Giet de kruidenolie door een kaasdoek of schone theedoek en vervolgens in een brandschone fles. Laat de olie alleen door de doek lekken, duw de kruidenpuree niet aan. Anders wordt de olie troebel. Bewaar enkele dagen in de koelkast.
De meeste mensen gebruiken basilicumolie voor de verse basilicumsmaak, daarom raden ze aan om verse olie maximaal een week te bewaren.
Basilicumolie is tot 1 week houdbaar in de koelkast of kan worden ingevroren . Als u het invriest, giet er dan een dun laagje citroensap of olijfolie overheen om de basilicumolie levendig groen te houden.
Bewaar een basilicumplant altijd buiten de koelkast. Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren.
Speciale voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen
Basilicumkruid en basilicumolie bevatten estragol. Estragol is een chemische stof die het risico op leverkanker kan vergroten. Bij toepassing op de huid: Essentiële basilicumolie is mogelijk veilig bij gebruik in concentraties tot 6% gedurende maximaal 12 weken .
Meng 3 druppels basilicum essentiële olie en 1/2 eetlepel jojoba olie en gebruik het op je gezicht om puistjes te voorkomen en een egale huidskleur te krijgen . Meng 4 druppels basilicum essentiële olie met 1 theelepel honing en voeg toe aan een warm bad om droge, geïrriteerde of jeukende huid te verzachten.
De basilcum etherische olie wordt, dankzij de pijnverzachtende werking, ook gebruikt tegen virale hepatitis, levercongestie, krampen en spiersamentrekkingen. Verder helpt het ook bij de behandeling van migraine, dermatose, artritis en reuma. Daarenboven heeft basilicum olie ook een kalmerende werking.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Wikkel een papieren handdoek om de basilicum en doe het in een luchtdichte container of een plastic ziplockzak.Bewaar het in de groentelade naast andere slasoorten . Basilicum blijft ongeveer twee weken goed als het in een luchtdichte container in de koelkast wordt bewaard. 3.
De antioxidanten in basilicum helpen ook bij het versterken van uw immuunsysteem, waardoor uw lichaam beter in staat is om infecties en ziekten te bestrijden. Basilicum kan – net als munt – de spijsvertering bevorderen en eventuele maagklachten verlichten.
Oliën en vetten zijn relatief lang, maar niet onbeperkt houdbaar. De stabiliteit en kwaliteit van oliën en vetten worden beïnvloed door licht, lucht en temperatuur. Daarom kun je oliën en vetten het best goed afgesloten op een koele, donkere plek bewaren.
Andere methoden om oliën te infuseren zijn het gebruik van verse kruiden en het koel bewaren van het product, zodat het binnen 2 tot 4 dagen gebruikt kan worden. Ook het bereiden van de oliën met gedroogde kruiden en het koel bewaren van de olie gedurende maximaal 3 maanden is mogelijk .
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Op een koele en donkere plek is je flesje kruidenolie zo'n 6 maanden houdbaar. Ontdek hoe veelzijdig je kruidentuintje is in onze handige gids.
"Extra vierge olijfolie, plantaardige oliën, pindaolie en kokosolie moeten op een koele, donkere plek worden bewaard die ook droog is. Het liefst in een voorraadkast, uit de buurt van apparaten en zonlicht, omdat blootstelling aan hitte de oliën afbreekt en ze op hun beurt ranzig kunnen maken."
Gedroogde kruiden - zoals oregano, tijm en basilicum - kunnen over datum gaan. Op deze potjes staat dan ook een uiterste houdbaarheidsdatum. Voor geopende kruiden geldt over het algemeen dat ze ongeveer zes maanden goed blijven in een keukenkastje.
Als je bedoelt: olie met basilicum, dan is dat wel ongeveer een jaar houdbaar.
Snijd de basilicum gewoon bij en doe het in een pot gevuld met een paar centimeter water.Zet het op je aanrecht bij kamertemperatuur, uit de buurt van zonlicht en ververs het water elke paar dagen .
In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen. Dit komt de smaak ten goede. Dan de blaadjes met steeltjes kort meestoven of koud gebruiken.
Bij basilicumplantjes uit de supermarkt zijn er meestal heel veel verschillende plantjes in 1 pot bij elkaar geplaatst. Elk van die plantjes heeft veel water en vooral voedingsstoffen nodig. Door de enorme concurrentie en doordat ze zelf nog maar weinig wortels hebben, gaat dat mis en kwijnen ze al snel weg.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig. Munt woekert en palmt heel je (kruiden)tuin in: zet ze daarom altijd apart, liefst in een pot.
De ontstekingsremmende voordelen van basilicumolie kunnen effectief zijn bij het verminderen van acne, irritatie en andere huidirritaties . De olie bevat ook antischimmel- en antibacteriële eigenschappen die doffe huid kunnen opfleuren en verfrissen. Verdun, net als bij de massagelotion, een paar druppels van de olie met een basisolie en breng aan waar nodig.
Basilicumolie is een geweldige manier om verschillende maaltijden op smaak te brengen, met name Italiaanse maaltijden . Van romige pasta's tot uw favoriete orzotto, vergeet niet om een kruidige kick toe te voegen door basilicumolie toe te voegen aan uw Italiaanse gerechten. De basilicumplant is een veelgebruikt kruid bij het koken vanwege de smaakvolle voordelen.
Deze essentiële olie is stoomgedestilleerd uit de bladeren en bloeiende toppen van de basilicumplant en is 100% natuurlijk. Aromatherapie beweert dat het goed is voor verstopte verkoudheden, misselijkheid en het behandelen van huid- en hoofdhuidirritaties.