. Men belijdt zijn gemeenschappelijke zonden.
Pesach is het feest dat christenen mogen vieren als een bevrijdingsfeest uit hun geestelijk “Egypte”, door het bloed van Christus. Pesach is een feest van verlossing voor heel de mensheid. In het evangelie van Lukas staat: “De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden.
De Pesachmaaltijd verwijst naar het laatste diner wat de Israëlieten aten voordat ze uit Egypte trokken. In Egypte waren ze slaven en onder leiding van Mozes werden ze het land uit geleid, door de rode zee, richting de vrijheid. Op deze manier bevrijdde God het volk uit de slavernij.
Het feest van de ongezuurde broden is gekoppeld aan Pesach. Voor Pesach en voor het feest van de ongezuurde broden wordt het huis vrijgemaakt van gist. Gist is een beeld van de zonde. Daarna eet je met het gezin alleen voedingsmiddelen zonder gist, zoals matzes en pannenkoeken, groente en fruit.
Het feest staat ook wel bekend als 'het feest van de lichtjes' (חג האורות: Chag Ha'Orot) of inwijdingsfeest. Het feest duurt acht dagen, ter nagedachtenis aan het 'oliewonder' in de Tweede Tempel van Jeruzalem in 164 v. Chr. De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand kislew.
Jom Kippoer is de heiligste dag van het joodse jaar. Het vindt tien dagen na Rosj Hasjana plaats. De feestdag heet ook wel de Grote Verzoendag. Op deze dag vragen joden aan God vergiffenis voor de fouten die ze hebben gemaakt.
De sjabbat (Hebreeuws: שַׁבָּת), ook sabbat, sjabbes of sjabbos (Asjkenazische / Jiddische uitspraak), is de wekelijkse rustdag in het jodendom. Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond.
Het Pesach feest begon met het volk Israël dat door God bevrijd werd van zijn slavenbestaan in Egypte. Dit belangrijke gebeuren kreeg zijn betekenis in het lijden en sterven van Yeshua/Jezus en Zijn Opstanding. De letterlijke “rode draad” door dit hele gebeuren is het bloed. Het bloed is het LEVEN!
Matzes hebben een Bijbelse oorsprong. De Joden maakten de matzes eigenlijk uit nood toen ze op weg waren naar het Beloofde land (de uittocht van Egypte). Omdat er geen tijd was om brood te bakken, maakten ze de matzes alleen van water en meel.
Loeach, de Joodse kalender. De Joodse kalender telt twaalf maanden. Zeven jaren in een cyclus van negentien jaar kennen een extra, dertiende, schrikkelmaand. Iedere maand telt 29 dagen, sommige maanden hebben steeds dertig dagen.
Op de schotel liggen: zeroa (een geroosterd lamsbot), beetsa (een gekookt, gebraden ei), maror (bitterkruid), charoset (een zoet mengsel van appel, rozijnen en kruiden), karpas (groente, meestal peterselie), chazeret (radijs).