In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie. Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Groene bladgroenten
Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt.
Als men gevarieerd eet, is er geen probleem. De seizoensgebonden variaties worden door de trombosediensten opgepikt en de dosis aangepast. De beperkte dagelijkse schommelingen vormen niet echt een probleem. Men moet dan ook geen bepaalde voedingsmiddelen vermijden.
Wat mag je niet doen met bloedverdunners? Je mag bloedverdunners niet combineren met bepaalde pijnstillers en drugs die een bloedverdunnende werking hebben, zoals alcohol. Ook kun je het beste voedsel en supplementen met vitamine K vermijden tijdens het gebruik van bloedverdunners.
Sinaasappels en andere citrusvruchten met een hoog vitamine C gehalte zijn natuurlijke bloedverdunners die de capillaire wanden versterken en de opbouw van plaque tegengaan, twee van de oorzaken van een slechte bloedsomloop.
In Nederland gebruiken we onder andere acetylsalicylzuur (Aspirine®) en carbasalaatcalcium (Ascal®) als plaatjesremmers. Carbasalaatcalcium is een vorm van acetylsalicylzuur die beter in water oplost en daarom minder bijwerkingen geeft.
Positief is dat patiënten veel voedingsmiddelen kunnen consumeren die als veilig worden beschouwd als ze anticoagulantia nemen. Dit zijn de voedingsmiddelen die als veilig worden beschouwd om te consumeren : vlees, vis en eieren. Melk, kaas en yoghurt.
Opmerking: Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten voorzichtig zijn met gember vanwege het potentieel om de bloedstolling te beïnvloeden.
Een nadeel van bloedverdunners is dat ze de kans op het ontstaan van bloedingen vergroten. Ook een bloeding kan ernstige gevolgen hebben. Tot nu toe was bekend dat bloedverdunners bij zeventigplussers meer gevallen van trombose voorkomen dan dat ze bloedingen veroorzaken.
Veel supplementen hebben een gevaarlijke wisselwerking met bloedverdunners zoals warfarine. Het effect van de medicatie kan worden versterkt en je kan overmatig gaan bloeden. Het gaat om de supplementen visolie, knoflook, gember, ginkgo biloba, pau d'arco, moederkruid, vitamine E, vitamine K en witte wilgenbast.
Tegelijkertijd weten we dat bloedverdunners ook bijwerkingen hebben, de belangrijkste is een verhoogde kans op bloedingen. Er is weinig bekend over het risico op bloedingen bij jonge mensen die bloedverdunners gebruiken na een TIA of herseninfarct.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Voor sommige personen die het medicijn Coumadin gebruiken, kan het eten van salades echter zorgelijk zijn, omdat veel slasoorten en trendy groenten rijk zijn aan vitamine K, wat de werking van dit medicijn kan verstoren . Coumadin wordt voorgeschreven om het risico op het vormen van bloedstolsels te verminderen.
In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie.Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Knoflook combineren met medicijnen
Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Kruidenmiddelen met knoflook kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op:bloedverdunners. Antivirale medicijnen (saquinavir)
Bloedverdunners en vruchtensap
"Studies tonen aan dat je ook geen cranberry-, grapefruit- en granaatappelsap mag drinken, als je bloedverdunners gebruikt", adviseert Dr. Jay Bishop, specialist in vasculaire geneeskunde.
Als je bloedverdunners en alcohol gebruikt en jezelf bijvoorbeeld stoot, is de kans op interne of uitwendige bloedingen daarom groter. Dit kan leiden tot verschillende problemen. Het advies is daarom om niet te veel en niet te vaak alcohol te drinken, wanneer je ook bloedverdunners slikt.
Amerikaanse Ginseng (Panax quinquefolius) en Rode Salie (Salvia miltiorrhiza) hebben effect op de bloedstolling waardoor bloedingen kunnen optreden in combinatie met bloedverdunners.
Zorg er wel voor dat je ook groenten kiest die minder vitamine K bevatten . Voorbeelden zijn maïs, champignons, ui, aardappel, zomerpompoen en zoete aardappel.
Vooral kaas van rauwe melk die een rijping heeft ondergaan is riskant, zoals schimmelkazen van rauwe melk. Voorbeelden hiervan zijn 'Camembert au lait cru', 'Reblochon kaas' en 'brie de Coulommiers'. Kwark, hüttenkäse en smeerkaas zijn verhit en veilig te eten.
Voor de meeste patiënten die het bloedverdunnende warfarine voorgeschreven krijgen, raden artsen aan om het 's avonds in te nemen om het effect te maximaliseren. Volgens een nieuwe studie van artsen aan de Universiteit van Alberta, maakt het tijdstip van de dag waarop patiënten warfarine innemen echter mogelijk niet uit.
De FDA merkt ook op dat dabigatran, rivaroxaban en apixaban minder snel een hersenbloeding veroorzaken dan warfarine. Ze hebben ook andere voordelen: minder geneesmiddelinteracties. snelle werking, waardoor er geen noodzaak is om een brug te slaan met een ander medicijn dat nodig is met warfarine.
Koude handen en voeten zijn typische bijwerkingen van één groep bloeddrukverlagende middelen: de bètablokkers, met namen eindigend op -lol, zoals atenolol, metoprolol, bisoprolol. Ze laten het hart trager kloppen maar verminderen ook de doorbloeding van de spieren in handen en voeten, die daardoor koud worden.
Het is niet aan te raden om ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's), zoals ibuprofen, in combinatie met bloedverdunners te nemen. De bloedverdunner zal dan niet meer werken.