Droog de tuinbonen af voor je ze invriest. Het hele idee van een flinke bak tuinbonen invriezen, is wat mij betreft dat je elk keer dat je tuinbonen wilt eten een paar bonen uit de bak kunt schudden. Je hoeft dus niet steeds een hele bak op te eten maar kunt elke keer doseren hoeveel je wilt.
Tuinbonen invriezen
Wil je de gedopte bonen invriezen? Dat kan. Blancheer de gedopte tuinbonen voor 2 minuten in kokend water en bewaar ze in de vriezer. Op deze manier blijven de tuinbonen tot zo'n 3 maanden goed.
Verse tuinbonen invriezen
Zorg ervoor dat u de schil en de buitenste schil verwijdert wanneer de bonen bijzonder groot zijn en de schil taai. Was de tuinbonen na het verwijderen onder stromend vers water. Droog de bonen zorgvuldig en doe ze in diepvrieszakken, sluit ze af en leg ze in de vriezer .
Sperziebonen bereiden & bewaren
Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Sperziebonen uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.
Bevroren tuinbonen zijn heel makkelijk te bereiden. Breng hiervoor een pan met water aan de kook en voeg de bevroren bonen toe.Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Check op de verpakking even hoe lang ze nodig hebben.
Het allerbelangrijkste advies is misschien wel om de groente niet te laten ontdooien voor het bereiden. De boon wordt dan slap en waterachtig. Beter is het om de diepgevroren sperzieboon direct in een pan kokend water of een gloeiend hete wok te gooien. Zo geniet je van lekker knapperige boontjes.
Voeg de helft van het pakje toe aan de stoompan en plaats deze boven het kokende water. …Doe een deksel op de pan en zet het vuur iets lager. …Stoom tot het gaar is . … Controleer of het eten gloeiend heet is.
Je kunt gedroogde bonen ook in de vriezer bewaren in een diepvrieszak of luchtdichte container. Door de bonen in te vriezen, dood je alle insecten en voorkom je bederf. De gedroogde bonen blijven onbeperkt houdbaar in de vriezer.
De lange slanke boontjes kunnen prima ingevroren worden zodat we ook komende winter een voorraadje hebben. Het invriezen is eigenlijk hetzelfde als bij de tuinbonen en de peultjes: schoonmaken, blancheren, afkoelen onder de koude kraan, over de plastic bakjes verdelen en gauw de vriezer in!
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Tuinbonen kunnen rauw gegeten worden, met peulen en al, maar alleen als ze heel jong en klein zijn en vers geplukt . Tenzij u ze zelf kweekt, kunt u ze het beste koken.
Zodra verse tuinbonen zijn voorbereid, zoals hierboven beschreven, kun je ze op verschillende manieren koken. Het is gebruikelijk om ze te verwarmen met een beetje olijfolie en kruiden. Met deze methode is de minimale kooktijd nodig: even zacht verwarmen is voldoende om ze als bijgerecht te serveren.
Hoe bewaar je tuinbonen. Bewaar ze in een geperforeerde zak in de koelkast tot vijf dagen . Geblancheerde bonen kunnen worden ingevroren en tot drie maanden worden bewaard als je er een overvloed van hebt.
Tuinbonen blijven mooi blank als aan het kookwater een scheut melk is toegevoegd. Je kunt de bonen eventueel na het koken nogmaals doppen door het stugge velletje te verwijderen. Zo krijg je mooie groene boontjes.
Blancheer ze 3 minuten in kokend water en dompel ze vervolgens 3 minuten onder in ijswater. Nadat u de binnenste bonen uit de bleke schil hebt gehaald, droogt u ze en doet u ze in een diepvrieszak met ritssluiting. Sluit de zakken af en verwijder zoveel mogelijk lucht. Plaats ze in het diepste deel van de vriezer.
Je kunt de peulen, in de koelkast, ongeveer twee weken bewaren. Al gedopte bonen kun je twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer de tuinbonen in dat geval in kokend water.
,,Je kunt verse sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
Leg de sperziebonen in één laag op een schaal.Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken tijdens het invriezen.Zet de schaal in de vriezer totdat de bonen stevig en bevroren zijn . Daarna kunnen de bonen worden overgebracht in luchtdichte diepvriesbestendige containers of zakken.
Je kunt de bonen gewoon in een diepvrieszak in de vriezer doen . Bonen kunnen ook worden ingevroren in ijsblokjesvormpjes. Invriezen heeft de capaciteit om te voorkomen dat schone bonen worden besmet en om bonen te redden die al besmet zijn met bonenkevers. Alle kevers en alle eieren op de boon worden gedood door invriezen.
Als je een grote oogst hebt, is invriezen een geweldige manier om bonen te bewaren voor later gebruik. Invriezen resulteert in een product met een textuur die dichter bij vers ligt dan inblikken. Maar we horen vaak van mensen die eindigen met rubberachtige, te gaar gekookte, papperige bevroren bonen . Dat is zeker niet het doel!
Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast. Het water helpt om uitdroging te voorkomen en de versheid te behouden.
Bevroren tuinbonen worden vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, salades en bijgerechten . Ze kunnen worden toegevoegd aan groentesoepen of stevige winterstoofschotels voor extra textuur en proteïne. In salades zorgen ze voor een levendige groene kleur en een licht nootachtige smaak.
Breng een pan met water aan de kook en doe de bevroren sperziebonen hier direct in.Je kookt de sperziebonen nu in 8-10 min.beetgaar.
Instructies. Als je verse tuinbonen gebruikt, doe ze dan ongeveer een minuut in kokend water, giet ze meteen af, giet er koud water overheen om het koken te stoppen en pel elke boon. Als je bevroren bonen gebruikt, doe ze dan in een vergiet en giet er warm water overheen om ze een beetje te laten ontdooien; ze hoeven niet helemaal te ontdooien.Laat ze uitlekken .